Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Παραδόθηκαν αμαχητί στην Τρόικα

Παραδόθηκαν αμαχητί στην Τρόικα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ούτε ενημέρωσαν τους τροϊκανούς για τα προβλήματα των προσφύγων, ούτε διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους

Είναι αποκαλυπτικά όσα ελέχθησαν από τους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, μετά από συνάντηση που είχαν με την Τρόικα. Αποκαλυπτικά και όσον αφορά την αδιαφορία των δύο κυβερνήσεων να ενημερώσουν την Τρόικα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος, ως αποτέλεσμα του ξεριζωμού του από τους Τούρκους εισβολείς, αλλά και όσον αφορά την πλήρη αδιαφορία της Τρόικας να δείξει κατανόηση για τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στον κυπριακό λαό.

Η Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν ανέδειξαν το προσφυγικό πρόβλημα, ενώ όταν οι βουλευτές κάλεσαν τους τροϊκανούς να υποδείξουν τρόπους στήριξης των προσφύγων, οι τελευταίοι απάντησαν ωμά: «Αποταθείτε στους ευρωπαϊκούς και άλλους θεσμούς για να ζητήσετε στήριξη».

Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ο εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν συγκεχυμένη ενημέρωση, και δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τις ιδιαιτερότητες του προσφυγικού κόσμου.

Ο Σοφοκλής Φυττής δήλωσε απογοητευμένος επειδή, όταν ζητήθηκε η συμπαράσταση της Τρόικας, πήραν την απάντηση ότι ο ρόλος των τροϊκανών είναι να βοηθήσουν την Κυβέρνηση να ξεπεράσει τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και στα δημοσιονομικά. Ζητήθηκε από την Τρόικα να μεσολαβήσει στην Ε.Ε. για λήψη κονδυλίων και απάντησε ότι «υπάρχουν γραφεία της Ε.Ε. στη Λευκωσία, στα οποία μπορεί να αποταθεί η κυπριακή πλευρά».

Ο Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν άφησαν κανένα παράθυρο ελπίδας για αλλαγή των προνοιών του μνημονίου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το μέλος της Τρόικας Μάρτιν Φέρβεϊ δήλωσε ότι η ευθύνη βαρύνει την προηγούμενη και τη νυν κυβέρνηση, και τα πολιτικά κόμματα, που δεν ενημέρωσαν την Τρόικα για τις ιδιαιτερότητες των προσφύγων.

Όλες αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τον ερασιτεχνικό, φοβισμένο και μοιρολατρικό τρόπο, με τον οποίο οι διαπραγματευτές της προηγούμενης και της σημερινής Κυβέρνησης «διαπραγματεύθηκαν» με την Τρόικα. Στην πραγματικότητα δεν διαπραγματεύθηκαν. Απλώς κάθισαν στο τραπέζι και υπέγραφαν, χωρίς αντίρρηση, αυτά που ήθελε η Τρόικα. Συμπεριφέρθηκαν όπως έναν φοβισμένο δανειολήπτη, ο οποίος κάθεται απέναντι στον τοκογλύφο και υπογράφει όλους τους απεχθείς όρους του δανεισμού του, χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση δέχθηκε όλους τους όρους, αλλά στο τέλος αρνήθηκε να υπογράψει. Και η σημερινή απλώς απαντούσε σε όλα «ναι». Δεν είχε το ανάστημα να σταθεί ενώπιον της Τρόικας με αξιοπρέπεια και να διαπραγματευθεί το μνημόνιο. Τώρα αποκαλύπτεται γιατί η Κύπρος υπέστη τη χειρότερη μεταχείριση απ' όλες τις μνημονιακές χώρες και υπέγραψε το απεχθέστερο μνημόνιο. Διότι και σε αυτήν την περίπτωση δεν είχε ηγέτες με ανάστημα, επιχειρήματα και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν και να παλέψουν για τον λαό τους.

Ακόμη και στα θέματα που αφορούν ομάδες οι οποίες αποτελούν θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αδιαφόρησαν εντελώς να θέσουν το θέμα των επιπτώσεων μίας ξένης στρατιωτικής επιδρομής, εις βάρος του κυπριακού κράτους. Και ενώ καθημερινά κυβερνώντες, πολιτικοί, βουλευτές, υποκριτικά παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων, απέναντι στην Τρόικα παραδόθηκαν αμαχητί.
Αποδείχθηκαν εντελώς ανίκανοι να προστατεύσουν τον λαό, και όπως παραδόθηκαν φοβισμένοι στα Γιούρογκρουπ, το ίδιο φοβισμένοι και παραδομένοι αποδέχθηκαν όλους τους επαχθείς όρους της Τρόικας.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Οι αμίλητοι

«Η Τρόικα άκουγε, κατέγραφε και δεν απαντούσε», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία της Τρόικας. Η εξήγηση είναι απλούστατη. Όσα της λέγουν οι συνομιλητές της, είτε τα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια, είτε μόλις αποχωρήσει από τον τόπο της συνάντησης τα ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων...


Top