Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο ΔΗΣΥ, ο πλέον αναμάρτητος;

Ο ΔΗΣΥ, ο πλέον αναμάρτητος;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Τα λάθη και τα σκάνδαλα των ημετέρων τα θεωρεί απλές «τάτσες», για τους αντιπάλους απαιτεί παραιτήσεις και τιμωρίες

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει εύκολη τη χρήση των λέξεων «παραίτηση» και «τιμωρία», για όσους μη δικούς του καταγγέλλονται ή κατηγορούνται για διάφορες κολάσιμες πράξεις. Και δεν λέμε ότι έχει άδικο στις πλείστες περιπτώσεις. Αλλά, όταν πρόκειται δικοί του να βρίσκονται υπό κατηγορία, ή να διαπράττουν συνεχή σφάλματα, ή άλλες απαράδεκτες ενέργειες, τους καλύπτει. Και υποβαθμίζει τα σκάνδαλα σε μικρές «τάτσες». Αν ανατρέξουμε στην προϊστορία του κόμματος, ως αντιπολίτευσης, θα καταγράψουμε μίαν ατέλειωτη λίστα απαιτήσεων για παραιτήσεις πολιτικών αντιπάλων. Αν ανατρέξουμε στην προϊστορία του κόμματος, ως κυβέρνησης, θα δούμε ότι ελάχιστοι ή κανένας δικός του δεν υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Να ανατρέξουμε στην περίοδο 1993-2003; Να αναφερθούμε στον Ντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος ως Υπουργός της κυβέρνησης Κληρίδη κατηγγέλλετο για πολλά και διάφορα; Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον διατήρησε, παρά τις παροτρύνσεις συνεργατών του να τον αποπέμψει. Τελικά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Γλαύκου Κληρίδη να του ζητήσει να παραιτηθεί, παραιτήθηκε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Να αναφερθούμε στη μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου; Ουδείς αποπέμφθηκε; Για το σκάνδαλο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας; Πάλιν ουδείς. Για όσα διαδραματίστηκαν τότε, στις Κυπριακές Αερογραμμές; Ουδείς επλήρωσε.

Ερχόμαστε και στο σήμερα. Χάνεται το έγγραφο Ντάουνερ, χάνεται το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη, χάνεται το έγγραφο στην υπόθεση «Αριστοτέλης», γίνεται αποδεκτό το κούρεμα καταθέσεων, εξαφανίζεται το «σημείωμα» της «έκθεσης» για τον ΕLA της Λαϊκής, ξεσπά επιδημία αυτοκτονιών στις φυλακές, δίδεται χάρη στον βιαστή των φυλακών.

Απαίτησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός την παραίτηση κανενός υπευθύνου; Απλές... τάτσες είναι όλα αυτά, και άλλα πολλά. Οι ευθύνες συγκαλύπτονται και από το κόμμα και από την Κυβέρνησή του, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι όλων αυτών επιβραβεύονται. Τη στιγμή που με συνοπτικές διαδικασίες και στη λογική του «τακ τακ τον τελειώνουμε», όλοι οι «παρείσακτοι», μη αρεστοί και μη ημέτεροι, αποκεφαλίζονται.

Αυτό αφαιρεί αξιοπιστία από την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Αποδεικνύει μη χρηστή διοίκηση, διαφύλαξη των ατακτούντων και παρανομούντων ημετέρων, επιβράβευση της ανικανότητας και της αναξιοκρατίας. Αλλά και πέραν αυτού. Δημιουργεί δικαιολογημένους συνειρμούς, κατά πόσο η Κυβέρνηση και το κόμμα της δεν θα επιχειρήσουν να διαφυλάξουν κάποιους δικούς τους, εφόσον θεωρηθούν εμπλεκόμενοι στην οικονομική καταστροφή.

Όταν, συνεπώς, ο ΔΗΣΥ μιλά για κάθαρση και τιμωρία, από τα απλά και τα λιγότερο σοβαρά -αν μπορούν να ονομασθούν έτσι- πρέπει να ξεκινήσει. Πρέπει να αρχίσει να ρίχνει πέλεκυ και στους δικούς του, εφόσον αποδεικνύονται ανίκανοι και συμμετέχουν σε επιλήψιμες ενέργειες. Από το σπίτι του ΔΗΣΥ, και κάθε κόμματος, πρέπει να αρχίζει η κάθαρση και η τιμωρία. Και όχι από το σπίτι του πολιτικού αντιπάλου. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Μέχρι τώρα, διάφοροι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πλήρωσαν με παραιτήσεις για τα σφάλματά τους. Από τις κυβερνήσεις του ΔΗΣΥ, ουδείς. Μα είναι όλοι σε αυτό το κόμμα τόσο αναμάρτητοι;

Είναι πολλές φορές άδικο να ισοπεδώνονται κόμματα και πολιτικοί. Άλλοι, αυτοί που κυβέρνησαν, έχουν πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από εκείνους που δεν κυβέρνησαν. Και εκείνοι που τιμώρησαν τους δικούς τους, είτε επειδή κατενόησαν ότι προκαλούσαν ζημιά στο κράτος και στην κοινωνία, είτε ακόμη υποχρεώθηκαν από τη λαϊκή πίεση, σαφώς, βαθμολογούνται με καλύτερο βαθμό από εκείνους που απέκρυψαν τις αμαρτίες των δικών τους, και τους επιβράβευσαν...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Λέξη δεν είπαν για την Κύπρο

Τέσσερεις ολόκληρες ώρες διήρκεσε η συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν. Και όπως δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το σύνολο σχεδόν της συνάντησης αφορούσε τη συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του ISIS. Δηλαδή, οι δύο δεν είπαν λέξη για το Κυπριακό. Και η Κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει την εντύπωση πως ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να συζητούν για το «Μπαρμπαρός» και την αποκλιμάκωση. Νομίζει ότι τρώνε κουτόχορτο οι πολίτες.


Top