Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Στη Γαλλία πάνε αμέσως φυλακή

Στη Γαλλία πάνε αμέσως φυλακή

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο χρηματιστής που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην κατάρρευση τράπεζας

Ο Γάλλος χρηματιστής Jerome Kerviel καταδικάστηκε το 2010 σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, για το ρόλο που διαδραμάτισε, το 2008, στην κατάρρευση, σχεδόν, της γαλλικής τράπεζας Societe Generale. Βρέθηκε ένοχος για κατάχρηση εμπιστοσύνης, για πλαστογραφία και για εισαγωγή ψευδών στοιχείων μέσω εξωφρενικά επικίνδυνα συναλλαγών, οι οποίες οδήγησαν την τράπεζα να καταγράψει ζημιές ύψους 4.9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την καταδίκη του, ο πρώην χρηματιστής, κατέφυγε στην Ιταλία, αλλά τα μεσάνυκτα της Κυριακής, παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές οι οποίες τον μετέφεραν σε φυλακή της Νίκαιας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταδίδει ότι ο Γάλλος πρώην χρηματιστής είχε ως βασικό μισθό, ένα σχετικά συντηρητικό ποσό, ύψους 50 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο. Ο ίδιος ισχυρίζεται, ότι η ανάληψη κινδύνων που αναλάμβανε, αντικατόπτριζε τη γενική κουλτούρα που επικρατούσε στο τμήμα που εργαζόταν και ότι οι προσπάθειες του πάντοτε αποσκοπούσαν το να κερδίσει χρήματα η τράπεζα, και όχι αυτός.

Κάντε, όσοι επιθυμείτε, σύγκριση με αυτήν την περίπτωση, με όσα συμβαίνουν στο κράτος της Μπανανίας.
Στη Γαλλία, μέσα σε δύο χρόνια, υπεύθυνος για την κατάρρευση μιάς τράπεζας, συλλαμβάνεται, καταδικάζεται και οδηγείται στις φυλακές για αδικήματα, παρόμοια, ίσως, με αυτά, τα οποία βαρύνουν και δικούς μας τραπεζίτες.

Στην Μπανανία των διαπλοκών, των καλύψεων, των δαιδαλωδών διαδικασιών, παρόμοια σκάνδαλα, τα οποία οδήγησαν στη χρεοκοπία των τραπεζών και στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, των καταθετών και των πολιτών, παραμένουν, από το 2006, ατιμώρητα. Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά τη διάπραξη των αδικημάτων, ουδείς συνελήφθη, ουδείς οδηγήθηκε στο δικαστήριο, ουδείς καταδικάστηκε, ουδείς κλείστηκε στις φυλακές. Και προσέξτε τον μισθό που ελάμβανε ο Γάλλος χρηματιστής. Πενήντα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Πολύ μακριά από τα εκατομμύρια που ελάμβαναν οι δικοί μας τραπεζίτες.

Γίνεται συνεχώς, όλο και πιο φανερό, ότι το πολιτικό σύστημα εδώ, έχει πράξει τα πάντα, και συνεχίζει να πράττει, ώστε τιμωρία των ενόχων να μην υπάρξει ποτέ. Οι διαδικασίες, οι οποίες εφευρέθηκαν, είχαν ως στόχο να επιβραδυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης και ίσως να μην αποδοθεί ποτέ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν προχώρησε σε άμεση διερεύνηση των σκανδάλων, ενώ η σημερινή παρακωλύει το έργο. Παραμέρισε τους ποινικούς ανακριτές, διόρισε μία Ερευνητική Επιτροπή στην οποία έδωσε λειψούς όρους εντολής, ώστε να μην είναι σε θέση να διερευνήσει πλήρως την καταστροφή, η ίδια η Επιτροπή εξαίρεσε σημαντικότατες πτυχές της υπόθεσης, επικαλούμενη ότι υποθέσεις οι οποίες βρίσκονταν ή επρόκειτο να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, δεν ήταν φρόνιμο να διερευνηθούν.

Σήμερα, ευρισκόμαστε στο 2014 και οι ρυθμοί διερεύνησης είναι βραδύτατοι. Και κανείς πλέον δεν ελπίζει σε τιμωρίες ενόχων.
Είναι φανερό, ότι πολλοί, και κυρίως το πολιτικό σύστημα, δεν επιθυμεί να βρεθούν στο εδώλιο οι ένοχοι. Διότι θα πουν, ίσως πολλά, και θα αποκαλύψουν τις διασυνδέσεις και τις διαπλοκές πολλών εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει τι θα επακολουθήσει από όσα θα λεχθούν από τα εδώλια και πόσοι θα καούν. Συνεπώς, δεν είναι τυχαία η βραδυπορία και ο ρυθμός χελώνας που επελέγησαν.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ένα οικονομικό έγκλημα που ξεκίνησε το 2006, αφέθη αδιερεύνητο μέχρι το 2014. Ούτε ότι άνθρωποι, οι οποίοι φέρουν βαρύτατες ευθύνες για όσα συνετελέσθησαν, έχουν πετάξει μακριά από την Κύπρο και κανένας δεν τολμά να τους φέρει πίσω για να δώσουν λόγο.
Εδώ είναι Μπανανία, δεν είναι Γαλλία...


Top