Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ξεμείναμε από ιδέες. Πότε είχαμε;

Ξεμείναμε από ιδέες. Πότε είχαμε;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ακόμη και τα εφικτά κατέστησαν ανέφικτα

"Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, δεν υπάρχει εναλλακτική στρατηγική και φαίνεται να υπάρχει αμηχανία και σύγχυση σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε, καθώς έχουμε ξεμείνει από ιδέες, την ώρα που η τουρκική πλευρά εντείνει τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους", δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, την περασμένη Παρασκευή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται τα ίδια συμπτώματα στην ιστορία του Κυπριακού και δεν αποτελούν πρωτόγνωρο φαινόμενο. Πάντοτε υπήρχε αμηχανία και σύγχυση και πάντοτε είχαμε ξεμείνει από ιδέες και σχέδια Β. Εξού και η έλλειψη ιδεών, υποχρέωνε τις εκάστοτε ηγεσίες, να ακολουθούν την πεπατημένη. Διακοινοτικό διάλογο, διανθισμένο με ΜΟΕ. Και μάλιστα να παρουσιάζουν αυτή τη διαδικασία, ως τη μόνη προσφερόμενη για επίτευξη λύσης, παρά το γεγονός ότι εγνώριζαν πως η επιλογή τους ποτέ δεν θα οδηγούσε στο προσδοκόμενο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε δηλώσει πως το επιδιωκόμενο, πρέπει να είναι το εφικτό και όχι το ευκταίο. Του είπαμε ευθύς εξαρχής ότι θα διαψευστεί και ότι με τη διαδικασία που ακολουθείτο και συνεχίζει να ακολουθεί ο ίδιος, θα αποδειχθεί ότι ακόμη και τα θεωρούμενα εφικτά θα καταστούν ανέφικτα. Και ιδού σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο ακόμη και τα στοιχειώδη των εφικτών, να καταστούν διεκδικήσιμα.

Τα πράγματα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο. Ίσως ακόμη και να ξεπεράσαμε το όριο. Οι συνομιλίες βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο και η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να διεκδικήσει τα όποια κέρδη του αδιεξόδου. Η διεθνής κοινή γνώμη και οι ξένες κυβερνήσεις έχουν κουραστεί από τη πολυετή εκκρεμότητα του προβλήματος και τις συνεχείς αποτυχίες των συνομιλιών. Υπάρχουν άλλα σοβαρότερα διεθνή προβλήματα να αντιμετωπίσει. Άρα η άσκηση πίεσης στην Τουρκία εξασθενεί. Τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την ποντιοπιλατική στάση τους και ούτε έδειξαν μέχρι σήμερα ότι έχουν διάθεση να καταδικάσουν την πλευρά που τορπιλλίζει τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης.

Ο δρόμος, συνεπώς, είναι ορθάνοικτος για την Τουρκία να κάμει ακόμη ένα βήμα προς εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων της. Η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, είναι ίσως το επόμενο στάδιο.
Η ηγεσία εδώ, αλλά και η κοινωνία, έχουν αλλού επικεντρωμένη την προσοχή τους. Είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν. Η αγωνία για το εθνικό θέμα, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Πριν από λίγες μέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τους πολίτες, να μην απελπίζονται από την τουρκική αδιαλλαξία. Ουδείς απελπίζεται. Ο κόσμος το πήρε απόφαση πως το Κυπριακό δεν λύεται και σταμάτησε να απελπίζεται και να αγωνιά. Τώρα απελπίζεται και αγωνιά εάν θα σώσει το σπίτι του, εάν θα βρει εργασία, εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία για να βρίσκει εκεί λίγες κονσέρβες, ένα κουτί γάλα και λίγο ψωμί. Όπως τις μέρες της εισβολής. Τότε η Υπηρεσία Μερίμνης, σήμερα οι εθελοντές. Άλλαξαν οι ονομασίες, ίδιες οι συνθήκες.

Το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται πλέον αυτός ο λαός, είναι η πορεία και η έκβαση του εθνικού προβλήματος.
Θανάσιμο λάθος. Διότι την οικονομική κρίση μπορεί με τις θυσίες του να την ξεπεράσει. Αλλά η διαφαινόμενη καταβαράθρωση του εθνικού προβλήματος, θα διαλύσει κάθε προοπτική επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ομάδες επιτήρησης

Ομάδες επιτήρησης των ζώων από κακοποιήσεις, συστήνει το Κόμμα των Ζώων. Φρόνιμο θα ήταν, αν αρχίζαμε να συστήνουμε και ομάδες επιτήρησης προστασίας της κατοικίας μας...


Top