Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ποιοι και γιατί έκρυψαν στα συρτάρια τους τον νόμο;

Ποιοι και γιατί έκρυψαν στα συρτάρια τους τον νόμο;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Το κράτος έχει λερωμένη τη φωλιά του

Για ποιους νόμους και κουραφέξαλα μιλούμε; Εκατομμύρια νόμους να ψηφίσουμε, εφόσον δεν εφαρμόζονται και παραμένουν στα συρτάρια αναξιοποίητοι και μη εφαρμόσιμοι, τότε η νομοθετική ρύθμιση συνιστά μία τρύπα στο νερό. Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση που αποκαλύφθηκε προχθές στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1990, πριν από 24 χρόνια δηλαδή, και η οποία προνοεί ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να υποβάλλουν κάθε τρία χρόνια κατάσταση λογαριασμών για τους ιδίους και για τα μέλη της οικογένειάς τους, σε ειδική επιτροπή, παραμένει σε κάποια συρτάρια. Ουδέποτε εφαρμόστηκε και, σε όλο αυτό το διάστημα, καμία Κυβέρνηση, καμία Βουλή, καμία ΠΑΣΥΔΥ ενδιαφέρθηκαν να ερωτήσουν γιατί και να ζητήσουν εφαρμογή της.

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές Ανδρέας Κυπριανού και Πρόδρομος Προδρόμου, η ειδική επιτροπή ουδέποτε συνεστήθη και, τελικά, ο νόμος κατέστη ανενεργός, επειδή εκρίθη ότι το κόστος διενέργειας ελέγχου στα περιουσιακά στοιχεία 70.000 δημοσίων υπαλλήλων θα ήταν υψηλό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Φειδίας Σαρίκας δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι διαπιστώνεται απροθυμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης για εφαρμογή νόμων που διέπουν ζητήματα αθέμιτου πλουτισμού. «Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις κρατικοί αξιωματούχοι ή δημόσιοι λειτουργοί έχουν πλουτίσει ενώ υπηρετούσαν σε δημόσια αξιώματα, δυστυχώς, από πλευράς κράτους, διαπιστώνουμε ότι υπήρξε απροθυμία, έλλειψη πολιτικής βούλησης για να εφαρμοσθεί όχι μία, αλλά δεκάδες νομοθεσίες, που σχετίζονται με το υπό διερεύνηση θέμα», ανέφερε.

Εκεί, όπου νομοθεσίες, εφόσον εφαρμοσθούν σωστά και αποτελεσματικά, μπορούν να εντοπίσουν κλοπές, αυθαιρεσίες, παράνομους πλουτισμούς και άλλα σκάνδαλα, περιέργως, παραμένουν σε κάποια συρτάρια, παρέα με τις αράχνες. Διότι, ακριβώς, αυτοί που καλούνται να τις εφαρμόσουν, το κράτος δηλαδή, τρέμουν μήπως αποκαλυφθούν οι κλοπές και ο παράνομος πλουτισμός τους. Έκαναν γαργάρα, λοιπόν, τη νομοθεσία, για να μη γίνει κατορθωτή, ποτέ, η ανακάλυψη των αυθαιρεσιών τους.

Όπως επεσήμανε και ο Φειδίας Σαρίκας, πολλοί είναι οι κρατικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι έχουν πλουτίσει ενώ υπηρετούσαν σε δημόσια αξιώματα. Εισήλθαν φτωχοί και έφυγαν χρυσωμένοι. Ουδείς τούς έλεγξε ποτέ, ουδείς εκλήθη να δώσει λόγο. Ούτε και η εύθικτη ΠΑΣΥΔΥ, για 24 χρόνια, έβγαλε άχνα γιατί ο νόμος περί αθέμιτου πλουτισμού δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Αλλά γιατί αναζητούμε ψύλλους στ' άχυρα; Υπάρχουν οι εξηγήσεις στο περιεχόμενο των ετήσιων εκθέσεων των Γενικών Ελεγκτών. Αυτές οι εκθέσεις είναι γεμάτες σκάνδαλα, αλόγιστη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αυθαιρεσίες, παρατυπίες, ύποπτες πράξεις. Κατονομάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες, όπου συμβαίνουν τα ανεπίτρεπτα και σκανδαλώδη. Ακούσετε αν έχει οδηγηθεί κανένας στη δικαιοσύνη; Ακούσατε αν έχει εκδιωχθεί οποιοσδήποτε από την υπηρεσία του; Έχετε ποτέ λάβει γνώση, εάν Πρόεδροι Δημοκρατίας, Γενικοί Εισαγγελείς ή οποιοιδήποτε άλλοι αξιωματούχοι, ενήργησαν για τη δίωξη οποιουδήποτε ενεχομένου σε ατασθαλίες δημόσιου λειτουργού; Ουδέποτε.

Πώς μπορεί να ελπίζει ο πολίτης ότι θα κινηθεί τώρα το κράτος για να θέσει σε εφαρμογή τον νόμο για τον αθέμιτο πλουτισμό δημοσίων λειτουργών; Αφού έχει λερωμένη τη φωλιά του.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Με τα τσαρούχια...

Όταν ο Χριστόφιας βαλλόταν από τους τότε αντιπολιτευομένους, και σημερινούς κυβερνήτες, για επεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, κανένας δεν ανέμενε ότι οι τότε κατήγοροι θα έμπαιναν σήμερα με τα τσαρούχια στις τράπεζες, για να επιβάλουν στρατηγικές και να τις ελέγξουν. Ορθά προέβλεψα, τότε, πως ό,τι έκανε και ό,τι έλεγε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, θα το έπρατταν και οι διάδοχοί της. Και ό,τι καταμαρτυρούσαν οι ηγέτες του ΔΗΣΥ θα το αναπαρήγαγαν σήμερα και οι αντιπολιτευόμενοι του ΑΚΕΛ. Απλώς αντεστράφησαν οι ρόλοι. Η κομματοκρατία δεν έχει χρώμα, ούτε διαφέρει σε μεθοδεύσεις.


Top