Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οι ΗΠΑ καρφώνουν την Κύπρο στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ καρφώνουν την Κύπρο στη Ρωσία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αποκαλύπτουν τον αντιρωσικό ρόλο της Κυβέρνησης μέσα στην Ε.Ε. «Βράχο στην Ε.Ε. υπέρ των κυρώσεων» χαρακτηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Δεν υπάρχει, και δεν υπήρξε ποτέ, περίπτωση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκεφθεί άλλη χώρα και να μην επιστρέψει θριαμβολογώντας για την επιτυχία της επίσκεψής του. Τον κολακεύουν με διάφορες φιλοφρονήσεις οι αξιωματούχοι της χώρας που επισκέπτεται, τον κατακλύζουν με χίλιες δύο στηρίξεις στο Κυπριακό, και επιστρέφει εδώ για να μας αναγγείλει τα επινίκειά του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάθε φορά που επισκέπτεται μία χώρα επιστρέφει γεμάτος υποσχέσεις για το Κυπριακό, γεμάτος εύσημα που του απένειμε ο ομόλογός του. Όπως έλεγε και ο μακαρίτης Σπύρος Κυπριανού, κάθε φορά που επέστρεφε από επίσημη επίσκεψη, «στις Ινδίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό...».

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, όμως, και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο μεγάλο το ενδιαφέρον για τη λύση του προβλήματός μας, και από το πρόβλημα των τζιχαντιστών, πιο μεγάλο και από το Ουκρανικό και την αναβίωση της «αυτοκρατορίας το διαβόλου», όπως είχε αποκαλέσει κάποτε τη Σοβιετική Ένωση ο Ρόναλντ Ρήγκαν.

Έλα, όμως, που κάποιες φορές οι Αμερικανοί στη μωρία και στον αυθορμητισμό τους αφήνουν εκτεθειμένο τον επισκέπτη τους και τη χώρα που εκπροσωπεί, όπως καλή ώρα συνέβη με τον ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος «κάρφωσε» την Κυπριακή Δημοκρατία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τι μας είπε, λοιπόν, αυτός ο αξιωματούχος, μετά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον Τζον Κέρι; Δήλωσε, επί λέξει, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αποστόλη Ζουπανιώτη από τη Νέα Υόρκη: «Η Κύπρος ήταν βράχος εντός της Ε.Ε. στη συνέχιση της υποστήριξης του κόστους που έπρεπε να επιβάλουμε να πληρώσει η Ρωσία, και ειδικά των κυρώσεων».

Ώστε είμαστε «βράχος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας. Είμαστε πρωταγωνιστές υπέρ των κυρώσεων κατά της φίλης χώρας. Όταν η Σλοβενία απειλεί να χρησιμοποιήσει βέτο κατά των κυρώσεων, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τιμωρών της Μόσχας. Μπράβο στην πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική.

Αλλά, εδώ, η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, άλλα διαβεβαιώνουν τη Ρωσία και άλλα τους ανήξερους Κυπρίους πολίτες. Μας λένε ότι ακολουθούν πολιτική αρχών, ότι δεν τάσσονται και δεν υποστηρίζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα πλήξουν τα κυπριακά συμφέροντα, ότι πρωτοστατούν με άλλα κράτη μέλη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις.

Φαίνεται, όμως, ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και οι «φίλοι» μας οι Αμερικανοί βάλθηκαν να ξεσκεπάσουν την Κυβέρνησή μας για τα παιγνίδια που παίζει. «Βράχο εντός της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας» αποκαλούν την Κύπρο. Και οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται εντός της Ε.Ε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκ των ισχυροτέρων πολεμίων της Ρωσίας, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Πρωτοστατεί στη λήψη κυρώσεων, ώστε να πληρώσει η Ρωσία το κόστος της «εισβολής» της στο ρωσικό έδαφος της Κριμαίας.

Η δήλωση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ακόμη περιμένουμε μία διάψευση από την Κυβέρνησή μας, και μία διευκρίνιση, ότι δεν είναι αλήθεια ότι αποτελούμε τον «βράχο» κατά της Ρωσίας. Αλλά και να υπάρξει, πιστεύουν οι κυβερνώντες ότι ο Πούτιν είναι τόσο αφελής ώστε να το χάψει, όπως το έχουν χάψει οι Κυπραίοι;
Τα διπλά παιγνίδια, όμως, στη διεθνή πολιτική έχουν κόστος για όποιους επιδίδονται σε αυτήν την κουτοπόνηρη πολιτική. Και ιδιαίτερα όταν οι «παίκτες» είναι και ερασιτέχνες...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Αντιπολίτευση να τη λυπάσαι

Ο Θεός να ελεήσει την αντιπολίτευσή μας. Θέλουν, λέει, η Κεντρική Τράπεζα να διαδραματίσει ρόλο προστάτη των δανειοληπτών, έναντι των εκποιήσεων. Καλά, δεν γνωρίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι η κύρια προστάτιδα των τραπεζών, ευλογεί τα έργα τους και δεν φακκά πενιά για τους δανειολήπτες και τις ευπαθείς ομάδες; Ποια προστασία και ποια δίκαιη παρέμβαση μπορεί να κάμει η Κεντρική Τράπεζα; Τις τράπεζες θα στηρίξει. Αυτός είναι ο ρόλος και ο σκοπός της ύπαρξής της.


Top