Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Δεξαμενές σκέψης, χωρίς δεύτερες... σκέψεις

Δεξαμενές σκέψης, χωρίς δεύτερες... σκέψεις

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Τα Συμβούλια που δημιούργησε ο Πρόεδρος εξυπηρετούν τη δική του φιλοσοφία και χρησιμοποιούνται για βόλεμα ημετέρων

Ορθά έπραξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εγκαθιδρύοντας διάφορα Συμβούλια, υπό τύπο δεξαμενών σκέψης, ώστε να υποβοηθηθεί και να εμπλουτισθεί η κυβέρνηση, με σκέψεις, προτάσεις, ιδέες για εφαρμογή της πολιτικής της σε διάφορους τομείς. Ορθή η δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, όπως και η ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Τα λάθη που διέπραξε, ποια είναι; Βρίσκονται στη στελέχωση αυτών των σωμάτων. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως διαφαίνεται εκ των υστέρων και εκ της εφαρμογής των εξαγγελιών του, είναι περισσότερο η σκοπιμότητα να βολέψει ανθρώπους που τον εξυπηρέτησαν κομματικά και έχουν την ίδια με αυτόν φιλοσοφία, ως προς το αντικείμενο που διαπραγματεύονται αυτά τα Συμβούλια. Δεν φρόντισε να δημιουργήσει σώματα στελεχωμένα με διαφορετικές προσεγγίσεις, ώστε να έχει μπροστά του και την αντίθετη επιλογή, ώστε να προβληματίζεται και να καταλήγει στις πιο ορθές αποφάσεις, ακόμη και σε εκείνες οι οποίες δεν αποτελούν δική του φιλοσοφία.

Συνέστησε, επί παραδείγματι, το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας, και έθεσε επικεφαλής τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, μία προσωπικότητα η οποία τον στήριξε προεκλογικά. Οι γνώσεις του κ. Πισσαρίδη δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αλλά ο άνθρωπος έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, είναι νεοφιλελεύθερων τάσεων. Καλώς ετέθη επικεφαλής του Συμβουλίου, αλλά ας επέλεγε ο Πρόεδρος και κάποιους επιστήμονες οι οποίοι έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες, δεν επικροτούν την τροϊκανή πολιτική, ώστε στο τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να γινόταν κοινωνός και διαφορετικών αντιλήψεων, χρησίμων για τον ίδιο, στην επιλογή της πολιτικής του. Όμως, προκειμένου να έχει μπροστά του όσα προφανώς αρέσκετο να έχει, σχημάτισε ένα Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας μονολιθικό στις απόψεις, μονόπλευρο στις επιλογές, προσαρμοσμένο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με αποτέλεσμα να εφαρμόζει πολιτικές στις οποίες ευημερούν τα εύσημα της Τρόικας και οι αριθμοί της Κομισιόν, και δυστυχούν οι πολίτες.

Ερχόμαστε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Δεν υπήρχαν δοκιμασμένοι στρατιωτικοί, πρώην επιτελάρχες και ειδικοί επιστήμονες επί αμυντικών θεμάτων, ώστε να τεθούν επικεφαλής; Αυτό επέβαλλε το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας. Αλλά στο τέλος τι πράττει ο Πρόεδρος; Ευεργετεί τον Φώτη Φωτίου, έναν πολιτικό ο οποίος μόλις πρόλαβε να καθίσει στο Υπουργείο Άμυνας και να μάθει τα στοιχειώδη για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο που λέγεται εθνική ασφάλεια. Και γιατί επελέγη ο Φωτίου; Διότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αισθανόταν ότι έπρεπε να τον ανταμείψει, επειδή διεμβόλισε το κόμμα του, το ΔΗΚΟ, και επέλεξε να διαφωνήσει με την ηγεσία του.

Σεβαστή και αποδεκτή η διαφωνία του κ. Φωτίου. Σεβαστή και αποδεκτή η άποψή του να θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δίκαιο και ο Νικόλας Παπαδόπουλος άδικο. Κατανοητό να έχει συνειδησιακό πρόβλημα, εάν υποστήριζε τις θέσεις του κόμματός του, προς τις οποίες διαφωνούσε. Αλλά να πάει σπίτι του και να μη δεχθεί αντάλλαγμα άλλο δημόσιο αξίωμα, ώστε να φαίνεται ότι λαμβάνει αντιπαροχή έναντι της «αποστασίας» του. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όμως, τον βολεύει. Και προτίθεται να τον διορίσει ως επικεφαλής του Συμβουλίου. Ένας Κλόκκαρης, για παράδειγμα, επικεφαλής του Συμβουλίου, δεν θα βόλευε τον Πρόεδρο. Ίσως επειδή δεν ταιριάζει η φιλοσοφία του με εκείνην του Προέδρου.

Αλλά με αυτήν τη λογική, με βολέματα ημετέρων και με διορισμούς ανθρώπων που συμφωνούν με τη φιλοσοφία του Προέδρου και αποκλεισμό άλλων, που έχουν διαφορετική αντίληψη, τα Συμβούλια, οι δεξαμενές σκέψεις, δεν έχουν καμία χρησιμότητα και δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε το χρήσιμο. Όταν λείπει η διαφορετική φιλοσοφία, η αντίθετη άποψη, και επικρατεί η μονολιθικότητα, ούτε σύνθεση μπορεί να υπάρξει, ούτε επιλογή της ορθότερης πολιτικής.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ: Κοινωνία για κλάματα
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Γιώργος Στροβολίδης έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία φορολόγησης, για τα τελευταία τρία χρόνια: Το 2011, το ύψος της συνολικής φορολογίας ανήλθε στα 17 εκ. ευρώ, το 2012 στα 25 εκ. ευρώ και το 2013 στα 100 εκ. ευρώ. Κατά τα άλλα, ο ΔΗΣΥ, έλαβε ποσοστό 38% στις τελευταίες Ευρωεκλογές. Συμπέρασμα: Κάθε φορά που φορολογεί τον Κύπριο πολίτη και κάθε φορά που θεσπίζει ακόμη ένα απάνθρωπο μέτρο σε βάρος των ανθρώπων, οι τελευταίοι αυξάνουν τα ποσοστά του. Είναι ή δεν είναι για κλάματα αυτή η κοινωνία;


Top