Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ύμνος και θρήνος για τη χαμένη πολιτική ευθιξία…

Ύμνος και θρήνος για τη χαμένη πολιτική ευθιξία…

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Θα κοιτάξω μπροστά, μόνο όταν η γενιά των πολιτικών που αμάρτησε καταβάλει το κόστος

Το «γυρίζουμε σελίδα» υπήρξε προεκλογικό σύνθημα του Νίκου Αναστασιάδη και του Μάριου Καρογιάν. Αλλά επιμένει η κυβερνητική παράταξη να το χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα, 13 ολόκληρους μήνες διακυβέρνησης. Όταν όχι μόνο δεν γυρίσαμε σελίδα, αλλά κυριολεκτικά οπισθοδρομήσαμε. Και στο εθνικό θέμα και στην οικονομία και στην εσωτερική διακυβέρνηση και στη μεταρρύθμιση του κράτους και της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού προέτρεψε χθες τους πολίτες και πάλιν να γυρίσουν σελίδα. Να αφήσουν πίσω το «αμαρτωλό παρελθόν», να αφήσουν τις μεμψιμοιρίες και τις διαμαρτυρίες, και να κοιτάξουν μπροστά.

Δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να συμφωνήσουμε μαζί του. Να αφήσουμε πίσω μας όλα τα αμαρτωλά που ζήσαμε όλα τα τελευταία χρόνια και να δούμε πώς θα κτίσουμε πιο ευτυχισμένο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Γιατί, ευτυχισμένο μέλλον, για την παρούσα γενιά, δεν προμηνύεται.

Αλλά, πρωτίστως, το αμαρτωλό παρελθόν πρέπει να το αφήσει πίσω και να επικεντρωθεί σε ένα έντιμο και ηθικό μέλλον η πολιτική ηγεσία. Διότι αυτή αμάρτησε όλα αυτά τα χρόνια. Και παρέσυρε στην αμαρτία και την κοινωνία, η οποία εθίστηκε στον τρόπο ζωής των ηγετών της.

Όμως, δεν βλέπουμε την ηγεσία να εγκαταλείπει το αμαρτωλό παρελθόν της. Αντίθετα, την παρακολουθούμε να επαναλαμβάνει τον κακό και αμαρτωλό εαυτό της. Όλα όσα τελευταία έρχονται στο φως πείθουν ότι τα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, διαπλοκής, αδιαφάνειας μέσα στον πολιτικό κόσμο είναι συνεχή. Τα φαινόμενα βυθίζουν τη χώρα, το κράτος και την κοινωνία όλο και περισσότερο στον βάλτο.

Δεύτερο: Για να λησμονήσουν οι πολίτες το «αμαρτωλό παρελθόν», πρέπει πρωτίστως να λάβουν γραπτό δείγμα νέου ήθους, συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Δεν τα είδαν.

Τρίτο: Για να διαγράψουν οι πολίτες τον πρότερο μη έντιμο βίο, πρέπει πρωτίστως να καταβάλουν οι πολιτικοί το κόστος του αμαρτωλού παρελθόντος τους. Δεν το είδαμε ούτε αυτό. Αντίθετα, είδαμε τις ίδιες και χειρότερες συμπεριφορές. Δεν είδαμε πολιτικούς να οδηγούνται στο εδώλιο για τα πολλά και ασυγχώρητα αμαρτήματα εις βάρος του λαού. Δεν είδαμε πολιτικούς που συνδέονται με το αμαρτωλό παρελθόν να παραιτούνται και να πηγαίνουν στο σπίτι τους. Δεν είδαμε το στοιχειώδες: Να φεύγει η γενιά των πολιτικών που συνδέεται με το αμαρτωλό παρελθόν και να αντικαθίσταται με νέα και άφθαρτη. Δεν είδαμε να καταλύεται η κομματοκρατία, η υποδούλωση του κράτους στο κόμμα, η απελευθέρωση θεσμών και κοινωνίας από τα κομματικά δεσμά.

Το κόστος δεν καταβλήθηκε, και εφόσον δεν καταβλήθηκε, εφόσον συνεχίζεται η πολιτική ζωή να κυριαρχείται από τα ίδια μη ηθικά στοχεία, δεν μπορεί να διαγραφεί το παρελθόν. Δεν μπορεί ο πολίτης να λησμονήσει το αμαρτωλό παρελθόν, όταν διακρίνει ότι οδηγείται σε ένα πιο αμαρτωλό μέλλον.

Αυτό το αμαρτωλό παρελθόν, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι αυτό το οποίο έχει βυθίσει τον λαό στη φτώχια και τη μιζέρια. Έχει καταστήσει το κράτος ανήθικο και βάρβαρο έναντι του πολίτη. Και τα δεινά του λαού δεν είναι παρελθόν που μπορεί να ξεχαστεί. Τα βιώνει ο κόσμος και καταβάλλει το κόστος, όταν εκείνοι που τα προκάλεσαν, οι πολιτικοί, σε συνεργασία με άλλους διαπλεκόμενους, παραμένουν ατιμώρητοι. Όταν οι πολιτικοί έχουν αποτύχει να αποφορτώσουν από τον λαό το βάρος που του φόρτωσαν. Και όταν συνεχίζουν απτόητοι με την ίδια νοοτροπία και τις ίδιες συμπεριφορές.

Όχι. Δεν ξεγράφω το παρελθόν, εφόσον οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες, οι όποιοι ένοχοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν άσπιλοι και ωραίοι μεταξύ μας, και όταν διαβλέπω πως οι συμπεριφορές και οι διαπλοκές, οι υποκρισίες και τα νέα εγκλήματα έρχονται να προσθέσουν στα παλιά και προδιαθέτουν για ένα πιο αμαρτωλό μέλλον.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Πώς θα γίνει... Θάτσερ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να γίνει... Θάτσερ και να πατάξει τον χουλιγκανισμό. Ευγενής φιλοδοξία. Ας καταστήσει, όμως, πρώτα την Κύπρο Βρετανία, ας καταστήσει την κυπριακή Αστυνομία... Σκότλαντ Γιαρντ, ας φράξει τη διαπλοκή πολιτικών με το ποδόσφαιρο, ας συστήσει στους Υπουργούς του να μην παρουσιάζονται με πορτοκαλί και γαλανόλευκα κασκόλ στις εξέδρες, ας πει στον Άντρο Κυπριανού να συστήσει το ίδιο στα στελέχη του να μην ενδύονται τα πράσινα στα θεωρεία, ας τερματίσει τις κομματικές παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο και τότε, ίσως, καταφέρει να πατάξει τον χουλιγκανισμό.


Top