Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Στην Κριμαία γιατί δεν πάει;

Στην Κριμαία γιατί δεν πάει;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Εκεί απόσχιση, εδώ συνομιλίες και δείπνα με αποσχισθέντες

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Δημήτρης Συλλούρης, απαντώντας στους προβληματισμούς και στις ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσον αφορά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, ερωτούν: «Θέλουν να ακυρωθεί η επίσκεψη;».

Πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα προς άγραν πόντων ενόψει Ευρωεκλογών και προς εντυπωσιασμό των αφελών.
Ουδείς θέλει να ακυρωθεί η επίσκεψη. Να κοπιάσει ο κ. Μπάιντεν. Είναι ο δεύτερος τη τάξει στην υπερδύναμη και απεδείχθη, μέχρι τώρα, δοκιμασμένος φίλος της Κύπρου.

Το θέμα δεν είναι ο κ. Μπάιντεν. Οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες ξεκινούν από το επιζήμιο ενδεχόμενο η επίσκεψή του να συνδυαστεί με μετάβαση στα κατεχόμενα και συνάντηση με κατοχικούς εκπροσώπους. Ενέργεια που θα ενισχύσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και θα προβάλει στον έξω κόσμο την εικόνα δύο κρατών.

Ας μη μεταθέτουν, συνεπώς, την ουσία της ιστορίας οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής παράταξης. Εκτός και αν φοβούνται ότι οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες των υπολοίπων κομμάτων θα αποδυναμώσουν τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης, η οποία ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, και όχι από τις επιφυλάξεις ή τις θριαμβολογίες του οποιουδήποτε.

Αν ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έλθει, αποφύγει τις επαφές με το ψευδοκράτος και πιέσει τους κατοχικούς ηγέτες σε αλλαγή στάσης, τότε η επίσκεψη θα αποβεί καρποφόρα. Αν έλθει, όμως, και συναντήσει τον Έρογλου και απευθυνθεί ισότιμα και προς το θύμα και προς τον θύτη, τότε η επίσκεψη θα αποβεί προς όφελος του ψευδοκράτους. Αν και θα ήταν ωφελιμότερο και χρησιμότερο ο κ. Μπάιντεν να μετέβαινε στην Άγκυρα, διότι εκεί είναι που πρέπει να ασκήσει πίεση και να λάβει απαντήσεις. Στον κύριο υπεύθυνο της τραγωδίας και της διχοτόμησης της Κύπρου έπρεπε να μεταβεί και να συναντήσει, και όχι να έλθει στο τσιράκι του.

Διερωτόμαστε, εάν είναι πρόθεση του κ. Μπάιντεν να μεταβεί στα κατεχόμενα, γιατί δεν μεταβαίνει και στην Κριμαία;
Αποσχισθέντες εδώ, αποσχισθέντες και εκεί, κατά την αμερικανική αντίληψη. Κατοχή της Ρωσίας εκεί, κατά την αμερικανική αντίληψη, κατοχή και εδώ. Γιατί στην Κύπρο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν απόσχιση και διαβουλεύονται με τους αποσχισθέντες, και το θέμα της Κριμαίας το αντιμετωπίζουν με άλλο μέτρο και άλλο φακό;

Αν διαθέτουν πολιτικό θάρρος και μπορούν να βλέπουν στα μάτια όλους τους συνομιλητές τους οι κυβερνώντες, ας ερωτήσουν τον κ. Μπάιντεν, γιατί η χώρα του αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά το θέμα της Ουκρανίας-Κριμαίας και της Κύπρου.

Γιατί εκεί κατοχή και απόσχιση, και άρνηση συνομιλιών με τους αποσχισθέντες, και εδώ ούτε κατοχή ούτε απόσχιση, και συνομιλίες και συνευρέσεις με τους αποσχισθέντες;
Αυτοί λοιπόν που προσκάλεσαν εδώ τον κ. Μπάιντεν -και καλώς έπραξαν- ας του ζητήσουν να δώσει εξηγήσεις. Γιατί πάει στα κατεχόμενα για να συνομιλήσει με εκπροσώπους μίας αποσχιστικής οντότητας και δεν πάει στην Κριμαία να συναντήσει ηγέτες της αποσχισθείσης περιοχής.

Είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν σχέσεις αρχής σε όλα τα διεθνή θέματα, είτε ενεργούν και πολιτεύονται, όπως αποδεικνύεται, με σκοπιμότητες και κριτήρια έξω από αρχές δικαίου. Κακή η εισβολή στο Κουβέιτ, καλή στην Κύπρο. Κατοχή και απόσχιση στην Κριμαία, διαβούλευση και συναντήσεις με αποσχισθέντες στην Κύπρο...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Προς κυβερνώντες

Ήταν καθιερωμένη πρακτική, κάθε φορά που επισκεπτόταν την Κύπρο ξένος ηγέτης, να διευθετούντο συναντήσεις με τις οργανώσεις συγγενών αγνοουμένων, προσφύγων, εγκλωβισμένων, κατεχομένων δήμων, και άλλων εκπροσώπων ομάδων που υποφέρουν από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η Κυβέρνηση μερίμνησε να υπάρξουν τέτοιες συναντήσεις με τον κ. Μπάιντεν, για να γνωρίσει το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κατοχής; Ή θα το κρύψει και αυτό κάτω από το χαλί, για να μη χαλάσει το «καλό κλίμα»;


Top