Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ποιος θα είναι ο νικητής στα βουνά της Ελβετίας;

Ποιος θα είναι ο νικητής στα βουνά της Ελβετίας;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Η "Σημερινή" σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, την περασμένη Κυριακή, διέγραψε τον πρώτο στόχο αφύπνισης και εξόδου από την αιχμαλωσία των άγονων συνομιλιών της "Διζωνικής, Δικοινοτικής αυταπάτης", προειδοποιώντας πως εάν δεν υπάρξει αφύπνιση, "το φρικτό τέλος της Αλεξανδρεττοποίησης δεν θα αργήσει. Ούτε θα μπορέσει να ανατραπεί". Ποιος είναι αυτός ο στόχος; "Η πρώτη και ελπιδοφόρα έμπρακτη απόδειξη του Ξυπνήματος, θα είναι η Ενότης. Ενότης σε στόχους και χειρισμούς", υπογράμμιζε το άρθρο.
Ποίος φύσει και θέσει όφειλε να αναλάβει την ευθύνη και την πρωτοβουλία, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο σωτήριος στόχος; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθως άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί. Ουδείς ανταπεκρίθη. Και οδεύομεν στην κρίσιμη συνάντηση της Ελβετίας, με διχασμένες δυνάμεις, διαφορετικούς στόχους και ανεξακρίβωτες προθέσεις και θέσεις. Εκεί στο ελβετικό θέρετρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκπέμπει εικόνα Βαβέλ. Έναντι μίας αντίπαλης ομάδας, ομονοούσας, ενωμένης, καλά προετοιμασμένης και άριστα οργανωμένης.
Έχουμε ένα αποκρουστικό θέαμα διχασμού στην ελληνική πλευρά και μία εικόνα πλήρους ενότητας με σαφείς στόχους στην τουρκική πλευρά.
Είναι αστείο ακόμη και να διερωτόμαστε ποίος θα είναι ο νικητής. Θα νικήσει για άλλη μία φορά η ομονοούσα γύρω από μία εθνική στρατηγική Τουρκία, και θα ηττηθεί η, για πολλοστή φορά, παραπαίουσα, διχασμένη και ανερμάτιστη ελληνοκυπριακή πλευρά. 
Οδεύουμε σε μία καθοριστική σύσκεψη με οδηγό και λάβαρο μία χρεοκοπημένη πολιτική 43 χρόνων. Μάλιστα, αυτήν τη χρεοκοπημένη πολιτική την ανέτρεψε η ηγεσία, με ακόμη χειρότερη. 
Πάγια αιτήματα εγκαταλείφθηκαν. Δίκαιες αξιώσεις, παραβιάστηκαν. Νόμιμα δικαιώματα παραχωρήθηκαν. Και οδηγηθήκαμε, τελικώς, σε θέσεις πολύ πλησίον των τουρκικών.  
Πού είναι η Κυπριακή Δημοκρατία; Ο ηγέτης της μετονομάστηκε σε "Αυτού Εξοχότητα", άλλως εκπρόσωπο κοινότητας. Εξέλιπε διά χειρών ελληνικών. Πού είναι η πολυμερής διάσκεψη; Μετατράπηκε σε πενταμερή, σύμφωνα με τη διαχρονική αξίωση της Τουρκίας. Πού θα είναι τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας; Στη Νέα Υόρκη, όχι στην Ελβετία. Πού θα κάθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση; Στον εξώστη, σαν τρίτος "παρατηρητής". Σε ποία ατζένα θα βρίσκεται το θέμα του εποικισμού; Σε καμία. Διεγράφη ως πρόβλημα. Από δικά μας χέρια. Πού θα "στέκει" το διαχρονικό αίτημά μας για πλήρη κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων; Εξέπεσε σε ερείπια. Ο Πρόεδρος, λέγουν οι πληροφορίες, δεν αποδέχεται όπως στο έγγραφο Έιντε "διορθωθεί" η ορολογία "αντικατάσταση" με την "κατάργηση". Υπάρχει ακόμη θέση για άμεση και πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού; Διεγράφη και αυτή. Με δική μας επιθυμία. Και γιατί; Επειδή, όπως  είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης, κανένας στρατός δεν αποχώρησε από μία χώρα, από την πρώτη ημέρα! Εν ολίγοις, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της λύσης υπό την "εποπτεία" των τουρκικών στρατευμάτων που θα παραμείνουν! Και αν δεν φύγουν, ποιος θα τα διώξει; Καμία απάντηση. Ισχύει η άμεση επιστροφή των προσφύγων; Ακυρώθηκε και αυτή. Όσοι πρόσφυγες επιστρέψουν, θα πρέπει να περιμένουν πρώτα να κτισθούν νέοι οικισμοί για τους σφετεριστές που θα εγκαταλείψουν τα κλεμμένα και αφού τους προσφερθεί εργασία με όρους και μισθούς που θα εγκρίνουν. Και αν τελικά δεν φύγουν, ποιος τους διώχνει; Ουδείς. Οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν ποτέ. 
Όλα αυτά βρίσκονται στον "αέρα". Για όλα αυτά, ουδείς μερίμνησε στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 
Επαναλαμβάνουμε: Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής στη μάχη της σημαδεμένης τράπουλας του Κρανς Μοντάνα;
 

Top