Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οι υποσχέσεις Ιωνά και οι διαβεβαιώσεις Κληρίδη

Οι υποσχέσεις Ιωνά και οι διαβεβαιώσεις Κληρίδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Πότε θα εκδοθούν ύποπτοι και πότε θα οδηγηθούν οι ένοχοι στη δικαιοσύνη;

Στην Ελλάδα, αμέσως μετά την τραγωδία στο λούνα πάρκ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αθώου παιδιού και τον σοβαρό τραυματισμό της αδελφής του, οι ανακριτικές Αρχές άρχισαν αμέσως δουλειά. Εξεδόθη καταδικαστικό πόρισμα κατά του δημάρχου της περιοχής για αμέλεια και αναμένεται η λήψη μέτρων εναντίον του. Είπαμε και άλλοτε, ότι στην Ελλάδα, με όλα τα κακά της, οι Αρχές και η Δικαιοσύνη της χώρας ενεργούν αμέσως και επιλαμβάνονται των αδικημάτων. Οι ένοχοι στέλλονται στον Εισαγγελέα και απ' εκεί στις φυλακές. Δεν είναι τυχαίο, ότι πανίσχυροι Υπουργοί, δήμαρχοι και άλλοι βρίσκονται είτε στις φυλακές είτε στο εδώλιο, για καταδολίευση και καταλήστευση του Δημοσίου.

Κάμετε την ανάλογη σύγκριση με ό,τι συμβαίνει εδώ. Οικονομικά εγκλήματα, που οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας, τα οποία χρονολογούνται από το 2006, άρχισαν να διερευνώνται το 2013! Και ακόμη κανένας δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες και πόσοι και ποιοι, πολιτικοί, κεντρικοί τραπεζίτες, τραπεζίτες και άλλοι, θα βρεθούν στο εδώλιο και θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους. Η ελπίδα του λαού έχει ήδη σβήσει και η υπομονή του μετατρέπεται σε οργή, όταν αντιλαμβάνεται ότι το πανίσχυρο πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο, η καθυστέρηση των αρμοδίων Αρχών, η ανικανότητα των διωκτικών Αρχών και ισχυρές πλάτες, συμβάλλουν, εκούσια ή ακούσια, ώστε να μην υπάρξει κάθαρση και τιμωρία.

Θα υπενθυμίσουμε ορισμένες δηλώσεις αρμοδίων που έγιναν, ώστε να καταδειχθεί η εγκληματική καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται, στην προσαγωγή των ενόχων στη δικαιοσύνη.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2013, πριν από έξι ολόκληρους μήνες, δηλαδή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, με αφορμή την έκδοση του Ντίνου Μιχαηλίδη στην Αθήνα, δήλωνε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει την έκδοση από τις ελληνικές Αρχές, κάποιων προσώπων, αν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και έχουν ευθύνη για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα».
Κανενός δεν έχει ζητηθεί η έκδοση. Και πώς θα ζητηθεί, όταν ακόμη η Νομική Υπηρεσία ψάχνεται και κινείται με ρυθμό χελώνας στην εξιχνίαση των υποθέσεων;

Στις 20 Φεβρουαρίου 2014, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωνε: «Θα σας παρακαλέσω να κάνετε λίγη υπομονή ακόμη και ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, που είναι θέμα ημερών να τύχουμε των υπηρεσιών τους, αλλά και ανεξάρτητα από αυτό, κάποιες υποθέσεις οι οποίες είναι έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες, ελπίζουμε εντός των επόμενων προσεχών εβδομάδων να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Η περίοδος των δηλώσεων έχει τελειώσει και πρέπει να αρχίσει η περίοδος των έργων».

Δύο και πλέον μήνες μετά, καμία υπόθεση δεν έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, κανένας δεν γνωρίζει τι γίνεται με εκείνες τις υποθέσεις «οι οποίες είναι έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες» και αντί «να αρχίσει η περίοδος των έργων», παραμένουμε στην «περίοδο των δηλώσεων».

Κανένας δεν δίδει λογαριασμό στον λαό, γιατί οι υποθέσεις δεν προχωρούν, γιατί κανένας εμπλεκόμενος δεν έχει εκδοθεί, γιατί κανένας δεν έχει συλληφθεί, πότε επιτέλους θα δούμε ενόχους στη φυλακή.
Υπάρχει μόνο μία συνεχής παραπλάνηση του λαού, μέχρι να ξεχαστεί το οικονομικό έγκλημα. Όπως τόσα άλλα. Η ληστεία του λαού έγινε εθνικό σπορ στην Κύπρο...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Του κεφαλιού τους...

Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας συνεστήθη, ως συμβουλευτικό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σώμα, σε θέματα οικονομίας. Εικάζεται ότι πρέπει να συνεργάζεται και να ενημερώνεται για αποφάσεις που λαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών, σε θέματα οικονομίας, και να προσφέρει την άποψή του. Τι παρατηρείται, όμως; Ο Υπουργός Οικονομικών προχωρεί σε έκδοση ομολόγου, με επιτόκιο 6%. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Χριστόφορος Πισσαρίδης, εκφράζει έκπληξη και διαφωνία. «Για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαία η έκδοση του ομολόγου με επιτόκιο 6%, από τη στιγμή που δανειζόμαστε από την Τρόικα, με χαμηλότερο επιτόκιο;», ερωτά. Είναι και η περίπτωση αυτή, χαρακτηριστική για την ανυπαρξία στοιχειώδους συνεργασίας και συνεννόησης, μεταξύ των διαφόρων σωμάτων, επιφορτισμένων με τη λήψη μέτρων για ανόρθωση της οικονομίας. Ο καθένας κάνει του κεφαλιού του...


Top