Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Εμείς αναβαθμιζόμαστε... κι αν σας αρέσει»

«Εμείς αναβαθμιζόμαστε... κι αν σας αρέσει»

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Ναμί μάς λέει προκλητικά τι απέφεραν οι χιαστί επισκέψεις και η ηγεσία αγρόν ηγόρασε

Το είπαμε άπειρες φορές: Οι Τούρκοι δεν κάνουν πράγματα στο «κρυφό». Μας λένε ξεκάθαρα τι πράττουν και, το κυριότερο, τι έχουν στο μυαλό να κάνουν στο μέλλον. Αλλά οι ηγέτες μας αγρόν ηγόρασαν. Θεωρούν πως ό,τι πουν οι Τούρκοι αποτελεί προπαγάνδα, στην οποία δεν πρέπει να δίνεται προβολή, ή σημασία. Τόσα χρόνια σκληρής εμπειρίας και γνώσης του αντιπάλου, δεν μπόρεσαν να αποθηκεύσουν στη μνήμη τους οι ηγέτες μας την τουρκική τακτική.

Αμέσως μετά τη συμφωνία Βενιζέλου-Νταβούτογλου για χιαστί επισκέψεις, ο γράφων εκτίμησε ότι αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να εμπλέξει την Τουρκία στο Κυπριακό, όπως θριαμβολογούσαν οι ηγέτες μας. Αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ούτω και εγένετο. Οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους όργωσαν την Ευρώπη και την Αμερική. Εισήλθαν στον Λευκό Οίκο, είχαν συνομιλίες με συμβούλους του Ομπάμα, ακολούθως εισήλθαν στο Κρεμλίνο και δήλωσαν ότι «για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκαν οι σχέσεις Ρωσίας- Τ.Δ.Β.Κ.». Επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Ε.Ε., πήγαν στο Λονδίνο. Κτυπήσαμε καμπανάκι. Ουδείς άκουε.

Προχθές, ο ψευδοϋπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί δήλωσε προκλητικά: «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν κάνει επαφές με χώρες της Ανατολής και της Δύσης για άνοιγμα στη διεθνή κοινότητα, και αν οι Ελληνοκύπριοι δεν νιώθουν άνετα με αυτό, θα πρέπει να εργαστούν για μία συνολική λύση και να ενώσουν το νησί».\
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας αποκαλύπτει: «Ναι, ανοίγουμε παράθυρο στον κόσμο, αναβαθμίζουμε το ''κράτος'' μας και... αν σας αρέσει. Το πρόβλημα είναι δικό σας».

Χρειαζόταν, όμως, να μας το πει ο Ναμί; Δεν έβλεπε η ηγεσία, ευθύς εξαρχής, τους στόχους των Τούρκων; Δεν όφειλε να αντιληφθεί, ότι οι χιαστί επισκέψεις αποτελούσαν διαχρονικό στόχο των Τούρκων, οι οποίοι είχαν θέσει θέμα και πολύ προηγουμένως, και ότι ο τότε Πρόεδρος Χριστόφιας το απέρριψε; Αλλά η Κυβέρνηση κάνει εθνική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Παίζοντας επικοινωνιακά και για να εντυπωσιάσει τον κόσμο, «έπνιξε» τους πασιφανείς στόχους των Τούρκων και θριαμβολόγησε πως τάχατες «ενέπλεξε την Τουρκία και την κατέστησε υπόλογη στο Κυπριακό και στις προτάσεις που υποβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά».

Αλλά το ψέμα και το επικοινωνιακό παιγνίδι έχουν κοντά ποδάρια. Και σήμερα αποδεικνύεται μόνο τούτο: Ότι η Τουρκία ούτε καταγγέλθηκε, ούτε κατέστη υπόλογη για τις τουρκοκυπριακές συνομοσπονδιακές προτάσεις. Η Κυβέρνηση δεν άρθρωσε λόγο κατά της Τουρκίας, ως υπόλογης για τις προτάσεις Έρογλου. Και παρακολουθεί, απαθής, το τεράστιο άνοιγμα του ψευδοκράτους και στην Ανατολή και στη Δύση, όπου οικοδομεί υποδομές αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Όταν ξυπνήσει, θα είναι ίσως πολύ αργά. Το ψευδοκράτος θα έχει τύχει έμμεσης αναγνώρισης, πρώτο βήμα προς την πλήρη αναγνώριση. Και τότε, η τουρκική πλευρά ούτε συνομιλίες θα έχει ανάγκη, ούτε λύση θα συζητά.

Άλλωστε, τι θα συζητεί, πλέον, η ηγεσία με τους Τούρκους;
Η αναβάθμιση έχει επέλθει. Ο Έρογλου δηλώνει ότι ούτε οι έποικοι θα φύγουν, ούτε οι τουρκικές εγγυήσεις θα εγκαταλειφθούν. Η Αμμόχωστος δεν επιστρέφεται. Και ενώ ο κατοχικός ηγέτης έχει «δεσμευθεί» να υποβάλει προτάσεις εφ' όλων των πτυχών, προχθές έστειλε σήμα υπαναχώρησης. «Δεν είναι σωστό», δήλωσε, «να συζητούμε τώρα για χάρτη, επειδή θα επηρεασθεί ο κόσμος και οι οικονομικές δραστηριότητες».
Χάρτης για το εδαφικό... γιοκ, οι τουρκικές εγγυήσεις δεν εγκαταλείπονται, δεν φεύγει ούτε ένας έποικος, και η μόνη ασχολία της κατοχικής ηγεσίας είναι να αλωνίζει σε Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους της.

Κατά τα άλλα, συνήλθε προχθές το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις εξελίξεις. Και αν κατάλαβε κανείς τι αποφάσισε, να μας το πει...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Οι δύο λοκατζήδες

Την περασμένη βδομάδα, κηδέψαμε τον λοκατζή Ματθαίο Ματθαίου και τελέσαμε το μνημόσυνο τού επίσης λοκατζή Σωτήρη Αδάμου. Και οι δύο, αψηφώντας διαταγές, προτίμησαν τον θάνατο υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία. Οι δύο νέοι αποτελούν την πιο εύγλωττη απάντηση σε όσους διατείνονται ότι υπεράνω της πατρίδας και της προάσπισης της δημοκρατίας βρίσκονταν οι διαταγές των χουντικών αξιωματικών...


Top