Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Δεν είναι μονόδρομη η ευθύνη...

Δεν είναι μονόδρομη η ευθύνη...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η διατήρηση των αρίστων σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί ευθύνη και των δύο πλευρών

Η διατήρηση αρίστων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί θεμελιώδη αναγκαιότητα. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί την τεράστια βοήθεια που πρόσφερε και προσφέρει η Ελλάδα, στους χαλεπούς καιρούς που διερχόταν και διέρχεται η Κύπρος. Αλλά ούτε να αγνοήσει και να διαγράψει τα τεράστια λάθη, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ή πολιτειακοί αξιωματούχοι και των δύο πλευρών, διέπραξαν και τα οποία είχαν ολέθριες επιπτώσεις στο εθνικό θέμα. Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις, οι διχογνωμίες και οι αντιπαραθέσεις, οι αντίθετες φιλοσοφίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις και προτεραιότητες ήταν, σχεδόν, πάντοτε στην ημερησία διάταξη.

Η διατήρηση, όμως, των καλυτέρων σχέσεων και της ομοθυμίας και ομογνωμίας στους χειρισμούς του Κυπριακού, δεν αποτελεί μονόδρομη και μονόπλευρη ευθύνη. Βαραίνει και τις δύο πλευρές. Δεν νομιμοποιούνται κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα να χορεύουν τσιφτετέλι, με Τούρκους αξιωματούχους, να κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται τουρκικές προκλητικές κινήσεις, ή αποδέχονται αδιαμαρτύρητα, αισχρά τουρκικά έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζουν ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανύπαρκτο, χωρίς να διατυπώνουν τις έντονες ελληνικές αντιδράσεις. Ούτε νομιμοποιούνται να έρχονται εδώ αξιωματούχοι της ελληνικής Κυβέρνησης και επικεφαλής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και να μιλούν για "τουρκοκυπριακό λαό", για "αμοιβαίες υποχωρήσεις" και για "μη επίρριψη ευθυνών στη μία ή στην άλλη πλευρά" και να μη λαμβάνουν απαντήσεις από την κυπριακή πλευρά.

Η Ελένη Θεοχάρους αισθάνθηκε ότι έπρεπε να θίξει αυτήν την ανακολουθία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν αποτελεί μέλος της Κυβέρνησης, ούτε κατέχει πολιτειακό αξίωμα, ώστε να νομιμοποιείται το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να στέλλει "ρηματική διακοίνωση" στο αντίστοιχο κυπριακό, επιτιθέμενο κατά της ευρωβουλευτού και ζητώντας "αποκατάσταση" του κ. Βενιζέλου. Αλλά και μετά από αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θεώρησε σκόπιμο να δώσει συνέχεια στο θέμα επιτεθέμενος με χαρακτηρισμούς κατά της κ. Θεοχάρους, αλλά και κατά "δημοσιογραφικών κύκλων".

Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να έχει τη συμπαράσταση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ιωάννη Κασουλίδη, είτε επειδή αισθάνονται, κατά τον δικό τους τρόπο, ότι πρέπει να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με την Αθήνα είτε επειδή έχουν την ίδια φιλοσοφία με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Δεν αναμέναμε να στηρίξουν ένα δικό τους στέλεχος, όπως η Ελένη Θεοχάρους. Άλλωστε, ούτε οι ίδιοι αντέδρασαν έστω και υποφερτά στο επαίσχυντο έγγραφο Νταβούτογλου, ούτε βγήκαν να πουν δυο λέξεις, για τα μάτια του κόσμου, υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε ακούσαμε, εάν συμφωνούν με τη δήλωση του στενού συνεργάτη του κ. Βενιζέλου, για "αμοιβαίες υποχωρήσεις" και "τουρκοκυπριακό λαό". Και εφόσον δεν αντέδρασαν, δικαιούμαστε να υποστηρίξουμε ότι συμφωνούν με τον κ. Μητσιάλη.

Σε όλες τις συναντήσεις Βενιζέλου-Νταβούτογλου, δεν αντιληφθήκαμε να υψώνεται θαρραλέα φωνή κατά της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό, ούτε κατά του τρόπου με τον οποίο η Άγκυρα συμπεριφέρεται προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Και είναι, βέβαια, δικαίωμα της ελληνικής Κυβέρνησης να θεωρεί ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία, να θεωρεί ότι πρέπει να κάνει το κορόιδο στις τουρκικές προκλήσεις και να μην αντιδρά με την αξιοπρέπεια που επιβάλλει η προστασία των συμφερόντων της χώρας, αλλά εμείς ως Έλληνες Κύπριοι έχουμε κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για την τακτική ανοχής των τουρκικών προκλήσεων, έναντι της Κύπρου.

Ας μην τα λαμβάνει όλα στα "σιορολόπ" ο κ. Βενιζέλος και ας μη θέτει εντός εισαγωγικών τους "πατριωτικούς κύκλους", χαρακτηρισμούς που ακούμε καθημερινά εδώ στην Κύπρο, από Κυπρίους με την ίδια φιλοσοφία μαζί του, όταν επικρίνεται η πολιτική της ανοχής και του κακώς νοούμενου ρεαλισμού...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Δεν υπάρχει ένας μάγκας στον ΔΗΣΥ;

Μία θαρραλέα φωνή στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν υπάρχει, για να στηρίξει την Ελένη; Ευρωβουλευτής σας είναι, βρε παιδιά. Πρωτοκλασάτο στέλεχος, που αιμοδοτεί τα ποσοστά σας. Πώς την αφήνετε εκτεθειμένη χωρίς να αρθρώνετε λέξη;


Top