Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μόνο στη Βόρεια Κορέα...

Μόνο στη Βόρεια Κορέα...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Στήνεται προσωπολατρική δημόσια ραδιοτηλεόραση

Καλά, ο Σωκράτης Χάσικος και ο Γιώργος Τσαλακός, τη δουλειά τους κάνουν. Ανεξάρτητα αν ο τελευταίος, με τη διοίκηση που ασκεί και με τη δημόσια ραδιοφωνία που θέλει να στήσει, καταφέρει καίριο πλήγμα στη μακρόχρονη αξιόλογη δουλειά και προσφορά του, ως δημοσιογράφου. Οι κυβερνώντες και οι ηγέτες του ΔΗΣΥ, οι σύμβουλοι και συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ποιο είδος ευρωπαϊσμού και εκσυγχρονισμού εκπέμπουν, με αυτή την προσωλατρική δημόσια τηλεόραση που με την ανοχή τους, κατασκευάζεται; Και τι ρόλο παίζουν εκεί στο ΡΙΚ οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι; Δεν κατανοούν ότι αυτοπλήττονται ως λειτουργοί της Τέταρτης Εξουσίας; Γιατί δεν αντιδρούν;

Ούτε ο Δημήτρης Χριστόφιας, ούτε οι συνεργάτες του, στο Προεδρικό, έφθασαν στο σημερινό κατάντημα, όπως αυτό των σημερινών κυβερνώντων και υπευθύνων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ούδεποτε, ίσως, στο παρελθόν -ακόμη και την εποχή που το ΡΙΚ κατείχε τα σκήπτρα του μονοπωλίου και αλώνιζε στον χώρο- η δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν είχε φθάσει σε τόσο αποκρουστικά προσωπολατρικά επίπεδα.

Από μία γαστροεντερίτιδα, ταλαιπωρήθηκε ο άνθρωπος. Μία ασθένεια από την οποία προσβάλλονται όλοι οι κοινοί θνητοί. Έπρεπε να στηθεί όλο εκείνο το σκηνικό ωσάν-μη κακό του Προέδρου- να προσεβλήθη από σοβαρότερη πάθηση; Και σε όλα τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, να μεταδίδεται ως πρώτη, δεύτερη και τρίτη είδηση, η εξέλιξη της υγείας του Προέδρου; Δεν υπήρχε άλλα σοβαρότερη είδηση να μεταδοθεί; Αλλά η επαρχιώτικη δημόσια ραδιοτηλεόραση του ΔΗΣΥ, του ευρωπαϊκού ΔΗΣΥ, παρέβλεψε όλα όσα, πολύ πιο σημαντικά, εξελίσσοντο τοπικά και στον πλανήτη, και μετέδιδαν συνεχώς τα της υγείας του Προέδρου.

Διερωτόμαστε: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το κρεβάτι του νοσοκομείου, δεν άκουε ραδιόφωνο και δεν έβλεπε τηλεόραση για να παρέμβει και να καλέσει τους υπευθύνους του ΡΙΚ να αλλάξουν ρότα; Κανένας συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν άκουε και δεν έβλεπε, και δεν αντελήφθη, ότι όλο εκείνο το προσωπολατρικό παραλήρημα, ζημιά και όχι κέρδος, απέφερε στην προεδρία; Όλοι εκείνοι οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού, δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν ότι τα επικοινωνιακά έχουν και όρια, και όταν τα υπερβεί κάποιος, πλήττουν εκείνο που προβάλλουν;

Από την πρώτη στιγμή που η δημόσια ραδιοτηλεόραση περιήλθε στα χέρια της σημερινής κυβέρνησης, από τα πρώτα δείγματα που έδωσε, αντιληφθήκαμε τι πήγαινε να στηθεί. Και το σημειώσαμε, πολλές φορές. Ο κόσμος να χανόταν, τα δελτία ξεκινούσαν με τι είπε σε δηλώσεις και σε ομιλίες του ο Νίκος Αναστασιάδης. Το περιεχόμενο των δηλώσεων και των αναφορών, δεν ενδιέφερε. Το πρώτιστο μέλημα ήταν να προβληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με Νίκο Αναστασιάδη άρχιζαν, με Αναστασιάδη συνέχιζαν, με Αναστασιάδη, τέλειωναν.

Δεν απορρίπτουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προβάλλεται. Ούτε ότι δεν ενδιαφέρουν τον πολίτη τι θα πει. Αλλά όλα έχουν ένα μέτρο. Και όλα κρίνονται από το περιεχόμενο των αναφορών του. Εκεί όπου υπάρχει κάτι το βαρυσήμαντο να εξαγγείλει και να δηλώσει, να προβάλλεται, ναι, ως πρώτη είδηση. Αλλά όχι να φθάσουμε στο άλλο άκρο, να προβάλλονται συνεχώς και σε πρώτη είδηση, όσα λέγει, ανεξαρτήτως εάν έχουν λεχθεί επανειλημμένα, ή ελάχιστη σημασία έχουν.

Αυτή η υπερπροβολή αγγίζει τα όρια της προσωπολατρείας. Θυμίζει ραδιοτηλεόραση Βόρειας Κορέας και όχι ευρωπαϊκού κράτους. Δεν έχει τίποτε να κάμει με σύγχρονη ευρωπαϊκή ραδιοτηλέοραση. Αλλά με ραδιοτηλεόραση παλαιολιθικής εποχής.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παρέμβει και να τερματίσει αυτό το προσωπολατρικό παραλήρημα. Δεν του προσφέρει τίποτε. Αντίθετα τον ζημιώνει ανεπανόρθωτα.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Προς Υπουργό Υγείας

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμη και στην περίπτωση ενός κρυολογήματος, σπεύδει να αιτηθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές, τότε ποία εμπιστοσύνη μπορεί να τρέφει ο απλός άνθρωπος, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατικών νοσοκομείων; Έχετε να δηλώσετε, κάτι, επ αυτού, κύριε Υπουργέ της Υγείας;


Top