Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Φίλε Νίκο, άλλα συμφωνήσαμε»

«Φίλε Νίκο, άλλα συμφωνήσαμε»

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Τι όφειλε να πει ο Μάριος Καρογιάν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Δεν γνωρίζουμε τι είπαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μάριος Καρογιάν, στην προχθεσινή συνάντησή τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάθε δικαίωμα να συναντά οποιονδήποτε πιστεύει ότι είναι σε θέση να τον συμβουλεύσει, ή να ανταλλάξει απόψεις μαζί του, χρήσιμες απόψεις για τον ίδιο, αλλά και για τον τόπο. Και ο Μάριος Καρογιάν υπήρξε επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του Προέδρου στην προεκλογική περίοδο, τον βοήθησε να εκλεγεί, και σήμερα ακόμη, μαζί με την ομάδα του στο κόμμα, στηρίζει θέσεις και χειρισμούς του Προέδρου. Χρήσιμο και ανθρώπινο, συνεπώς, είναι για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναντά και να διαβουλεύεται με έναν πιστό συνεργάτη.

Ανεξαρτήτως όμως αυτού, ο Μάριος Καρογιάν πρέπει να αισθάνεται, ως έντιμος και ειλικρινής πολιτικός που είναι, πικρία και απογοήτευση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Και ως έντιμος και ειλικρινής πολιτικός, θα άνοιγε το στόμα του και θα έλεγε στον Νίκο Αναστασιάδη:

«Φίλε Νίκο, λυπούμαι, αλλά αισθάνομαι ότι με ξεγέλασες. Υπέγραψες μαζί μου μία προεκλογική συμφωνία, την οποία παραβίασες. Σε αυτήν τη συμφωνία δεσμευόσουν ότι, στη λήψη αποφάσεων, θα συνδιαβουλευόσουν με το ΔΗΚΟ και δεν το έπραξες. Δεσμευόσουν ότι σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο θα ετοίμαζες πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο θα κατέθετες στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και δεν το έπραξες.

Αντ' αυτού προχώρησες, χωρίς συνδιαβούλευση με το ΔΗΚΟ, σε συνομολόγηση συμφωνίας με τον Έρογλου, στη βάση ενός κοινού ανακοινωθέντος. Και ενώ διακήρυσσες ότι δεν δεχθείς συμμετοχή σε διάλογο, αν αυτό το ανακοινωθέν δεν περιείχε ξεκάθαρη κατοχύρωση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, οι οποίες δεν θα επιδέχονταν διαφορετικές ερμηνείες από την τουρκική πλευρά, κατέληξες σε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο προσφέρεται για πολλές ερμηνείες από την τουρκική πλευρά. Στο θέμα της οικονομίας δεσμευόσουν στην προεκλογική συμφωνία ότι θα συνεχίσεις να επιδεικνύεις προσήλωση στο σύστημα μικτής οικονομίας, το οποίο εφάρμοσε το ΔΗΚΟ με ευεργετικά αποτελέσματα. Και αντί μικτής οικονομίας, εφαρμόζεις σύστημα νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων.

Διέλυσες την παρουσία του κράτους και έδωσες παντού προβάδισμα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το χειρότερο: Ενώ στη συμφωνία μας σαφώς είχες δεσμευθεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσεις τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, προχώρησες σε ιδιωτικοποίησή τους. Εμείς στο ΔΗΚΟ είμαστε εύθικτοι στο θέμα της εθνικής ασφάλειας. Πώς παραδίδεις, σε ξένα κεφάλαια, πυλώνες εθνικής ασφαλείας; Πέραν τούτου; Γιατί με περιέφερες στους εργαζομένους των ημικρατικών οργανισμών, για να τους εμπαίζουμε ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν, όταν μέσα στη σκέψη σου ήταν η ιδιωτικοποίηση;

»Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η οικονομική φιλοσοφία του ΔΗΚΟ ήταν και είναι ανθρωποκεντρική. Έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Εσύ την αντικατέστησες με την τροϊκανή. Προστατεύεις τις τράπεζες, το ιδιωτικό κεφάλαιο, τα μεγάλα συμφέροντα. Και καταπιέζεις τον απλό άνθρωπο, τον άνεργο, τον τρόφιμο των κοινωνικών συσσιτίων, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Πανηγυρίζεις για τα εύσημα της Τρόικας και της Κομισιόν, και δεν ρίχνεις ένα βλέμμα κάτω από το Προεδρικό, για να δεις και να αισθανθείς τη δυστυχία του απλού ανθρώπου. Έχουμε σε αυτό το θέμα εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

»Ακόμη, είναι απαράδεκτη η προσπάθειά σου να διεμβολίσεις το κόμμα μου με προσφορές, διορισμούς και αντιπαροχές προς στελέχη μας τα οποία σε εξυπηρέτησαν. Ως πολιτικός ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος αυτού του κόμματος, έχω καθήκον να προστατεύσω το κόμμα μου από διεμβολισμούς, αποστασίες και πονηρές μεθοδεύσεις αρπαγής ψηφοφόρων. Οι περιπτώσεις Κενεβέζου, Φωτίου, Συμεωνίδη δείχνουν καθαρά προσπάθειες διεμβολισμού του ΔΗΚΟ. Οφείλω να σας πω ότι είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτές τις μεθοδεύσεις σας».

Αυτά, και σίγουρα και πολλά άλλα όφειλε να πει στον Νίκο Αναστασιάδη ο Μάριος Καρογιάν. Δεν γνωρίζουμε αν τα είπε. Ούτε μέχρι στιγμής σημειώσαμε οποιαδήποτε δημόσια παρέμβασή του για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στο εθνικό θέμα, στην οικονομία, στην εσωτερική διακυβέρνηση και σε άλλους τομείς. Δεν αρθρώθηκε κριτικός πολιτικός λόγος από τον Μάριο Καρογιάν κατά των χειρισμών, των αποφάσεων, των μεθοδεύσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του. Ελπίζουμε να τον ακούσουμε στο σύντομο μέλλον...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Χαλλούμι και αέριο

Αν το κυπριακό χαλλούμι δεν μπόρεσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες να το προστατεύσουν, είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι διαθέτουν την επάρκεια να προστατεύσουν το φυσικό αέριο;


Top