Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Δολοφονούν την πολυφωνία

Δολοφονούν την πολυφωνία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Στόχος της πονηρής πρότασης του ΔΗΣΥ η εξαφάνιση κομμάτων, η καταβρόχθιση των ψηφοφόρων τους και η μετατροπή της Βουλής σε κλειστή λέσχη δύο κομμάτων

Η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού, για αύξηση του εκλογικού μέτρου, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών, όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζει το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο δεν προσφέρει στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, αλλά ακριβώς οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Αποτελεί μία πονηρή και αντιδημοκρατική σκέψη, η οποία έχει ως μόνο στόχο να εξαφανίσει αργά-αργά τα μικρά κόμματα, να προσφέρει την ευκαιρία στους δύο πόλους να καταβροχθίσουν τους ψηφοφόρους τους και τελικά να εγκαθιδρύσει και στην Κύπρο τον απόλυτο διπολισμό.

Τι παρατηρείται σήμερα στην Κύπρο; Εκδηλώνεται μία σαφής απογοήτευση και οργή εναντίον των πολιτικών κομμάτων. Ο ψηφοφόρος είτε απέχει της εκλογικής διαδικασίας, είτε αναζητεί νέους αδιάφθορους πολιτικούς σχηματισμούς, σε μία προσπάθεια απόκρουσης των σημερινών κομμάτων, τα οποία τον έσυραν στην οικονομική καταστροφή, και κατέστησαν την αναξιοκρατία, τη διαπλοκή, την ασέβεια προς τον πολίτη και την ομηρία της κοινωνίας στην κομματοκρατία, κανόνα πολιτικής συμπεριφοράς.

Δεν είμαστε στο τέλος, ούτε καν στη μέση αυτής της νομοτελειακής μεταστροφής. Είμαστε μόνο στην αρχή. Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξακολουθούν να κρατούν μαντρισμένη την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αλλά βλέπουν τη μεταστροφή που παρατηρείται. Γι' αυτό, κινούνται έγκαιρα για να την καταπνίξουν, εν ονόματι, δήθεν, μίας μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος.

Αλλά μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με την πονηρή σκέψη της εξαφάνισης των υπόλοιπων κομμάτων, ώστε να αποκλείεται εκ των προτέρων η εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο, και κατά συνέπεια η αφαίρεση της πολυφωνίας από το Κοινοβούλιο. Άλλωστε, στην Ευρώπη, προς την οποία ο ΔΗΣΥ εκφράζει πλήρη προσήλωση, αυτό που παρατηρείται είναι η δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών και η εκπροσώπησή τους στα κοινοβούλια.

Δεν γνωρίζουμε αν το ΑΚΕΛ, με το οποίο ο Δημοκρατικός Συναγερμός διεξάγει ήδη επαφές, όπως λέγεται, είναι έτοιμο να στηρίξει την εισήγηση της αύξησης του εκλογικού μέτρου. Πιθανόν να βλέπει και η Αριστερά συμφέρουσα για το κόμμα τέτοια εξέλιξη. Αποτρέπεται η απειλή περαιτέρω συρρίκνωσης του ΑΚΕΛ διά της μετακινήσεως ψηφοφόρων του σε άλλα αριστερά κόμματα.

Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν και την οικονομική ευχέρεια και τους ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς, ώστε να επικρατήσουν των άλλων πολιτικών σχηματισμών. Εάν τώρα περάσει η πονηρή πρόταση του ΔΗΣΥ και αποκλεισθούν άλλα μικρότερα κόμματα από τη Βουλή, και τους αφαιρεθεί το μοναδικό βήμα συμμετοχής στο πολιτικό γίγνεσθαι, η προσπάθεια άλωσης των ψηφοφόρων τους γίνεται πολύ πιο εύκολη.

Η πολυφωνία στη Βουλή αποτελεί μέρος της δημοκρατίας. Από τη στιγμή που η πολυφωνία εκλείψει και ισχύσει ο αποκλεισμός, τότε η Βουλή καθίσταται υποχείρια του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ. Η δημοκρατία ακρωτηριάζεται και εισερχόμαστε σε μία ακόμη τρισχειρότερη κομματοκρατία, με τραγικότερα αποτελέσματα για τη δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.

Τα υπόλοιπα κόμματα καλούνται να απορρίψουν χωρίς ενδοιασμούς την πρόταση εξαφάνισής τους. Διαφορετικά υπογράφουν την εξαφάνισή τους. Το ένα μετά το άλλο θα γίνουν βορά στα δύο μεγάλα κόμματα.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα. Πλήρους καθιέρωσης της οριζόντιας ψήφου, όχι κολοβωμένης. Πλήρους διαφάνειας στις οικονομικές δραστηριότητες και χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Θέσπισης νομοθεσιών που θα αποτρέπουν την αιχμαλωσία θεσμών και κοινωνίας στην κομματοκρατία. Που δεν θα επιτρέπουν στα κόμματα να αλώνουν την εκπαίδευση, τις οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν τα κόμματα. Αλλά έχουν τόσο κοντόφθαλμη σκέψη και τόσο έμμονη προσήλωση στη συνέχιση της κομματικής δυναστείας, ώστε το μόνο που μπορούν να σκεφθούν και να προτείνουν είναι πώς θα αλώσουν τα πάντα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι προηγείται και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έπεται. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής πήγε στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και ο Μαυρογιάννης απλώς τον ακολουθεί, επισκεπτόμενος τις χώρες τις οποίες είχε ήδη επισκεφθεί ο Οζερσάι. Τώρα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής πραγματοποιεί «υψηλού επιπέδου επαφές», όπως χαρακτηρίζονται, στο σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το ψευδοκράτος προελαύνει και εμείς ακολουθούμε ασθμαίνοντας...


Top