Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οφείλει να παραιτηθεί η κ. Γιωρκάτζη

Οφείλει να παραιτηθεί η κ. Γιωρκάτζη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Πόσο σοβαρά αποφασίζουν οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, όταν διορίζουν ένα πρόσωπο σε μία σημαίνουσα δημόσια θέση;

Όταν ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει να διορίσει κάποιο πρόσωπο, σε ένα σημαντικό δημόσιο αξίωμα, οφείλει προηγουμένως να γνωρίζει τα πάντα για το πρόσωπο το οποίο θα διορίσει. Και την προσωπικότητα και τις ικανότητές του, και τις γνώσεις του, αλλά πρωτίστως τις διασυνδέσεις και αν εξυπηρετεί ή όχι άλλα συμφέροντα, τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με τα καθήκοντα που θα του αναθέσει. Και επειδή θα λεχθεί ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γνωρίζει ο Πρόεδρος τι γίνεται σε κάθε γωνιά της επικράτειας που κυβερνά, ή τι καπνό φουμάρει ο κάθε υποψήφιος προς διορισμό, οφείλει να συμβουλεύεται ανθρώπους και υπηρεσίες που είναι στη διάθεσή του.

Στο παρελθόν, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε διορίσει σε τεχνική επιτροπή για το εδαφικό, άνθρωπο, ο οποίος όπως καταγγέλθηκε, είχε προσφύγει στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων του ψευδοκράτους. Ακόμη, τότε, το Προεδρικό αγνοούσε τις σχετικές αναφορές για τον Κίτα, προτού δραπετεύσει, αν και σε γραφείο του Προεδρικού υπήρχε σχετική επιστολή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καλή τη πίστει, και στηριζόμενος στην προσφορά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην Ελεγκτική Υπηρεσία, όπου πράγματι επετέλεσε αξιόλογο έργο και έχαιρε της γενικής εκτίμησης, αποφάσισε να τη διορίσει Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη συναλλαγή που επήλθε ώστε να πεισθεί ο Πανίκος Δημητριάδης, να υποβάλει παραίτηση.

Ως προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκθείαζε σε κάθε περίπτωση την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για τον τρόπο που λειτουργεί στην Κεντρική Τράπεζα. Παρόλο που εγνώριζε για την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή στην περίπτωση επαναδιορισμού λειτουργού της Κεντρικής Τράπεζας, στη θέση από την οποία αφυπηρέτησε προηγουμένως, λαμβάνοντας μάλιστα και τα σχετικά οφέλη από την αφυπηρέτηση. Θα ανέγνωσε επίσης και δημοσίευμα για τη σχέση του δικηγορικού γραφείου του πρώην συζύγου της στο οποίο εργοδοτείτο η θυγατέρα της κ. Γιωρκάτζη, εκπροσωπώντας νομικά τον πρώην Πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέα Βγενόπουλο.

Εν ολίγοις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέλησε να διερευνήσει τα πάντα πριν από τον διορισμό, αλλά και δεν αντέδρασε έγκαιρα σε όσα καταγγέλλοντο ή αποκαλύπτοντο σε δημοσιεύματα, σχετικά με όσα προαναφέραμε.

Δεν πρόκειται να κρεμάσουμε τώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη λανθασμένη επιλογή του. Οφείλουμε να υποδείξουμε, όμως, στον κάθε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ποιες είναι οι ευθύνες του όταν διορίζει πρόσωπα σε σημαίνουσες κρατικές θέσεις, χωρίς τη δέουσα προσοχή και έρευνα.

Απ' εκεί και πέρα, και μετά τη δήλωση-καταπέλτη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά της κ. Γιωρκάτζη, είναι φανερό στον καθένα ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας οφείλει να υποβάλει την παραίτησή της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλογίζει πολλά και σοβαρά στη Διοικητή, ώστε η τελευταία δεν μπορεί να τα αγνοήσει και να παραμείνει στη θέση της.

Είναι θέμα αξιοπρέπειας και ευθιξίας. Έστω και αν έχει τα επιχειρήματα να διαψεύσει όσα της καταμαρτυρούνται, η παραμονή της στη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας θα αποτελέσει αιτία συνεχών συγκρούσεων και τριβών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία η συνεργασία και η συναντίληψή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.

Ο τόπος και κυρίως η οικονομία υπέφεραν και πλήρωσαν βαρύτατο κόστος από τις συγκρούσεις και διαφορές Χριστόφια-Ορφανίδη και Αναστασιάδη-Δημητριάδη. Δεν χρειάζεται να καταβάλουν και νέο κόστος, από μία σύγκρουση Αναστασιάδη-Γιωρκάτζη. Αυτό και μόνο το κόστος πρέπει να αναλογιστεί η κα Γιωρκάτζη και να υποβάλει παραίτηση. Ακόμη και αν αισθάνεται αθώα για όσα της καταλογίζονται. Υπεράνω όλων, τίθεται το συμφέρον του τόπου...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ενεργό ή ανενεργό;


Εκείνο το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών, τη δημιουργία του οποίου όλοι χαιρετίσαμε, συνήλθε, άραγε, για εξετάσει τα γεωστρατηγικά δεδομένα, και να υποβάλει μελέτη πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική επιδρομή στην κυπριακή ΑΟΖ; Ή απρακτεί;


Top