Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Βήμα προς επανάκτηση της εμπιστοσύνης

Βήμα προς επανάκτηση της εμπιστοσύνης

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

Ο Ιερωνυμίδης
Θυμάστε πώς ο ΔΗΣΥ ανατίναξε την προσπάθεια κινεζικής επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακος; Δημιούργησε ολόκληρο σαματά, επειδή στις συσκέψεις με τους Κινέζους επιχειρηματίες παρευρισκόταν ο τότε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Χριστόφια, πρέσβης Μάριος Ιερωνυμίδης. Από τα σχετικά δημοσιεύματα και τις καταγγελίες του ΔΗΣΥ, δημιουργήθηκε η χειρίστη εικόνα για την Κύπρο και η επένδυση ναυάγησε. Τι έγινε ο Μάριος Ιερωνυμίδης; Αφού ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη εναντίον του, μόλις ανήλθε στην εξουσία ο Νίκος Αναστασιάδης, η δίωξη ακυρώθηκε και τώρα η Κυβέρνηση αποφάσισε να τον διορίσει πρεσβευτή στη Βιένη. Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Οι εξαγγελίες Κασάπη υπέρ των ανέργων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν τόνισε ότι «το πείραμα του κουρέματος των καταθέσεων στέρησε από το τραπεζικό σύστημα την εμπιστοσύνη» και έχει απόλυτο δίκαιο. Εκείνη η απόφαση του Γιούρογκρουπ, σε συνάρτηση με την αποδοχή της από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σήμανε την καταστροφικότερη εξέλιξη στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας. Δεν στέρησε απλώς την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, εμπιστοσύνη η οποία, ούτως ή άλλως, είχε προηγουμένως διαλυθεί από τα εγκληματικά λάθη που διεπράχθησαν από τραπεζίτες (ακόμη περιμένουμε να τιμωρηθούν), αλλά διέλυσε κυριολεκτικά ολόκληρη την οικονομία.

Έκτοτε, το τραπεζικό σύστημα παραμένει ουσιαστικά παράλυτο και αδύναμο να συνεισφέρει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, και τον πακτωλό ευρώ με το οποίο ενισχύθηκε, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να προσφέρει βοήθεια στους πολίτες και γενικότερα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η κατάσταση παραμένει επισφαλής και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη των καταθετών και των πολιτών, γενικότερα, δεν επανήλθε. Και δεν μπορεί να επανέλθει, εάν οι τράπεζες δεν αποδείξουν έμπρακτα ότι μπορούν να βοηθήσουν τον πολίτη, μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνά ο κυπριακός λαός. Εάν δεν αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη και το τραπεζικό σύστημα δεν κινηθεί σε βοήθεια του πολίτη, όλες οι προσπάθειες θα πάνε χαμένες.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η εξαγγελία σχεδίου, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου κ. Κρίστη Κασάπη, με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα στους άνεργους πελάτες της Τράπεζας να μην καταβάλλουν τις κανονικές τους δόσεις για τα στεγαστικά δάνεια, για περίοδο ενός έτους, καταβάλλοντας μόνο το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ μηνιαίως, αποτελεί σημαντική προσφορά όχι μόνο προς την κατεύθυνση επανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών, αλλά και προς τη δεινοπαθούσα κυπριακή κοινωνία. Είναι με τέτοια μέτρα, προσαρμοσμένα στη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση του τόπου, που υποβοηθούνται οι ταλαιπωρημένοι πολίτες να βρουν διέξοδο στα τόσα οικονομικά αδιέξοδα που τους περιβάλλουν.

Αναμένουμε ότι τα μέτρα της Τράπεζας Κύπρου θα έχουν συνέχεια και θα καλύψουν όλες τις τάξεις ανθρώπων που υποφέρουν, προσφέροντας στήριγμα και στην παράλυτη οικονομία να ανακάμψει.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν ακούμε τίποτε από πλευράς Συνεργατισμού. Αυτό το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, «με το ανθρώπινο πρόσωπο», όπως αποκαλείται, δεν προχώρησε σε εξαγγελία οποιουδήποτε παρόμοιου σχεδίου ανακούφισης των οφειλετών. Με όσα έγιναν, όσα ακούστηκαν και όσα δημοσιεύθηκαν, συν οι αποφάσεις της Τρόικας, διέλυσαν την εμπιστοσύνη των μικροκαταθετών και προς το Συνεργατικό Κίνημα. Δεν βλέπουμε να γίνονται προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και προς βοήθεια των ευπαθών δανειοληπτών πολλά πράγματα.

Είναι η στιγμή που ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ανασηκωθεί από τα ερείπια, να πάρει πρωτοβουλίες, να προσεγγίσει τον άνθρωπο, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει, να εξαγγείλει μέτρα, να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των δικών μας και ξένων καταθετών, και να προχωρήσει, μαθαίνοντας από τα θανάσιμα λάθη που διέπραξε, ώστε να αποβεί ξανά ο μοχλός που θα επανεκκινήσει τη διαλυμένη οικονομία.


Top