Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει τι γίνεται στο Προεδρικό

Ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει τι γίνεται στο Προεδρικό

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αναπάντητα ερωτήματα και «μυστήρια» στο συμβόλαιο της Χρ. Γιωρκάτζη

Είναι πολλά τα «μυστήρια» που προκύπτουν, τόσο από τις δηλώσεις στη Βουλή της κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, όσο και από την ισχυριζόμενη τροποποίηση του συμβολαίου της, τα οποία καλείται και η κ. Γιωρκάτζη και το Προεδρικό να λύσουν και να δώσουν εξηγήσεις.

Ποιος και πώς τροποποίησε το συμβόλαιο της Διοικητού; Ποια συμφέροντα, παρενέβαιναν στο έργο της; Ποιοι την απειλούσαν; Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκαμε τον κόπο να διαβάσει το συμβόλαιο ενός τόσο σημαντικού διορισμού; Γιατί αφέθησαν δύο μήνες να παρέλθουν χωρίς το Προεδρικό να επισημάνει την τροποποίηση του συμβολαίου και γιατί, σε όλο αυτό το διάστημα, ο Πρόεδρος εγκωμίαζε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η κ. Γιωρκάτζη;

Χθες ο «Φιλελεύθερος» πρόσθεσε ακόμη ένα «μυστήριο» στην όλη υπόθεση. Έγραψε πως στο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη περιλήφθηκε πρόνοια, η οποία αύξανε τις μεικτές απολαβές της κατά 50.000 ευρώ, ή 10.000 ετησίως. Ποιος έλαβε την απόφαση για την αύξηση του μισθού της κ. Γιωρκάτζη, και ήταν σε γνώση του Προέδρου Αναστασιάδη; Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν πήρε είδηση ο Πρόεδρος;

Αυτά, και ίσως πολλά άλλα, τα οποία ενδεχομένως θα έλθουν στο φως στις επόμενες ημέρες, πρέπει να διερευνηθούν επισταμένως από τη Γενική Εισαγγελία, διότι πρόκειται περί πολλών σοβαρών περιπτώσεων, που ενδεχομένως αγγίζουν και τα όρια ποινικών αδικημάτων.

Επιπρόσθετα, είναι άγνωστο τι συντελείται στα άδυτα ενός καίριου θεσμού, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα. Ναι μεν πρόκειται για ένα ευαίσθητο ανεξάρτητο θεσμό και τα θέματα με τα οποία ασχολείται δεν μπορούν να έρχονται όλα στην επιφάνεια και στο φως, αλλά είναι πλέον παραδεδεγμένο, ότι εκεί πολλά συμφέροντα εμπλέκονται και πολλοί έχουν τους τρόπους να παρεμβαίνουν, ώστε να δημιουργούνται και μέσα στους πολίτες οι ανάλογοι συνειρμοί και τα πολλά ερωτηματικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ανάλογοι συνειρμοί δημιουργούνται και για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί το Προεδρικό και με πόση σοβαρότητα χειρίζεται τα θέματα. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραπέμπει σε συνεργάτες του την ετοιμασία συμβολαίου διορισμού σε ένα σημαντικό θεσμό και να υπογράφει, χωρίς προφανώς να διαβάζει, τους όρους του συμβολαίου.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος παρουσιάζεται να αγνοεί τι αποφασίζεται εκεί. Να υπενθυμίσουμε δύο περιπτώσεις:
1. Την περίπτωση του εγγράφου Ντάουνερ, όταν την αποστολή του, την πληροφορηθήκαμε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ιζέτ Ιτζάν, ο οποίος σε συνάντηση που είχε στις ελεύθερες περιοχές με αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ, αποκάλυψε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επέδωσε στους δύο ηγέτες έγγραφο συγκλίσεων. Το πρωί, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσπαθούσε να εντοπίσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου πολιτικού, το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το έγγραφο «παραλήφθηκε σήμερα το πρωί», αλλά μετά βγήκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανέφερε ότι το έγγραφο είχε παραληφθεί προ καιρού και βρισκόταν σε κάποιο γραφείο συνεργάτη του, ο οποίος δεν θεώρησε επείγον να του το επιδώσει.

2. Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ετοιμάσει τους όρους εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία. Κατά την τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της, κ. Γ. Πική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον κάλεσε να διερευνήσει κατά προτεραιότητα τις δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου και των συγγενών του (συμπεθέρων). Όταν όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής και ζήτησε να αναφερθεί στο θέμα, ο κ. Πικής δεν το επέτρεψε, λέγοντας ότι αυτή η πτυχή δεν περιλαμβανόταν στους όρους εντολής του. Πώς γίνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είχε διαβάσει τους όρους εντολής του Υπουργικού του και να καλεί τον Πρόεδρο της Ερευνητικής να ασχοληθεί με ένα θέμα, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στους όρους εντολής της Επιτροπής;

Είναι φανερό, ότι στο Προεδρικό, ισχύει το «όπου σ' έβρω τζι' όπου μ' έβρεις». Ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει τι γίνεται, ενεργεί και αποφασίζει βιαστικά, δεν διαβάζει σημαντικά έγγραφα και κάποιοι από τους συνεργάτες του, είτε δεν αντιλαμβάνονται είτε αποφεύγουν να τον ενημερώσουν.

Αν έτσι κυβερνάται αυτός ο τόπος, τότε πολύ λίγα είναι αυτά που πάθαμε και παθαίνουμε...


Top