Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Άντεξαν οι τράπεζες, να αντέξουν και οι άνθρωποι

Άντεξαν οι τράπεζες, να αντέξουν και οι άνθρωποι

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αφού το τραπεζικό σύστημα είναι τώρα εύρωστο, να προσφέρει αντίδωρα στους πολίτες που το ανέστησαν

Ο Χάρης Γεωργιάδης, δεν έκανε τον κόπο να βγει και να δώσει απαντήσεις στην αποκαλυπτική αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι τα «κατεστημένα συμφέροντα κερδίζουν έδαφος», συνεπεία, ασφαλώς, της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί. Βγήκε όμως χθες και προχθές να πανηγυρίσει, επειδή οι κυπριακές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής. Έτσι συμβαίνει πάντα με τους σημερινούς κυβερνήτες. Όταν αποκαλύπτονται οι επιπτώσεις τις πολιτικής που ασκούν, κρύβονται. Όταν τους προσφέρονται ευκαιρίες για πανηγυρισμούς, βγαίνουν κορδωτοί στην επιφάνεια για να πανηγυρίσουν.

Ούτε βεβαίως ο Υπουργός Οικονομικών, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και λοιποί πανηγυρίζοντες βγήκαν να σχολιάσουν μία μικρή είδηση που ήλθε από την Πάφο και παραπέμπει στο δράμα που περνούν οι εκεί πεινασμένοι. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Παυλίνα Μενελάου Πάτσαλου, της Λέσχης Εθελοντών Αλληλεγγύη, η Λέσχη εξυπηρετεί σήμερα 500 περίπου οικογένειες στην πόλη και επαρχία, και χαρακτήρισε το πρόβλημα μεγαλύτερο φέτος από πέρυσι. Ο αριθμός των οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια, τόνισε, αυξάνεται συνεχώς, και έκανε έκκληση προς τον κόσμο να προσφέρει ό,τι μπορεί.

Αυτή η δυστυχία που διαχέεται σε όλη την κυπριακή κοινωνία, και διαψεύδει τον Υπουργό Οικονομικών και τους άλλους περισπούδαστους οικονομολόγους πως «πάμε πρίμα» και «κάθε χρόνο και καλύτερα», ουδόλως ενδιαφέρει τους «τσάρους» της οικονομίας. Αυτοί επικεντρώνονται μόνο στις αναβαθμίσεις, στα εύσημα και στο γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν πέθαναν τη στιγμή στην οποία υπεβάλλοντο σε τεστ κόπωσης, αλλά επεβίωσαν.

Η απόλυτη ευφορία επικράτησε χθες και προχθές σε όλους τους στυλοβάτες του τραπεζικού συστήματος. Τώρα, αν βγουν όλοι αυτοί στους δρόμους και ρωτήσουν τους πολίτες που υποφέρουν, οι απαντήσεις που θα λάβουν δεν γνωρίζουμε σε ποιο μήκος έντασης θα βρίσκονται. Μετρούν με τους άψυχους αριθμούς, συνήθως τους διογκώνουν, άλλοτε τους στρεβλώνουν, αλλά πάντοτε τους ερμηνεύουν στα μέτρα που τους βολεύουν.

Σίγουρα, ουδείς επιθυμεί να δει το τραπεζικό σύστημα να καταρρέει. Η κοινωνία θέλει τις τράπεζες και τον Συνεργατισμό να ανακάμπτουν, και να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αλλά δεν μπορεί να ισχύει αυτή η ανισόρροπη και αντικοινωνική κατάσταση, το τραπεζικό σύστημα να στηρίζεται και οι άνθρωποι να καταρρέουν. Θέλουμε όλοι μας ισχυρές τράπεζες, που να διευκολύνουν τον πολίτη και τις επιχειρήσεις με μακροχρόνια δάνεια και χαμηλά επιτόκια, να στέκονται αλληλέγγυες στις δυσκολίες τους, να τους διευκολύνουν, και όχι να τους αφαιμάσσουν.

Σήμερα οι τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής, αλλά η κοινωνία ξεπέρασε τα όρια αντοχής της. Αργοσβήνει στα τεστ κόπωσης, στα οποία την υποβάλλει η Κυβέρνηση. Και η οικονομία δεν ανακάμπτει με αριθμούς, αλλά με το πόσο ανακάμπτουν οι άνθρωποι. Και πόσο βοηθούν το κράτος και οι τράπεζες τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους, και την οικονομία να επανεκκινήσει.

Αυτήν τη στιγμή, οι τράπεζες αδυνατούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους. Καθυστερούν αδικαιολόγητα και υπάρχουν καταγγελίες ότι πιέζουν και εκβιάζουν τους δανειολήπτες. Δεν υπάρχουν βοήθειες προς τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν, στην αγορά δεν υπάρχει χρήμα, δάνεια δεν παραχωρούνται, τα επιτόκια βρίσκονται στα ύψη.

Γιατί, συνεπώς, να πανηγυρίζουν οι στυλοβάτες του τραπεζικού συστήματος, και πολύ περισσότεροι οι απλοί άνθρωποι, από την επιτυχία των τραπεζών; Οι τελευταίοι περιμένουν, τώρα, να λάβουν τα αντίδωρα για τις θυσίες τους, οι οποίες ανέστησαν το τραπεζικό σύστημα.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Εκποιήσεις και τεστ

Εκείνος ο εκβιασμός, πως αν δεν ψηφισθεί ο νόμος για τις εκποιήσεις, θα ακολουθήσει νέο κούρεμα καταθέσεων, έπαυσε να ισχύει τώρα που οι τράπεζες βγήκαν σώες και αβλαβείς από τα τεστ αντοχής; Ή οι κυβερνώντες θα τον επαναφέρουν σε κάποιαν άλλη περίπτωση;


Top