Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Δεν υπάρχει χώρος για δύο ΔΗΚΟ

Δεν υπάρχει χώρος για δύο ΔΗΚΟ

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η συγκατοίκηση οδήγησε σε συρρίκνωση, ήλθε η ώρα να κτιστεί νέο κόμμα

Ήταν εκ των προτέρων γνωστό, ότι η ομάδα που αντιμετώπισε με δυσφορία την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην προεδρία του ΔΗΚΟ, θα τον περίμενε στη «γωνιά», με σκοπό να τον πλήξει με την πρώτη ευκαιρία. Και αυτή η ευκαιρία παρουσιάζετο, στις Ευρωεκλογές. Και η ευκαιρία δεν απεμπολήθηκε.

Δεν γνωρίζουμε τι έκαμαν, αν δούλεψαν, ή πώς δούλεψαν στις Ευρωεκλογές, συγκεκριμένα στελέχη, όπως ο Μάριος Καρογιάν, ο Μάρκος Κυπριανού, ο Χρήστος Πατσαλίδης, ο Άγγελος Βότσης, η Αθηνά Κυριακίδου, και άλλοι, οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή, είχαν διαφωνήσει με την απόφαση του Νικόλα Παπαδόπουλου να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η πτώση των ποσοστών του ΔΗΚΟ, πάντως, δεν φαίνεται να τους δυσαρέστησε ιδιαίτερα, αλλά αντίθετα, αποτέλεσε την αφορμή να κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά του Προέδρου του κόμματος.

Αποτελεί πολιτική μωρία να πιστεύει κανείς ότι η πτώση του ΔΗΚΟ και η αποστασιοποίηση ή η διαρροή ψηφοφόρων του ξεκίνησε από τις Ευρωεκλογές της Κυριακής. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος διέπραξε σοβαρά λάθη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και στο χρονικό διάστημα που ήταν Αντιπρόεδρος του κόμματος. Και όχι μία, αλλά πολλές φορές του επεσημάναμε από τη στήλη αυτή, και κατά τρόπο σκληρό, τα λάθη και τις παραλείψεις του.

Όμως η μεγάλη ευθύνη για την απώλεια ποσοστών του ΔΗΚΟ δεν βαρύνει τον Νικόλα. Όταν εκαλείτο να διαχειριστεί μία προεκλογική εκστρατεία μέσα σε διάστημα μόλις ενός-δύο μηνών, και μάλιστα μέσα σε ένα κλίμα συνεχών αμφισβητήσεων και υπονομεύσεων συνεργατών του, δεν νομιμοποιείται κανένας να του αποδίδει πλήρη ευθύνη για τη μείωση των ποσοστών του κόμματος.
Η κάθοδος των ποσοστών του ΔΗΚΟ είχε αρχίσει προ πολλού. Και δεν είναι άμοιρη ευθυνών, η ομάδα που παρουσιάζεται σήμερα τιμητής και επικριτής της σημερινής ηγεσίας.

Ο Μάριος Καρογιάν κατάντησε το ΔΗΚΟ περιφερόμενο επαίτη στις αυλές των δύο πόλων. Πότε υπό το ένα, και πότε υπό το άλλο πρόσχημα. Προσέξτε: Συνομολόγησε προεκλογική συμφωνία για στήριξη του Δημήτρη Χριστόφια, στις προεδρικές εκλογές του 2008. Παρά τις συνεχείς παρασπονδίες του τότε Προέδρου, παρά τις υποχωρήσεις του προς την τουρκική πλευρά, παρά την ερασιτεχνική διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ο Μάριος Καρογιάν, η Αθηνά Κυριακίδου, ο Άγγελος Βότσης και όλη η ομάδα επέμεναν και διατηρούσαν το ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση. Πότε αποχώρησαν; Όταν συνέβη η τραγωδία του Μαρί και όταν δεν είχαν πλέον κανένα λόγο να δικαιολογούν τη συνέχιση της παρουσίας τους. Λόγω αυτής της κατάστασης και της ερμαφρόδιτης στάσης της ηγεσίας Καρογιάν, ξεκίνησε το πρώτο φυλλορόημα των ποσοστών του ΔΗΚΟ.

Ακολούθησε νέα πολιτική και κομματική γκάφα. Η προεκλογική συμφωνία με τον ΔΗΣΥ και η στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Πού πας, κύριε Καρογιάν; Πώς γίνεται τη μία πενταετία να τα βρίσκεις με έναν κομμουνιστή Πρόεδρο και την επόμενη πενταετία να συμμαχείς με έναν νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο; Και πάλιν η λατρεία προς την καρέκλα και ο διαμοιρασμός των δημοσίων αξιωμάτων, επικράτησε των αρχών. Η απόφαση εκείνη δίχασε και πάλιν το κόμμα, του αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο αξιοπρέπειας και προσήλωσης σε αρχές, και έγινε αφορμή δεύτερου φυλλοροήματος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραβίασε την προεκλογική συμφωνία με το ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, παραβίασε τις αρχές της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας του ΔΗΚΟ στην οικονομία (εδώ οφείλουμε να τονίσουμε ότι στην παραβίαση συνέπραξε και ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τις νεοφιλελεύθερες τάσεις), αλλά και πάλιν η ομάδα Καρογιάν, θέτοντας υπεράνω όλων τη δογματική αντίληψή της να βρίσκεται πάντοτε στην εξουσία, είτε ως κυβέρνηση είτε ως συγκυβέρνηση, τάχθηκε κατά της αποχώρησης και ευλόγησε τις αποστασίες.

Συμπέρασμα: Δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο τάσεις μέσα στο κόμμα. Δεν υπάρχει τίποτε το κοινό που να τις συνδέει. Ενόσω συνεχίζεται η συγκατοίκηση, το ΔΗΚΟ θα συρρικνώνεται και οι ψηφοφόροι του θα διαρρέουν προς άλλες κατευθύνσεις. Είτε το ΔΗΚΟ θα επανεκκινήσει, έστω και με χαμηλό ποσοστό, για να κτιστεί ένα νέο κόμμα αρχών, είτε με την υπάρχουσα κατάσταση θα γίνει εύπεπτη τροφή στους δύο πόλους και θα διαλυθεί.


Top