Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο

Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Μετά τις εκποιήσεις, προβάλλουν μπροστά μας κρίσιμα θέματα, τα οποία επιβάλλουν ενότητα και διεκδικητικότητα

H αναβολή της συζήτησης του θέματος της Κύπρου, στο Γιούρογκρουπ, έχει δύο πτυχές: Αν η αναβολή συμφωνήθηκε προκειμένου η Τρόικα να αντιμετωπίσει πιο θετικά τα νομοθετήματα, έχει καλώς. Αν, όμως, η αναβολή συμφωνήθηκε προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση επί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να αποδεχθούν όσα η Τρόικα απαιτεί, τότε η αναβολή στέλλει μηνύματα εκβιασμού.

Είναι φανερό ότι τα πράγματα δεν προχωρούν ομαλά και, αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε είναι εμφανές ότι η Τρόικα συνεχίζει να παραμένει εκδικητική, αδιάλλακτη και ανυποχώρητη στην αξίωσή της, να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα επιτάχυνσης της πτώχευσης της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, μπροστά μας προβάλλουν τα χειρότερα και είναι πλέον καθαρή η ένδειξη ότι μπαίνουμε σ' έναν φαύλο κύκλο με καυτά θέματα και προβλήματα .
Μετά τις εκποιήσεις, θα κληθούν η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν το φλέγον θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, με προεξάρχουσα πτυχή την ενδεχόμενη φορολόγηση του εφάπαξ του Δημοσίου και το μισθολόγιο των κρατικών υπαλλήλων, της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, για το οποίο εκδηλώνονται ήδη έντονες αντιδράσεις από μέρους της αντιπολίτευσης, το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, της μεταρρύθμισης των Δήμων και άλλα.

Ενώπιον όλων αυτών που έρχονται, η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί έγκαιρα και να μην επαναλάβει τις καθυστερήσεις στις οποίες έχει εθιστεί. Δεν μπορεί να τρέχει την τελευταία στιγμή να αυτοσχεδιάζει, να μη διαβουλεύεται με τις πολιτικές δυνάμεις, να αποφασίζει και αφού αποφασίζει να καλεί σε διάλογο. Αυτή η νοοτροπία είναι απαράδεκτη και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί σε ενότητα, πρέπει να αντιληφθεί ότι η πρώτη ευθύνη για εμπέδωση ενότητας είναι δική του. Οφείλει να καλεί σε διαβούλευση τα πολιτικά κόμματα, πριν λάβει αποφάσεις, και αν από τη διαβούλευση αντιληφθεί ότι τα κόμματα συμπεριφέρονται κατά τρόπο που υποσκάπτει την ενότητα και τη συνεργασία, τότε να τα καταγγείλει στην κοινή γνώμη. Η ευθύνη, όμως, της ανάληψης πρωτοβουλιών για συνεργασία είναι πρωτίστως δική του.

Δεν νοείται πλέον ούτε καθυστέρηση, ούτε απουσία διαλόγου, ούτε επανάληψη της τακτικής να θέτει η Κυβέρνηση το πιστόλι στον κρόταφο της Βουλής και της κοινωνίας. Να εγκαταλειφθούν οι κινδυνολογίες και οι εκβιασμοί εκατέρωθεν, και να υπάρξει κοινό μέτωπο έναντι της Τρόικας.

Την ίδια στιγμή, είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν βγαίνουμε από τις δυσκολίες και τα αγκάθια του Μνημονίου, αλλά τώρα εισερχόμαστε σε πιο δύσβατα μονοπάτια, τα οποία για να υπερβούμε, χρειάζεται πέραν της ενότητας και της συνεργασίας, και σχεδιασμός και έγκαιρη προετοιμασία και διεκδικητικότητα.

Να μην αναμένει η Κυβέρνηση ότι θα έλθει η Τρόικα και θα επιδείξει μεγαλοψυχία, δίνοντας χωρίς να απαιτηθεί να δώσει.
Ενόσω η Κυβέρνηση συνεχίζει να συντηρεί μία τακτική υπακοής και αποδοχής όσων ζητεί η Τρόικα και ενόσω δεν διαπραγματεύεται αποφασιστικά όπως άλλες χώρες του Μνημονίου, αφήνοντας να περάσουν χωρίς αντίδραση οι πρακτικές και τα μέτρα της Τρόικας, τόσο θα απομακρύνεται από την κοινωνία και τόσο θα αποξενώνεται πολιτικά.

Να αντιληφθεί: Είναι εντολοδόχος του λαού. Εξελέγη στη βάση συγκεκριμένου προεκλογικού προγράμματος, στη βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων του Προέδρου και οφείλει να ανταποκριθεί σε όσα επαγγέλθηκε. Δεν δεσμεύτηκε έναντι οποιασδήποτε Τρόικας και δεν δήλωσε υποτέλεια σε καμία Τρόικα.


Top