Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Αναστασιάδης

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Αναστασιάδης

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Δύο φιλοσοφίες αντιμέτωπες

Είναι ευκρινέστατη η διαφορά φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο Αντώνης Σαμαράς σκέφτεται πολύ διαφορετικά από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι ξεκάθαρη η διαφορετική αντιμετώπιση της επιδρομικής Τουρκίας από τον έναν εκ των δύο άλλων ανδρών που χαράσσουν την εξωτερική πολιτική, και αυτή η διαφορά καθίσταται εμφανής, κάθε φορά που ο Αντώνης Σαμαράς, αποφασίζει να τοποθετηθεί έναντι της Τουρκίας.

Δεν προσπαθούμε να προκαλέσουμε προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας, αλλά είναι φανερό ότι αυτή η διάσταση φιλοσοφιών δεν αποβαίνει προς όφελος της κυπριακής υπόθεσης.
Επικεντρωνόμαστε στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, και στον τρόπο που αντιδρά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε την πλήρη αδιαφορία της Λευκωσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, την απουσία παντός διαβήματος και πάσης αντίδρασης στο επαίσχυντο εκείνο έγγραφο της Τουρκίας για την «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

Υπενθυμίζουμε τον ευσεβοποθισμό, με τον οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιμετώπισαν την εκλογή Ερντογάν, και την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε ότι είχε διαβεβαιώσεις από φίλους, ότι η εκλογή Ερντογάν και η παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα θα έχει θετικά αποτελέσματα στο Κυπριακό.

Του απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή, τον κάλεσε να παρέμβει ενεργά στο Κυπριακό (καλά, εκείνες οι θριαμβολογίες, ότι «με τις χιαστί συναντήσεις ενεπλέξαμε την Τουρκία στο Κυπριακό και την καταστήσαμε υπόλογη», ήταν του αέρα;) και γενικά ανέμενε ότι ο κατακτητής θα είχε καλά νέα να φέρει στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπλασε ωραία ιστορία για την «ευγενική ανταπόκριση» που είχε η επιστολή Αναστασιάδη από τους Ερντογάν-Νταβούτογλου. Μέχρις ότου ο Τούρκος Πρόεδρος διέλυσε τους μύθους και δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία επιστολή του κ. Αναστασιάδη!

Αυτά αναφέρονται ως υπενθύμιση για τις μέρες και τα έργα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Λευκωσίας, έναντι της Άγκυρας.

Για να μιλήσουμε, όμως, τώρα και για τον Αντώνη Σαμαρά, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας ήταν πολύ διαφορετικός και αποφασιστικός από τους χαράσσοντες πολιτική στη Λευκωσία και στην Αθήνα. Όπως μεταδίδεται, κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Ερντογάν, του υπέδειξε ότι οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν αποτελούν ένδειξη ειρηνικών προθέσεων της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, του τόνισε ότι οι δηλώσεις στις οποίες προέβη στα κατεχόμενα δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Και όταν ο Ερντογάν έκανε αναφορά σε λύση δύο κρατών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντέδρασε αποφασιστικά, τονίζοντας: «Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μίας πραγματικής διαφοράς».

Από αυτό και μόνο το δείγμα, αποδεικνύει την καταφανέστατη διαφορά φιλοσοφίας και αντιμετώπισης της Τουρκίας από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κύπρου.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για τη στάση της Τουρκίας, τα επιδρομικά σχέδιά της κατά της Κύπρου, τις προθέσεις του Ερντογάν, ούτε φοβάται να του υποδείξει την αντίθεσή του σε όσα λέγει και σε όσα πράττει. Ο Βενιζέλος και ο Αναστασιάδης άλλη φιλοσοφία και άλλη γραμμή ακολουθούν. Επενδύουν σε ψευδαισθήσεις και προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι υπάρχει ελπίδα με την Τουρκία.

Δεν υπάρχει ελπίδα με την Τουρκία. Δεν υπάρχει προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχει φως στην άκρη της σήραγγας. Η άσκηση εθνικής πολιτικής στη βάση ψευδαισθήσεων είναι καταστροφική.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ποιον ψάχνουν;


Γιατί η Αστυνομία ψάχνει να εντοπίσει τον ανόητο φαρσέρ που έστειλε το μήνυμα για το κούρεμα καταθέσεων; Ο πρώτος που έκανε νύξη για κούρεμα καταθέσεων, δημόσια, ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.


Top