Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Στον Κώστα Κληρίδη πέφτει το βάρος

Στον Κώστα Κληρίδη πέφτει το βάρος

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Γιατί δεν προχώρησαν υποθέσεις, όπως υποσχέθηκε, στη Δικαιοσύνη;

Τιμούμε τον Γενικό Εισαγγελέα και τους συνεργάτες του στη Νομική Υπηρεσία και αντιλαμβανόμαστε τον βαρύ σταυρό που έχουν φορτωθεί, στην προσπάθειά τους να εξιχνιάσουν το τραπεζικό έγκλημα και να οδηγήσουν τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε, ακόμη, ότι η διερεύνηση έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ ενωρίτερα, από το 2006, όταν ήλθαν στο φως τα πρώτα εγκλήματα. Για άγνωστους λόγους, η διερεύνηση καθυστέρησε πολλά χρόνια, και μόλις τον Αύγουστο του 2013 άρχισε, εν μέσω μυρίων προβλημάτων. Εν τω μεταξύ, και στοιχεία πιθανότατα να εχάθησαν και η παρέλευση του χρόνου, και πιθανόν οι παρεμβάσεις διαφόρων, να δυσχέραναν ακόμη περισσότερο το έργο της διερεύνησης.

Όμως, αυτά δεν ελαχιστοποιούν την ευθύνη όσων ανέλαβαν το τεράστιο αυτό έργο, να το φέρουν εις πέρας. Είναι φανερό, όμως, ότι η διερεύνηση κινείται με ρυθμούς χελώνας, ο κόσμος δυσανασχετεί, και άρχισε να εμπεδώνεται πλέον η πεποίθηση ότι κανένας δεν θα πληρώσει για το έγκλημα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σκανδάλων που ταλαιπώρησαν τη χώρα. Η ατιμωρησία, η ανοχή και η διαφυγή των μεγάλων ενόχων κατάντησαν κανόνας.

Ο Κώστας Κληρίδης είναι ενήμερος για τη δυσφορία και το αίσθημα που διακατέχει την κοινωνία, ότι δεν θα υπάρξει κάθαρση και τιμωρία. Και είναι πολύ φυσικό, δυσφορία και ενόχληση να αισθάνεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς η τιμωρία των ενόχων υπήρξε δέσμευσή του, πολλάκις επαναληφθείσα, προς τον λαό.

Δεν γνωρίζουμε για τα "επικοινωνιακά παιγνίδια", στα οποία αναφέρεται ο Γενικός Εισαγγελέας, στην απάντηση που έδωσε στο δημοσίευμα της ''Σημερινής". Η "Σημερινή", πάντως, δεν παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια και αν ο κ. Κληρίδης γνωρίζει πού εκτυλίσσονται, χρήσιμο θα ήταν, αν τα αποκάλυπτε. Μήπως αυτά τα παιγνίδια παίζονται στη Νομική Υπηρεσία; Αν είναι έτσι, ας απομονώσει τους "παίκτες".
..
Είναι καθαρό, όμως, μέσα από τη δήλωση του κ. Κληρίδη, ότι δεν υπάρχει η επιβαλλόμενη συνεργασία, μεταξύ της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας. Και όταν δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία, αν δεν επικρατήσει στους ανακριτές και στους νομικούς της Υπηρεσίας η απαιτούμενη συναντίληψη και συνεννόηση, αν δεν προσφερθούν τα κατάλληλα "όπλα" στη Νομική Υπηρεσία, το έργο της διερεύνησης και κατ' επέκτασιν της κάθαρσης και τιμωρίας, δεν πρόκειται να τελεσφορήσει ποτέ.

Στον Γενικό Εισαγγελέα πέφτει το μεγάλο βάρος. Υπό την καθοδήγησή του διεξάγεται το ανακριτικό έργο. Αυτόν γνωρίζει και από αυτόν αναμένει ο πολίτης να οδηγήσει τους ενόχους στο δικαστήριο. Και από τον κ. Κληρίδη αναμένει να μετακινήσει όλα τα εμπόδια που προβάλλουν στον δρόμο του και να περιθωριοποιήσει όσους δεν συνεργάζονται.

Όμως, οφείλουμε να υποδείξουμε στον κ. Κληρίδη, με όλο τον σεβασμό, ότι υπό την πίεση, προφανώς, της κοινωνίας και των κομμάτων, προέβη κατά καιρούς σε δηλώσεις, οι οποίες δημιούργησαν προσδοκίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, δήλωση στην οποία προέβη στις 20 Φεβρουαρίου 2014, μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό και προανήγγελλε ότι "εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να οδηγηθούν κάποιες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη".

Έλεγε συγκεκριμένα: "Θα σας παρακαλέσω να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα, και ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια και εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, που είναι θέμα ημερών να τύχουμε των υπηρεσιών τους, αλλά και ανεξάρτητα από αυτό, σχετικά με κάποιες υποθέσεις, οι οποίες είναι ήδη έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες, ελπίζουμε ότι εντός των επόμενων προσεχών εβδομάδων, θα έχουμε αποτελέσματα, τα οποία θα είναι απτά. Γι' αυτό προτιμώ να μιλήσω με έργα παρά με δηλώσεις".

Δυστυχώς, τέσσερις και πλέον μήνες μετά, δεν είδαμε καμία υπόθεση να οδηγείται στη Δικαιοσύνη, ούτε είδαμε έργα να επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις. Αντίθετα παρακολουθούμε τις έρευνες να καρκινοβατούν.
Είναι υποχρεωμένος ο Γενικός Εισαγγελέας να εξηγήσει, γιατί δεν προχώρησαν υποθέσεις στο δικαστήριο και πόση, επιτέλους, πίστωση χρόνου πρέπει να δοθεί, ώστε να δούμε τους πρώτους ενόχους στο εδώλιο.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Γαστρεντερίτιδα

Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, μικρή αύξηση των περιστατικών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο. Η Λειτουργός της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κολιού, δήλωσε ότι τα περιστατικά φέτος δεν ξεπερνούν τα αναμενόμενα για την εποχή. Δεν γνωρίζουμε αν η ραδιοτηλεόραση του ΡΙΚ, θα αναβαθμίσει αυτό το θέμα σε κύριο, στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεών της...


Top