Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η άλλη Χρυστάλλα...

Η άλλη Χρυστάλλα...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.«Όσοι θέλουν να νικούν το σύστημα θα βρίσκουν τρόπους», έλεγε ως Γ. Ελέγκτρια

Έχω σημειώσει στο αρχείο μου τη σοφή ρήση της τότε Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης στη Βουλή. Είχε πει: «Όσοι θέλουν να νικούν το σύστημα, θα βρίσκουν τρόπους». Την καταχωρίζω σήμερα, για να της υπενθυμίσω πως αυτό που επεσήμανε τότε, το εφαρμόζει σήμερα και πως όσα επαγγέλλετο ως Γενική Ελέγκτρια, τα αντιστρατεύεται σήμερα...

Ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής, ύστερα από καταγγελία του ΑΚΕΛ, ερεύνησε το θέμα της επαναπρόσληψης ιδιαιτέρας γραμματέως στην Κεντρική Τράπεζα, υπαλλήλου η οποία είχε αφυπηρετήσει, εισπράττοντας μάλιστα και τα συνταξιοδοτικά της δικαιώματα. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κρίνει, από την έρευνά του, ότι η επαναπρόσληψη είναι παράτυπη και πρέπει να ανακληθεί. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αρχικά υπόσχεται να προχωρήσει σε διορθώσεις, αλλά στη συνέχεια απαντά ότι η απόφασή της είναι καθόλα νόμιμη και δεν θα ανακληθεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ούσα σήμερα η ίδια μέρος του συστήματος, βρίσκει τρόπο να υπερφαλαγγίσει το σύστημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Γιωρκάτζη, ως Γενική Ελέγκτρια, είχε απαιτήσει -και πολύ σωστά έπραξε- να μη ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων οι ετήσιες εκθέσεις της, αλλά να μελετώνται και να λαμβάνονται μέτρα για διόρθωση όσων καταγγγέλλει. Το λησμόνησε και αυτό, και ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τις αναφορές του διαδόχου της.

Όποιος είναι μέρος του συστήματος, ξέρει τους τρόπους να συντηρεί το σύστημα και τις αυθαίρετες αποφάσεις και ενέργειές του. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είναι σήμερα μέρος του συστήματος, δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο και μπορεί να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται...

Η περίπτωση αποδεικνύει πόσο αδύναμος είναι ο έλεγχος επί των όσων ασκούν εξουσία, και πόσο αυθαίρετη μπορεί να καταστεί η εξουσία, όταν δεν ελέγχεται. Σημαντικές θέσεις στη δημόσια ζωή είναι απρόσβλητες από ελέγχους και οι κατόχοί τους κέκτηνται ισοβιότητα. Ουδείς μπορεί να τους μετακινήσει από το αξίωμα που κατέχουν, εκτός αν οι κατέχοντες το επιθυμήσουν. Και επειδή ουδείς αναγνωρίζει λάθη στον εαυτό του, και ουδείς έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθιξίας, συνεχίζουν να ασκούν εξουσία, έστω και αν κάποιοι ζημιώνουν τον τόπο, έστω και αν ενέργειές τους αντιβαίνουν στην αξιοκρατία, και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ισόβιος, το ίδιο και ο Γενικός Εισαγγελέας, το ίδιο και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το ίδιο και ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απολαύει ασυλίας, όπως και οι Υπουργοί και οι βουλευτές. Ο Πανίκος Δημητριάδης διέπραξε τεράστια λάθη στους χειρισμούς του. Η καθολική απαίτηση ήταν να παυθεί. Μόνο με μία γερή αποζημίωση, και στη βάση συναλλαγής, κατάφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τον απομακρύνει.

Δημοκρατία, στην οποία κυριαρχεί η ισοβιότητα και η ασυλία των αρχόντων, είτε εκλελεγμένων, είτε διορισμένων, αποτελεί Δημοκρατία με ελλείμματα. Και επειδή στην Κύπρο υπάρχει Δημοκρατία της Μπανανίας, ο κάθε άρχοντας, όταν αναλάβει αξίωμα, πιστεύει ότι δικαιούται να πράττει όπως νομίζει και διεκδικεί το αλάθητο, είναι φυσικό ο πολίτης να βρίσκεται συχνά ενώπιον αυθαιρεσιών και παρατυπιών, ενώπιον ενεργειών που πλήττουν το δημόσιο αίσθημα, αλλά χωρίς καμία επίπτωση στους ισόβιους άρχοντες.

Και μία σύσταση προς τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη: Αρίστευσε και απέσπασε την καθολική εκτίμηση και τον σεβασμό ως Γενική Ελέγκτρια. Προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στην προσπάθεια εμπέδωσης χρηστής διοίκησης. Να μη διαγράψει, ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, όσα προσέφερε, ή όσα ευαγγελιζόταν, από την προηγούμενη θέση της...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ολοκληρώθηκε η γελοιοποίηση

Αφού εξετέθη ανεπανόρθωτα η Κυβέρνηση, ως άναρχη ομάδα, λόγω των πολλών αντιφατικών δηλώσεων και τοποθετήσεων των αξιωματούχων της στο θέμα του εφάπαξ, τώρα γελοιοποιούνται και οι συντεχνίες με την αντιφατική στάση τους, τις αποφάσεις τους και το απεργώ-ξεαπεργώ τους. Ολοκληρωτική η γελοιοποίηση στα μάτια του απλού πολίτη.


Top