Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Κύπρος... μη κυπριακή

Κύπρος... μη κυπριακή

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ξεπουλιούνται όλα στους ξένους

Με τη φόρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση, διερωτόμαστε αν θα μείνει κάτι σε αυτήν τη χώρα που να βρίσκεται σε χέρια κυπριακά. Ξεπουλιούνται οι ημικρατικοί οργανισμοί σε ξένους. Ξεπουλιούνται οι τράπεζες σε ξένους. Ξεπουλιέται ο κρατικός μεταφορέας σε ξένους. Ξένοι ετοιμάζονται ν' αρπάξουν τα σπίτια μας, μόλις ξεκινήσουν οι εκποιήσεις. Το Σύνταγμα έχει ήδη ξεπουληθεί στην Τρόικα. Αν δεν επιστρέφουμε στη Φραγκοκρατία, σίγουρο είναι πως αυτήν τη χώρα, σε λίγα χρόνια, δεν θα τη διαφεντεύουν οι Κύπριοι. Εμείς θα είμαστε οι υπάλληλοι (στην καλύτερη περίπτωση) και οι ξένοι, οι αφέντες.

Στην άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει τουρκοποιήσει τα πάντα. Δεν άφησε τίποτε όρθιο που να θυμίζει Ελληνισμό. Τώρα φαίνεται ότι έχει έλθει η σειρά των ελευθέρων περιοχών, να περάσουν από τα κυπριακά χέρια, σε ξένα. Η Κυβέρνηση έχει καταληφθεί από μία μανία παράδοσης των πάντων σε ξένα χέρια, ως εχέγγυο, όπως πιστεύει, ανάκαμψης της οικονομίας. Και, βεβαίως, χρήσιμες είναι οι ξένες επενδύσεις, αλλά υπάρχει και ένα μέτρο, το οποίο αν το υπερβούμε, τότε θα καταλήξουμε να είμαστε υπήκοοι μίας χώρας που θα έχει το όνομα Κύπρος, αλλά δεν θα έχει τίποτε το κυπριακό. Θα είναι μισή τουρκική και η υπόλοιπη όμηρος των ξένων κεφαλαίων. Με υποδουλωμένες όλες τις δομές, την οικονομία και τον εθνικό της πλούτο, σε ξένους. Και οικονομική υποδούλωση, σημαίνει και πολιτική εξάρτηση.

Θα λεχθεί, βεβαίως, «με την τύχη μας στα χέρια Κυπρίων, ποιαν άσπρη μέρα είδε αυτός ο τόπος, σε όλους τους τομείς;». Λέγουμε: Είδε. Η εφευρετικότητα του Κύπριου επιχειρηματία και η εργατικότητα του Κύπριου εργαζόμενου συνέθεταν ένα υγιές κράμα, το οποίο βοήθησε τη χώρα να πετύχει δύο οικονομικά θαύματα. Είχαμε και σωστούς πολιτικούς, κατά καιρούς -ας μην ισοπεδώνουμε σήμερα τα πράγματα- και κυβερνήσεις με ορθούς προσανατολισμούς και σχεδιασμούς. Το κυπριακό ανθρώπινο δυναμικό βοήθησε τη χώρα να γνωρίσει την ανάπτυξη που γνώρισε, παρά τις στρεβλώσεις που υπήρχαν και τα τραγικά λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια και μας οδήγησαν στην οικονομική τραγωδία.

Είναι φανερό, όμως, ότι σήμερα και με τις τάσεις που παρατηρούνται, τον πανικό και τη βιασύνη να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, οδηγούμαστε σε πλήρη παράδοση σε ξένα χέρια. Και δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από ένα μικρό κράτος, η μισή επικράτειά του να τουρκοποιείται και η άλλη μισή, να παραδίδεται σε ξένους και να βασίζει τη σωτηρία στην ξένη υποδούλωση. Πληθυσμιακά, ο κυπριακός Ελληνισμός οδηγείται στη συρρίκνωση και στην εξαφάνιση, και οικονομικά παραδίδεται στο ξένο κεφάλαιο.

Πού βρίσκονται οι καταρτισμένοι νέοι, το μέλλον της πατρίδας, που θα θέσουν τις βάσεις για μία Κύπρο εκσυγχρονισμένη και ευημερούσα, στηριγμένη στα δικά της κυπριακά χέρια;
Οι νέοι φεύγουν, και δεν θα επιστρέψουν. Τα ταλέντα αναζητούν καλύτερη τύχη από την ανεργία, τη φτώχια, την πείνα, που τους επεφύλαξαν οι μεγαλύτερες γενιές. Μια ολόκληρη γενιά χάνεται και την αντικαθιστούν ξένοι. Αυτοί που θα έπαιρναν αύριο στα χέρια τους την τύχη της Κύπρου, αναχωρούν. Αριστούχοι μεν, αλλά άνεργοι.

Δεν υπάρχει εθνικό μέλλον με τους ξένους να κρατούν το μέλλον της Κύπρου στα χέρια τους.
Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες, τόσο μεγαλύτερη υπηρεσία θα προσφέρουν στον τόπο τους.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Καταστρέφουν μία γενιά

Δεκατρεις χιλιάδες παιδιά δεν έχουν φαγητό, ζουν σε σπίτια χωρίς ρεύμα, δεν τους παρέχεται καμία ψυχολογική στήριξη, δεν έχουν λεφτά να πάνε σε ένα σινεμά, ένα πάρκο, ένα θέατρο, δεν τους παρέχεται καμία ψυχαγωγία, καταγγέλλει η Λήδα Κουρσουμπά. Και προειδοποιεί για τον κίνδυνο, σε πέντε χρόνια, να δημιουργήσουμε μία κοινωνία αντικοινωνικών νέων. Συνειδητοποιούν οι κυβερνώντες ποια υστεροφημία θα αφήσουν, εάν καταδειχθεί ότι η πολιτική που ακολούθησαν κατέστρεψε μια ολόκληρη γενιά;


Top