Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Το «οικονομικό θαύμα» γίνεται εφιάλτης

Το «οικονομικό θαύμα» γίνεται εφιάλτης

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Τα οικονομικά θαύματα συντελούνται με πολιτικές επικεντρωμένες στον άνθρωπο και όχι στις τράπεζες και στην εξουθένωση των ανθρώπων

Οι εκτιμήσεις του Οίκου Αξιολόγησης Moody's επιβεβαιώνουν, δυστυχώς πανηγυρικά, όσα φορτικά επαναλαμβάνει εδώ και καιρό η στήλη. Ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Παρά τις θριαμβολογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών και των άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς και των τροϊκανών οικονομολόγων και ακαδημαϊκών, η κατάσταση είναι εφιαλτική. Δεν χρειάζονται και οικονομικές γνώσεις για να αντιληφθεί ένας την πραγματική κατάσταση. Τη βιώνει καθημερινά ο απλός άνθρωπος. Όταν ένα κράτος δεν διαθέτει δικούς του πόρους, και επιβιώνει με δανεικά, τότε βρίσκεται, ναι, σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Τίποτε δεν στέκει όρθιο σε αυτήν τη χώρα. Ούτε οι τράπεζες λειτουργούν ως τράπεζες, ούτε ανάπτυξη υπάρχει, ούτε επενδύσεις έρχονται, ούτε η ανεργία αντιμετωπίζεται. Το εφιαλτικό σκηνικό συμπληρώνεται με τις επερχόμενες εκποιήσεις ακινήτων. Η Κυβέρνηση, προκειμένου να δείξει εικονική ανάκαμψη των τραπεζών, βγάζει στο σφυρί τα σπίτια του κόσμου. Όλα τα άλλα είναι απλώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της Κυβέρνησης. Και τα εύσημα της Τρόικας, και οι αναβαθμίσεις των Οίκων, και τα ομόλογα και η έξοδος στις αγορές. Οι Moody's είναι ξεκάθαροι: Υπάρχουν συνεχιζόμενοι πιστωτικοί κίνδυνοι σχετικά με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, με αυξημένο κίνδυνο στάσης πληρωμών μεσοπρόθεσμα.

Το οικονομικό θαύμα του Προέδρου Αναστασιάδη είναι παραμύθι της Χαλιμάς. Η ανάκαμψη και το σλόγκαν του Χάρη Γεωργιάδη, «αποφύγαμε τη χρεοκοπία», αποτελούν όνειρα χειμερινής και θερινής νυκτός. Και οι θριαμβολογικές δηλώσεις των μανδαρίνων, όπως τους αποκαλούσε ο Χριστόφιας, και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των πανεπιστημιακών οικονομολόγων και του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, πως οδεύουμε καλώς, αποτελούν ευσεβείς πόθους. Οι Moody's είναι και εδώ ξεκάθαροι: Είναι απίθανο να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη πριν από το 2016.

Η Κυβέρνηση μας έβγαλε από την ύφεση, από το 2015. Αλλά εμείς είπαμε και επιμένουμε: Θα χρειαστούν πολλά χρόνια να εξέλθουμε από τον τροϊκανό ζυγό και την ανερμάτιστη, βάρβαρη οικονομική πολιτική. Και όταν, και αν βγούμε, η Κύπρος θα είναι πολυτραυματισμένη. Θα είναι ξεπουλημένη στα ξένα συμφέροντα, θα έχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της, θα είναι μία γερασμένη χώρα, με όλο το προσοντούχο, δυναμικό, νέο προσωπικό της να βρίσκεται στα ξένα.

Η Κυβέρνηση να συνάξει τον νουν της, να προσγειωθεί, να αφήσει τις θριαμβολογίες και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, διαφοροποιώντας τις ώς τώρα πολιτικές της. Δεν μπορεί να σώσει τον τόπο με πείσματα, αυθαιρεσίες, θριαμβολογίες και αυτοεπαίνους. Δεν σώζεται ο τόπος με ξεπούλημα στους ξένους. Αρκεί η τουρκοποίηση των κατεχομένων. Ούτε με ανάκαμψη των τραπεζών και διάλυση των πολιτών. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι κυβερνώντες να θυσιάσουν την οικογενειακή εστία, στον βωμό του τραπεζικού συστήματος. Το τραπεζικό σύστημα δεν επιβιώνει χωρίς ανθρώπους.

Ούτε σώζεται η οικονομία με υστερικούς εκβιασμούς, πως τον Σεπτέμβριο τελειώνουν τα χρήματα. Ή, πως όλα θα καταρρεύσουν, αν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί κοινωνία αστέγων. Το είπε και ο Πρόεδρος του συγκυβερνώντος ΕΥΡΩΚΟ: Οι επιπτώσεις από την έγκριση του νομοσχεδίου θα είναι χειρότερες από τη μη λήψη της επόμενης δόσης.

Τα οικονομικά θαύματα επιτυγχάνονται με φιλολαϊκές πολιτικές. Με παροχή κινήτρων στους πολίτες να δημιουργήσουν. Με το να τους προσφερθούν οράματα και ευκαιρίες. Αυτό έγινε το 1974. Αλλά τότε υπήρχαν κυβερνήσεις με σχεδιασμούς και είχαν ως προτεραιότητα τον άνθρωπο. Σήμερα υπάρχει Κυβέρνηση η οποία εκτελεί ξένες εντολές και αποφασίζει στη βάση σχεδιασμών των ξένων. Και επίκεντρο αυτής της κυβερνητικο-τροϊκανής συμμαχίας και συνταύτισης φιλοσοφιών δεν είναι ο άνθρωπος. Δεν είναι οι πολλοί. Είναι οι λίγοι. Συνεπώς, θαύμα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι εφιάλτης που γεννήθηκε και χειρότερος εφιάλτης που έρχεται.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ρέντσι-Αναστασιάδης

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε: «Η Τρόικα είναι άρνηση της πολιτικής, η χώρα μας δεν τη χρειάζεται». Εδώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη, οι τροϊκανοί οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί την κατέστησαν «Μεσσία» της οικονομίας. Φυσιολογικά. Αφού δεν είναι ικανοί να σκεφθούν τίποτε άλλο. Απαράλλακτα όπως οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν καταστήσει τη διζωνική σωτήρια λύση. Όταν μία χώρα δεν έχει αξιό-
λογο πολιτικό και οικονομικό δυναμικό, καταλήγει στις επιλογές που της σερβίρουν οι ξένοι.


Top