Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ουδέν κακόν αμιγές καλού για το...ΔΗΚΟ

Ουδέν κακόν αμιγές καλού για το...ΔΗΚΟ

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αποχώρηση της ομάδας Καρογιάν θα βοηθήσει σε αποκατάσταση αρχών και ομοιογένειας του κόμματος

Το έχουμε επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα και αναλύσεις μας. Δεν χωρούν στο ΔΗΚΟ, δύο...ΔΗΚΟ. Όχι επειδή, επικρατούν διαφορετικές απόψεις για κάποια θέματα. Ούτε επειδή η μία ομάδα ενεργεί αντιπολιτευτικά προς την ηγεσία. Είναι υγεία σε ένα κόμμα να υπάρχει εσωτερική αντιπολίτευση, η οποία θα ενεργεί κατά τρόπο που να υποβοηθεί στη λήψη ορθοτέρων αποφάσεων, ή στη σύνθεση απόψεων. Κατά τρόπο, όμως, που να μην υπονομεύει, φανερά ή υπόγεια, τη συνοχή του κόμματος και να του αφαιρεί αξιοπιστία και εγκυρότητα.

Αυτό δεν συμβαίνει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Όχι μόνο σήμερα, για να μην ενοχοποιούμε μόνο τη σημερινή ηγεσία ή την αντιφρονούσα απογοήτευση. Επί Σπύρου Κυπριανού, υπήρχε αυτή η δισυπόστατη κατάσταση. Κάποιοι πολιτικοί, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τη φιλοσοφία του κόμματος, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις, είτε δεξιόστροφες, είτε αριστερόστροφες, είχαν παρεισφρήσει στο κόμμα, αποκλειστικά και μόνο, διότι ήταν κόμμα εξουσίας. Προσέβλεπαν σε κατάληψη αξιωμάτων και θέσεων. Άλλωστε και η ηγεσία του κόμματος ενίσχυε και τροφοδοτούσε αυτό το αίσθημα. Το οποίο εξυπηρετούσε με ρουσφέτια και διαμοιρασμό δημοσίων αξιωμάτων.

Συνεπεία αυτής της κατάστασης, δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος, τα οποία σταδιακά αποχωρούσαν, βρίσκοντας, τα περισσότερα, στέγη στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Με τη φιλοσοφία και τις θέσεις του οποίου, συμφωνούσαν προτού ακόμη ενταχθούν στο ΔΗΚΟ.

Σήμερα παρατηρείται η ίδια κατάσταση, ίσως και σε χειρότερη έκδοση. Μία ομάδα, δεν βρίσκεται εναρμονισμένη με τις θέσεις της ηγεσίας, όσο αφορά το Κυπριακό, τις σχέσεις με την κυβέρνηση και αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει η ηγεσία. Δεν είναι μυστικό ποιοι την αποτελούν. Από την αρχή της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, έδειξε τις προθέσεις της. Αντέδρασε στην αποχώρηση από την κυβέρνηση, υποστήριξε το κοινό ανακοινωθέν, μπαινοβγαίνει στο Προεδρικό και έχει απευθείας επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δείχνει ότι αποτελεί το συναγερμικό δόρυ εντός του κόμματος. Εδώ, να σημειώσουμε τη μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό, στις τελευταίες ευρωεκλογές. Διαρροές που δεν μπορούν, παρά να έχουν σχέση με τον τρόπο που πολιτεύεται και ενήργησε στις ευρωεκλογές, η ομάδα που αντιπολιτεύεται τον Νικόλα.

Δεν μηδενίζουμε τις ευθύνες του Νικόλα Παπαδόπουλου, ως προς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κόμμα. Δεν ανέλαβε τις στοιχειώδεις πρωτοβουλίες προσέγγισης των αντιφρονούντων. Ή, δεν έκαμε το άλλο ακραίο. Να προχωρήσει σε ριζική εκκαθάριση του κόμματος, όσων ενεργούσαν εις βάρος των συμφερόντων του κόμματος. Άφησε την κατάσταση να εκτυλίσσεται εκθεμελιωτικά για το κόμμα.
Σήμερα, όπως αποκαλύπτει ο συνάδελφος Μιχάλης Παπαδόπουλος, στο σχετικό ρεπορτάζ του, η ομάδα Καρογιάν ετοιμάζεται να κάμει το βήμα εξόδου από το κόμμα. Υπάρχει σοβαρή σκέψη για τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης, η οποία θα συνεργάζεται με το Προεδρικό και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Τέτοια κίνηση μπορεί να αποβεί ζημιογόνα για το κόμμα, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το ΔΗΚΟ, σίγουρα θα υποστεί μείωση ποσοστών, αλλά το εσωτερικό του θα εκκαθαριστεί από στοιχεία τα οποία δεν έχουν καμία συνάφεια με τις θέσεις και τη φιλοσοφία του κόμματος. Ουδείς πολιτικός επέζησε μακράν της "μάντρας" και καμία αποσχισθείσα κομματική ομάδα, δεν επεβίωσε ως πολιτική οντότητα. Άλλες διελύθησαν και άλλες κατάντησαν ταπέλες.

Σε τέτοια περίπτωση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα έχει την ευχέρεια να κτίσει το κόμμα πάνω σε πιο γερές και υγιείς βάσεις, εφόσον βέβαια, κινηθεί ορθά και στη βάση αρχών. Επιβάλλεται να υπάρξει επανεκκίνηση, διαγραφομένων όλων των κακών τα οποία συνοδεύουν το ΔΗΚΟ από της αρχής της δημιουργίας του, μέχρι σήμερα.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

Θεοχάρους-Γλέζος

Θέλουμε ευρωβουλευτές διεκδικητικούς, με καθαρή και θαρραλέα φωνή που θα προωθούν τα δίκαια της Κύπρου και θα καταγγέλλουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις, αλλά και την ανοχή και την απραξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα αρχών. Η Ελένη Θεοχάρους, είχε το ανάστημα να σταθεί μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά και να τον ερωτήσει γιατί η ελληνική προεδρία δεν αντέδρασε, ως οφειλε στο προκλητικό τουρκικό έγγραφο για την "εκλιπούσα" Κυπριακή Δημοκρατία. Φωνή ύψωσε και ο Μανώλης Γλέζος, καλώντας την ιταλική προεδρία να δηλώσει τι θα κάνει με τη συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου. Ούτε η Τουρκία, ούτε η Ε.Ε. πρέπει να αφήνονται ανενόχλητες στις αντικυπριακές μεθοδεύσεις τους.


Top