Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Γροθιά στο δικαστικό σύστημα

Γροθιά στο δικαστικό σύστημα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Βρετανός δικηγόρος το χαρακτηρίζει αναξιόπιστο

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, χιλιάδες Βρετανοί επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν διαμερίσματα και επαύλεις στην Κύπρο πριν από την οικονομική κρίση, κίνησαν αγωγές για παραπλανητικές πωλήσεις εναντίον τράπεζας και σε πάνω από 20 Κυπρίους εργολάβους, μεσίτες και δικηγόρους. Ισχυρίζονται ότι τους συμβούλευσαν να αγοράσουν ακίνητα με ενυπόθηκα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, λόγω των χαμηλών και δήθεν σταθερών επιτοκίων τους.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι τους, μετά την κατάρρευση της κυπριακής κτηματαγοράς, οι αξίες των ακινήτων έπεσαν κατακόρυφα και η δόση των δανείων τους αυξήθηκε με την εκτόξευση του φράγκου, αφήνοντας τους επενδυτές με περιουσίες που δεν μπορούσαν να πωληθούν ή να ενοικιαστούν και με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι έπεσαν θύματα φιλόδοξων στόχων πωλήσεων και δεν έλαβαν καμία συμβουλή σχετικά με τους κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων.

Η ακρόαση της υπόθεσης ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, αλλά στο μεταξύ επιτεύχθηκε διευθέτηση στις 6 Ιουνίου. Δεν αναφέρεται τι διαλαμβάνει η διευθέτηση, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι οι Βρετανοί γνωρίζουν πώς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, σε αντίθεση με τους Κυπρίους, οι οποίοι ληστεύονται και αντί να διεκδικήσουν το δίκαιό τους, λένε και από πάνω ευχαριστώ στους ληστές. Παρεμπιπτόντως, έρχονται στο μυαλό μας οι κάτοχοι των αξιογράφων, οι οποίοι, ενώ έχουν κάθε νομικό δικαίωμα και πλεονέκτημα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στα δικαστήρια, αρκούνται σε άσκοπες διαμαρτυρίες, φωνασκίες, ικεσίες σε προέδρους και υπουργούς, και έχουν καταντήσει τα τέλεια θύματα.

Όμως πέραν αυτής της λεπτομέρειας που έχει να κάνει με τη διεκδίκηση των ξένων και τη μοιρολατρεία και τον ραγιαδισμό των Κυπρίων, υπάρχει και κάτι άλλο στην όλη υπόθεση, πολύ αξιοπρόσεκτο και ενδεικτικό της πλήρους αναξιοπιστίας στην οποία έχουν περιέλθει οι θεσμοί στην Κύπρο. Υπάρχει η δήλωση του κ. Ντάνκαν Μακνάιαρ, δικηγόρου 100 περίπου Βρετανών εναγόντων, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη για τα θύματα της ασυνείδητης συμπεριφοράς από κυπριακές τράπεζες, εργολάβους, μεσίτες και τους δικηγόρους τους... Οι κυπριακές τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν δυσμενείς γι' αυτές αποφάσεις, από το γεγονός ότι τα αγγλικά δικαστήρια θα έχουν δικαιοδοσία να εκδικάζουν αγωγές παραπλανητικής πώλησης ακινήτων και δανείων. Υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις θα πρέπει να εκδικαστούν στην Κύπρο, όπου δυστυχώς το δικαστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση, αβεβαιότητα και αρκετή αναξιοπιστία».

Από τη δήλωση αυτή, καταφαίνεται πόσο αναξιόπιστη κατέστη η Κύπρος στο εξωτερικό, σε πολλούς τομείς. Και ας έχει την ψευδαίσθηση η Κυβέρνηση πως τάχατες η Κύπρος έχει αποκτήσει αξιοπιστία στις αγορές. Κούνια που την κούνιαγε... Η ανεύθυνη συμπεριφορά τραπεζών, εργολάβων, μεσιτών και δικηγόρων έχει καταστήσει την Κύπρο μαύρο πρόβατο σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικότερη όμως είναι η δήλωση-γροθιά που καταφέρει ο δικηγόρος των Βρετανών, στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου. «Χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση, αβεβαιότητα και αρκετή αναξιοπιστία», λέγει ο δικηγόρος.

Ενώ εδώ στην Κύπρο, η δικαστική εξουσία είναι ίσως η μόνη που στέκει στη συνείδηση των πολιτών, παρά το γεγονός ότι σιγά-σιγά αρχίζει να καταρρέει και αυτή η θετική άποψη, ξένοι δικηγόροι τη χαρακτηρίζουν «αναξιόπιστη».

Κάθε άλλο παρά σπεύδουμε να αποδεχθούμε τους χαρακτηρισμούς. Όμως σημασία δεν έχει τι πιστεύουμε εμείς, αλλά πώς το κρίνουν οι ξένοι. Και καθώς σήμερα παρατηρούνται σωρηδόν παραβιάσεις του Συντάγματος με τα κουρέματα καταθέσεων, την ανάδειξη της Τρόικας ως πραγματικής υπερκυβέρνησης, τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και άλλα πολλά σκανδαλώδη, χωρίς το Ανώτατο Δικαστήριο να παρεμβαίνει και να απορρίπτει ό,τι συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, είναι φανερό ότι και το δικαστικό σύστημα αρχίζει να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Κυπρίων πολιτών. Ούτε και να αναδεικνύεται σε προστάτη του Συντάγματος και των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών. Ας ηχήσει αυτό, στ' αφτιά των δικαστών μας, ως προειδοποίηση...


Top