Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πάλι μείναμε χωρίς λεφτά...

Πάλι μείναμε χωρίς λεφτά...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θριαμβολογεί, ο Υπουργός Οικονομικών πανηγυρίζει και ο Υπουργός Εσωτερικών μοιρολογεί!

Ξεκίνησαν οι εκβιασμοί και η τακτική που τους δίδαξαν οι εταίροι τους στο Γιούρογκρουπ: Με το πιστόλι στον κρόταφο της Βουλής και της κοινωνίας. «Έχουμε λεφτά μέχρι τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Σωκράτης Χάσικος.

Συγγνώμη; Πάλι μείναμε χωρίς λεφτά; Μα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς διαβεβαίωσε ότι είμαστε στα χνάρια ενός νέου οικονομικού θαύματος. Ο Χάρης Γεωργιάδης δηλώνει με έπαρση ότι αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Μας διαβεβαιώνει ότι είμαστε σε ανάκαμψη. Πού πήγαν τα λεφτά των ομολόγων; Τα έφαγαν και αυτά οι τράπεζες και μας φορτώθηκαν νέα χρέη; Μα δεν μας έλεγαν ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και είναι από τις ισχυρότερες της Ευρωζώνης; Τι γίνονται τα εύσημα της Τρόικας; Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο; Και οι αναβαθμίσεις των Οίκων; Και οι έξοδοι στις αγορές;

Το ψέμα είναι ελκυστικό επικοινωνιακά, αλλά έχει κοντά ποδάρια. Και προϋποθέτει και μία στοιχειώδη προσυνεννόηση μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να το καταστήσουν πολιτική. Συνεπώς, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίρεται ότι πάμε για νέο οικονομικό θαύμα, ο Υπουργός Οικονομικών θριαμβολογεί για τα εκατομμύρια που θα μαζέψει από τα ομόλογα και ο Υπουργός Εσωτερικών θρηνολογεί ότι λεφτά έχουμε μέχρι τον Νοέμβριο, τότε απουσιάζει αυτή η στοιχειώδης προσυνεννόηση, σε βαθμό που η Κυβέρνηση να εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Η ωμή αλήθεια είναι πως αυτή η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας και αν δεν πάρει τη δόση της, θα βουλιάξει. Και η Κυβέρνησή της βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση πανικού, ώστε με την πρώτη φοβέρα της Τρόικας ενδίδει. Και όχι μόνο ενδίδει, αλλά πράττει το χειρότερο. Μεταφέρει τις απειλές της Τρόικας στον λαό και αντιγράφει τις μεθόδους της: Ψηφίστε τα νομοσχέδιά μας, άλλως δόση γιοκ, επέρχεται στάση πληρωμών και η χώρα μπαίνει σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θριαμβολογεί, ο Υπουργός Οικονομικών πανηγυρίζει και ο Υπουργός Εσωτερικών θρηνολογεί. Ωραίο μωσαϊκό...
Όμως, ενώ λεφτά έχουμε μέχρι τον Νοέμβριο (προσέξτε, μετά τον Νοέμβριο έρχεται ο Δεκέμβριος και εσείς, δημόσιοι υπάλληλοι, μισθό δεν θα πάρετε, και εσείς οι συνταξιούχοι θα στερηθείτε τη σύνταξη), ξαφνικά ο Υπουργός Οικονομικών έχει λεφτά να μοιράζει αυξήσεις σε ωρομισθίους και να προσφέρει επιδόματα «περιοδείας» σε υπαλλήλους που δεν χρειάζονται να περιοδεύουν.

Όπως αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος», ο Γενικός Ελεγκτής καταγγέλλει με επιστολή του τον Υπουργό Οικονομικών ότι αυθαιρετεί και παραβιάζει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διά της οποίας είχε γίνει αποδεκτό ότι η επιλεκτική μισθολογική αναβάθμιση συγκεκριμένων υπαλλήλων παραβιάζει την αρχή της ισότητας, που διασφαλίζεται από το άρθρο 28 του Συντάγματος. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, να παραχωρήσει αυξήσεις από 7,5% έως 11,5%, στο πλαίσιο του θεσμού της «περιοδείας», σε υπαλλήλους που ενδεχομένως ποτέ πλέον μέχρι την αφυπηρέτησή τους να μην περιοδεύσουν, επειδή τοποθετήθηκαν ήδη σε γραφεία, όταν ο Χάρης Γεωργιάδης αποφάσιζε να τους παραχωρήσει αύξηση.

Ο Γενικός Ελεγκτής, με επιστολή του στον Διευθυντή Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ζητά παρέμβαση της Βουλής για ανάκληση των υπερεξουσιών του Υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες μπορεί να παραχωρεί μόνιμες αυξήσεις σε ημερομισθίους. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ενώ ο νόμος έχει φράξει τον δρόμο για παραχώρηση προσαυξήσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το 2016, επιτρέπει την παραχώρηση αυξήσεων κατόπιν αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών. Προειδοποιεί μάλιστα ότι, για τυχόν αλυσιδωτές συνέπειες, την ευθύνη θα φέρει το Υπουργείο.

Συμπερασματικά, ο Χάρης Γεωργιάδης προχώρησε σε έγκριση αυξήσεων χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια και ενώ, όπως μοιρολογεί ο άλλος Υπουργός, των Εσωτερικών, τα λεφτά τελειώνουν τον Νοέμβριο.
Αν αυτή η Κυβέρνηση διαχειρίζεται και δίκαια το δημόσιο χρήμα και αν ασκεί οικονομική πολιτική που οδηγεί έξω από την κρίση, ας το κρίνει ο απλός άνθρωπος. Ο προβληματισμένος και όχι ο μαντρισμένος...


Top