Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Καλώς να ορίσουν τα τουρκικά συμφέροντα

Καλώς να ορίσουν τα τουρκικά συμφέροντα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τολμούσε, αυτήν τη στιγμή ο Χάρης Γεωργιάδης έπρεπε να βρισκόταν σπίτι του

Aν η Κύπρος είχε την τύχη να διακυβερνάτο από Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να θυσιάσει συνεργάτες όταν προέβαιναν σε ενέργειες και δηλώσεις, οι οποίες, αυτούς ειδικά τους καιρούς, θα παρέβλαπταν το εθνικό συμφέρον, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα απεπέμπετο αυτοστιγμεί από την Κυβέρνηση. Διότι η δήλωσή του ότι δεν ενοχλείται αν οι Κυπριακές Αερογραμμές περάσουν υπό άμεση ή έμμεση τουρκική ιδιοκτησία, συνιστά τεράστιο ολίσθημα, το οποίο δεν μπορεί να περάσει χωρίς επιπτώσεις.

Ο Χάρης Γεωργιάδης απέκτησε μιαν άνευ προηγουμένου αλαζονεία, με την ανάληψη του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Τον γνωρίσαμε ως νούσιμο στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με ήπιο πολιτικό λόγο, με νούσιμες κα προσγειωμένες θέσεις, και άνθρωπο ο οποίος προσθέτει στον πολιτικό λόγο και συμβάλλει στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Από την ημέρα που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, έγινε άλλος άνθρωπος.

Πίστεψε σε αυτό που λέγεται ότι κατέστη «τσάρος της οικονομίας». Και συμπεριφέρεται πράγματι ως τσάρος. Με την οικονομική του πολιτική καταδυναστεύει τις ευπαθείς ομάδες, ευνοεί τις τράπεζες και τους κατέχοντες, δεν ακούει τα αιτήματα και δεν προσφέρει κανένα στήριγμα και καμία ελπίδα στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που υποφέρει από τις πολιτικές του, κατέστη διεκπεραιωτής των αποφάσεων της Τρόικας, και υπερβαίνει πολλές φορές ακόμη και τα θελήματα των τροϊκανών. Περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι για να εκπέμψει την αλαζονεία του και να προπαγανδίσει τους αριθμούς των μανδαρίνων του και, τελικά, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, την οποία βιώνει η κοινωνία.

Δεν θα του επιρρίψουμε, όμως, πλήρη ευθύνη. Αν αυτή η πολιτική που ακολουθεί, είναι δικής του επινόησης, τότε «αρχή άνδρα δείκνυσι» και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να τον αποπέμψει. Αν, όμως, ασκεί πολιτική που ανταποκρίνεται στη γενικότερη φιλοσοφία της Κυβέρνησης, τότε υπεύθυνος για όσα πράττει και για όσα λέγει, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι ισχύει το τελευταίο. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι πολιτική, η οποία ανταποκρίνεται στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές. Και την εκθέσαμε στο χθεσινό άρθρο μας. Είναι πολιτική, η οποία αποδομεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την προσφέρει ως ευκαιρία αγοράς από ξένα συμφέροντα και παραδίδει το κυπριακό κράτος σε ξένα χέρια. Με όλες τις επιπτώσεις, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και περισσότερο πολιτικές. Δημιουργεί ένα κράτος στον νότο, παραδομένο στα ξένα συμφέροντα, όταν ένα άλλο ψευδοκράτος, στον βορρά, είναι πλήρως τουρκοποιημένο.

Οι ξένες επενδύσεις είναι αναγκαίες, υπό την υπάρχουσα ζοφερή οικονομική πραγματικότητα. Αλλά όλα έχουν ένα μέτρο. Δεν νομιμοποιείται η Κυβέρνηση να ξεπουλά το κράτος στους ξένους. Τις τράπεζες, τους ημικρατικούς οργανισμούς, τους πυλώνες εθνικής ασφάλειας, την κρατική γη, τον εθνικό αερομεταφορέα, τα πάντα στους ξένους. Δεν μπορεί, στην ουσία, να λέγει στα τουρκικά κεφάλαια να καλωσορίσουν στην Κύπρο. Τι πάει να καταστήσει την Κύπρο; Παράδεισο ξένων συμφερόντων;

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι πίσω από τα ξένα συμφέροντα δεν θα παρεισφρήσουν, αύριο, φανερά ή συγκεκαλυμμένα, τουρκικά κεφάλαια. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι σε αυτούς που θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν τα λιμάνια, τον ηλεκτρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, τη γη μας, δεν θα περιλαμβάνονται και Τούρκοι επενδυτές. Αλλά και χωρίς αυτούς, μπορεί να διανοηθεί κάποιος τι θα συμβεί σε περίπτωση κρίσης, και πώς θα συμπεριφερθούν οι ξένοι που θα καταστούν κυρίαρχοι των τηλεπικοινωνιών και των λιμανιών και άλλων ζωτικών υπηρεσιών του κράτους;

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε, ήδη, ότι δεν τον ενοχλεί εάν οι Κυπριακές Αερογραμμές περάσουν υπό τη φανερή, ή συγκεκαλυμμένη, ιδιοκτησία των Τουρκικών Αερογραμμών. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν θα ενοχλήσει την Κυβέρνηση, αν οι τηλεπικοινωνίες, ο ηλεκτρισμός και τα λιμάνια, περάσουν υπό την ιδιοκτησία τουρκικών συμφερόντων.
Καλώς να ορίσουν, τελικά, οι Τούρκοι επενδυτές...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Το «Μπαρμπαρός» ήλθε στην ώρα του...

Επιτέλους, πότε θα πληροφορηθεί ο λαός ποίος διέγραψε τις επίμαχες παραγράφους από το συμβόλαιο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, και ποίος αύξησε το μισθολόγιό της; Ή μήπως το «Μπαρμπαρός» ήλθε στην κατάλληλη στιγμή για να καλύψει το μέγα σκάνδαλο;


Top