Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο ξιπετσισμένος κουρκουτάς και η γεωγραφική του θέση

Ο ξιπετσισμένος κουρκουτάς και η γεωγραφική του θέση

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.'Ενα λιλιπούτειο, διχοτομημένο, χρεοκοπημένο κράτος υπό τριπλή ξένη επικυριαρχία, ζητεί ρόλο στην παγκόσμια σκηνή

Οι κυβερνώντες ανακάλυψαν ξαφνικά... την ταχινόπιτα. Τη σημαντική γεωγραφική θέση της Κύπρου και τον "γεωστρατηγικό της χώρο". Αλλά δεν είναι σήμερα που η Κύπρος αναδύθηκε από τη θάλασσα, στη θέση που βρίσκεται. Εδώ και χιλιετηρίδες βρίσκεται εδώ. Και, σε όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, η θέση της δεν αποτέλεσε ευλογία, αλλά κατάρα. Ουδέποτε αξιοποιήθηκε, αλλά πάντοτε υπήρξε η αιτία των δεινών της και ο λαός της κατέστη στόχος επιδρομών, λεηλασιών και στυγνών και βάρβαρων κατακτητών.

Σήμερα, και με αφορμή την παγκόσμια εκστρατεία κατά του ισλαμικού κινδύνου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δηλώνει πως "είναι καθήκον της Κύπρου να συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους". Και προσθέτει πως "η συνεισφορά της Κύπρου αναδεικνύει τη γεωγραφική της θέση. Η Κύπρος, θέλοντας να υποδείξει τη σημασία του γεωστρατηγικού της χώρου, συμμετέχει κυρίως διά της γεωγραφικής της θέσης".

Συμφωνούμε ως προς το καθήκον της Κύπρου αλλά, παράλληλα, πρέπει να υποδείξουμε ότι η γεωγραφική θέση μίας χώρας δεν την καθιστά, αυτόματα, ισχυρό παίκτη ούτε στη διεθνή σκηνή, ούτε στην περιοχή στην οποία βρίσκεται. Παράλληλα με τη γεωγραφική θέση της, μία χώρα, πρέπει, εκτός πολλών άλλων, να διαθέτει:

Πρώτο: Ισχυρή πολιτική ηγεσία, με όραμα και σχεδιασμούς που να επικεντρώνονται στην αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της.
Δεύτερο: Ισχυρές, πολυάριθμες και καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις.
Τρίτο: Εύρωστη οικονομία.
Τέταρτο: Δύναμη. Πολιτική, οικονομική, στρατιωτική.

Η Κύπρος ουδέν διαθέτει. Είναι ένα λιλιπούτειο κράτος, χωρίς ικανή ηγεσία, ανοχύρωτο στρατιωτικά, οικονομικά χρεοκοπημένο και πολιτικά διχοτομημένο. Έχει παραχωρήσει, άνευ ανταλλαγμάτων, την εκμετάλλευση της γεωγραφικής της θέσης στη Μεγάλη Βρετανία και σε κάθε περίπτωση, στην οποία καλείται να συνεισφέρει, δίδει χωρίς να διεκδικεί να λαμβάνει.

Αντίθετη περίπτωση είναι η Τουρκία. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι ηγέτες να αξιοποιούν τη γεωγραφική τους θέση. Ελάχιστα προσφέρουν και πολλά λαμβάνουν. Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία, μέχρι σήμερα, αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη θέση της. Και πολιτικά και στρατιωτικά και οικονομικά.

Άκουσε ο κ. Κασουλίδης πώς αξιοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν τη θέση και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας του; Προκειμένου να επιτρέψει στους συμμάχους να χρησιμοποιήσουν τη βάση Ιντζιρλίκ για τις αεροπορικές τους επιθέσεις, απαιτεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας για να προστατεύσει τα σύνορά του. Απαιτεί τη δημιουργία πολλών ζωνών ασφαλείας, αντί μίας συνεχόμενης, και σε αυτήν τη ζώνη να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων για να προστατευθεί από αεροπορικές επιθέσεις.

Οι τζιχαντιστές δεν διαθέτουν αεροπορία. Από ποιους θα προστατευθεί; Στόχος είναι οι Κούρδοι και η εκμετάλλευση του πολέμου κατά των τζιχαντιστών, για να αρπάξει συριακό έδαφος. Άκουσε ο κ. Κασουλίδης, τι είπε ο Ερντογάν; "Εάν περικυκλωθεί ο τάφος του ιδρυτή της οθωμανικής δυναστείας Οσμάν, Σουλεϊμάν Σαχ, που βρίσκεται στη Συρία και αποτελεί τουρκικό έδαφος, είναι καθαρό τι θα κάμει η Άγκυρα", υπονοώντας ότι θα κτυπήσει.

Η Τουρκία παζαρεύει με τους συμμάχους και απαιτεί ανταλλάγματα για να τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της.
Η Κύπρος δεν ζήτησε ανταλλάγματα από τους Βρετανούς για τη χρησιμοποίηση των Βάσεων. Είναι "κυρίαρχες". Δεν ζήτησε ζώνες ασφαλείας για να προστατεύσουν τα σύνορά της. Δεν ζήτησε ανταλλάγματα για να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου". Αρκείται σε ρόλο καλού Σαμαρείτη.

Όταν έχεις σημαντική γεωγραφική θέση, αλλά δεν έχεις ηγεσία να την αξιοποιήσει, όταν είσαι κράτος 800 χιλιάδων ψυχών, με έκταση την οποία ο εχθρός μπορεί να διανύσει σε μία ώρα, όταν δεν έχεις στρατό, όταν οικονομικά φαλίρισες, όταν η μισή επικράτειά σου είναι κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό, ένα άλλο μέρος αποτελεί "κυρίαρχο βρετανικό έδαφος", άλλη σημαντική έκταση ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, αποτελεί ειρωνεία να επικαλείσαι τη γεωγραφική σου θέση.

Συνεπώς, ας μη μας εμπαίζουν και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, οι ηγέτες μας. Η γεωγραφική θέση έχει αξία, όταν διαθέτεις δύναμη. Όταν είσαι ξιπετσισμένος κουρκουτάς, η γεωγραφική θέση καταντά κατάρα για εκείνον που την έχει...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Άλλος για την Αθήνα...

Τιμούμε τον Μάριο Τόκα και το πλούσιο έργο του. Αλλά είναι ανάγκη να σηκώνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής, μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, και να μεταβαίνουν στην Αθήνα, για να παραστούν σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Τόκα; Ούτε ο Μάριος θα το ήθελε...


Top