Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Προς Ανάσταση ή προς αθώωση των Βαραββάδων;

Προς Ανάσταση ή προς αθώωση των Βαραββάδων;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Με τρικέφαλο τέρας καλείται να παλέψει ο απλός άνθρωπος

Από το 1974, ευχή και προσδοκία του κυπριακού Ελληνισμού, αυτές τις μέρες, ήταν να τερματισθεί ο Γολγοθάς των εθνικών δεινών του, να απαλλαγεί από την κατοχή του Αττίλα, να γιορτάσει Ανάσταση στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις του. Δεν ευτύχησε ποτέ να ζήσει εκπλήρωση των προσδοκιών του. Ο εθνικός Γολγοθάς του όχι μόνο συνεχιζόταν, αλλά προστέθηκε και δεύτερος Γολγοθάς, εκείνος που προκάλεσε η αφροσύνη και η ανικανότητα των ηγετών του. Ήλθε, μετά τον Αττίλα, η Τρόικα, για να προσθέσει στη στρατιωτική και την οικονομική κατοχή. Στους πρόσφυγες, στους αγνοουμένους, στους εγκλωβισμένους προστέθηκαν οι άνεργοι, οι άποροι, οι τρόφιμοι των κοινωνικών παντοπωλείων, τα κουρέματα μισθών και καταθέσεων, τα πεινασμένα παιδιά.

Προσδοκώμεν Ανάσταση, εν μέσω εθνικών και οικονομικών δεινών. Αναμένει ο λαός λύτρωση, όταν είναι καθαρό πλέον πως έχει μεγάλο και ανηφορικό δρόμο να διανύσει. Μέσα σε ένα περιβάλλον, το οποίο αποτελεί Κρανίου Τόπο. Μέσα σε ένα περιβάλλον ζοφερό, όπου οι Βαραββάδες αθωώνονται και οι απλοί άνθρωποι σταυρώνονται.

Η πίστη και η ελπίδα δεν εγκαταλείπουν τον απλό άνθρωπο. Αλλά η ωμή αλήθεια είναι ότι, κάθε μέρα που περνά, γίνονται ισχνότερες εξαιτίας της αποκάλυψης των αδυναμιών, των αυθαιρεσιών, των αυταρχισμών και της ανικανότητας των ηγετών του τόπου.

Δεν οδηγεί η ηγεσία τον λαό σε Ανάσταση. Δεν τον εμπνέει και δεν τον καθοδηγεί προς τη λύτρωση. Προσθέτει στα δεινά του, καλλιεργεί την απαισιοδοξία, διαλύει την πίστη του και συρρικνώνει την ελπίδα του.

Η απαλλαγή του Βαραββά φαίνεται να είναι ο στόχος, και όχι η Ανάσταση. Αποενοχοποιείται ο Αττίλας και η κατοχική χώρα, θεοποιείται η Τρόικα και τα Μνημόνιά της, διαγράφονται εγκλήματα και συγκαλύπτονται εγκληματίες, προστατεύονται αμαρτωλά συστήματα και καταδικάζεται στην πείνα και σύρεται στο θυσιαστήριο της αδικίας ο απλός άνθρωπος.

Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο δρουν σε πλήρη αρμονία και συνεργασία, προετοιμάζοντας την παράδοση στην Τουρκία, συγκαλυμμένη κάτω από εύηχες διακηρύξεις αρχών. Επέτυχαν την επιστροφή των πολιτών σε συνθήκες μεσαίωνα, εν ονόματι της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", περιφέρουν Επιταφίους σε τουρκοπατημένες πόλεις, εν ονόματι της επαναπροσέγγισης, σταματούν κάθε προσπάθεια αποκάλυψης των εγκληματιών που κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας, εν ονόματι της επιβίωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τι να πιστεύσει ο λαός; Ευρίσκεται στα πρόθυρα εθνικής και οικονομικής Αναστάσεως ή βιώνει την αθώωση του Βαραββά; Απαλλάσσεται ο τελευταίος, για να σταυρωθεί ο μη έχων καμία ευθύνη απλός άνθρωπος. Η ψευδαίσθηση, ο ευσεποθισμός, η παραπλάνηση του κόσμου κατέστησαν κανόνας πολιτικής. Οι Ιούδες επλήθυναν, αλλά είναι ενδεδυμένοι με προβιά.

Ο λαός ευρίσκεται αντιμέτωπος με φαινόμενα που λυγίζουν τη θέλησή του να αγωνισθεί, που τον καθηλώνουν και τον εξοργίζουν. Θησαυρίζουν μεγαλόσχημοι, ενώ αυτός καλείται να καταβάλει το κόστος των εγκλημάτων τους. Πολιτικοί εμπλέκονται σε πράξεις επιλήψιμες και πολιτικά ανήθικες. Τα φαινόμενα σήψης και παρακμής είναι ευδιάκριτα παντού. Υπάρχει ο τουρκικός Αττίλας, υπάρχει ο οικονομικός Αττίλας, δρα ανεξέλεγκτα και ανενόχλητα ο εσωτερικός Αττίλας.

Έχει να παλέψει με τρικέφαλο τέρας αυτός ο λαός. Και είναι υποχρεωμένος να τον δαμάσει. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να οδηγηθεί στην Ανάσταση. Κινδυνεύει με εθνική, οικονομική, πνευματική, ολοκληρωτική καταστροφή.

Μακρύς, πολύ μακρύς και ανηφορικός, είναι ο δρόμος προς την Ανάσταση...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
''Άριστοι οιωνοί"


Μέσα στο πλαίσιο των "άριστων οιωνών" λύσης του Κυπριακού, η Τουρκία προχώρησε σε απο-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαγράφοντας την Κύπρο από τη λίστα χωρών έκδοσης βίζας για επισκέψεις στην Τουρκία. Αφού, λοιπόν, ενεπλέξαμε την Τουρκία στον διάλογο, γιατί δεν στέλνεται ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στην Άγκυρα να ζητήσει εξηγήσεις από τον Νταβούτογλου και να ζητήσει άρση της απόφασης;


Top