Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η αντιπολίτευση έχασε επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της

Η αντιπολίτευση έχασε επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Οι ηγέτες των κομμάτων να αφήσουν τα
γραφεία και να κατεβούν στον κόσμο
και στα πραγματικά προβλήματά του
 
Η επικοινωνιακή πολιτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ελλειμματική. Δεν αγγίζει τον κόσμο και τα προβλήματά του. Και κρίνεται ανεπαρκής. Οφείλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την επανεξετάσουν. 
Η προσέγγιση των πολιτών δεν επιτυγχάνεται μέσω ανακοινώσεων, τις οποίες ο κόσμος έχει κουρασθεί να ακούει, και πολύ περισσότερο όταν "χάνεται" μέσα στη σύγχυση, η οποία προκαλείται από τον καταιγισμό αντιφατικών εκτιμήσεων και θέσεων. Πέραν τούτου, το μεγαλύτερο βάρος των ανακοινώσεων αφορά το εθνικό πρόβλημα. Και ναι μεν ορθό είναι και απαραίτητο ο κόσμος να ενημερώνεται και να ακούει απόψεις για τα συμβαίνοντα στο Κυπριακό. Αν και σε αυτό το θέμα, η αντιπολίτευση δεν μιλά πειστικά και δεν παραθέτει επιχειρήματα και γεγονότα που μπορούν να αποδείξουν και την ασυνέπεια και το καταστροφικό  της κυβερνητικής πολιτικής. Στην πραγματικότητα, αυτό που πείθει περισσότερο την κοινή γνώμη είναι οι αδιάλλακτες δηλώσεις και οι επιδρομικές προθέσεις των Τούρκων ηγετών και του Ακιντζί, παρά η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.
Όμως δεν είναι μονάχα το εθνικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες. Υπάρχουν ένα σωρό άλλα προβλήματα, πολύ σοβαρά, τα οποία προκύπτουν καθημερινά, ώστε επιβάλλεται να ασχοληθούν, να σχολιάσουν και να καταγγείλουν  οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Όχι απλώς μέσω λιτών ανακοινώσεων, αλλά μέσα από δημοσιογραφικές διασκέψεις των ηγετών της.
Επί παραδείγματι, προχθές συνέβη εκείνο το απαράδεκτο φαινόμενο της άσκησης τρομοκρατίας, εις βάρος μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Μαθητές του σχολείου είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μία ειρηνική εκδήλωση συλλογής υπογραφών κατά της επιχειρούμενης, κατά την άποψή τους, κατεδάφισης της ιστορικότητας του σχολείου. Αμέσως εκινήθη η Αστυνομία για να αποτρέψει την εκδήλωση. Το σχολείο ετέθη υπό αστυνομική φρούρηση, ενώ δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος διασάλευσης του νόμου και της τάξης. Μαθητές απειλήθηκαν με μείωση διαγωγής, γονείς κλήθηκαν να αποτρέψουν τα παιδιά τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, χρησιμοποιήθηκαν ανεπίτρεπτες μέθοδοι για να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Τελικά οι μαθητές, υπό το κράτος τρομοκρατίας που ασκήθηκε εις βάρος τους, υποχρεώθηκαν να αναστείλουν την εκδήλωση. 
Αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί παρωνυχίδα. Συνιστά μείζον θέμα φίμωσης των νέων. Συνιστά δείγμα αυθαίρετης διακυβέρνησης.
Ούτε μιαν ανακοίνωση δεν εξέδωσαν τα κόμματα, επικριτικά για την Αστυνομία, για το Υπουργείο Παιδείας και  τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κατά των νέων, ακόμη για το εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί και το οποίο αντί να διδάσκει σεβασμό στη σκέψη των νέων, διδάσκει φίμωση της διαφορετικής άποψης. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ανέδειξε την αυθαιρεσία της Κυβέρνησης και την ολοκληρωτική αντίληψη που τη χαρακτηρίζει.
Υπάρχουν τεράστια προβλήματα που απασχολούν τμήματα της κοινωνίας. Οικονομικά, περιβαλλοντολογικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, θέματα επιβίωσης, θέματα δημοκρατίας, θέματα ακήρυκτου πολέμου της εξουσίας κατά των θεσμών. Πουθενά δεν βρίσκεται η αντιπολίτευση να τα επισημάνει και να τα θίξει. Αν εξαιρέσουμε το Κίνημα Οικολόγων,  το οποίο ως εκ της φύσεώς του προσπαθεί  να αναδείξει περιβαλλοντικές τερατουργίες, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης απουσιάζουν. Δεν υπάρχει η παραμικρή επαφή των κομματικών μηχανισμών με τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει η παραμικρή επαφή των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κοινωνία και τα προβλήματά της.
 Πότε είδαμε ηγέτη της αντιπολίτευσης να βρίσκεται μαζί με τον κόσμο στα Τμήματα των Πρώτων Βοηθειών των νοσοκομείων, για να δει επί τόπου το μαρτύριο των ασθενών;
Πότε είδαμε ηγέτη της αντιπολίτευσης να βρίσκεται στα Γραφεία Εργασίας και να συνομιλεί με τους ανέργους, να ενημερώνεται για τα προβλήματα και τις αγωνίες τους;
Πότε είδαμε ηγέτη της αντιπολίτευσης να δέχεται φοιτητές και μαθητές και να λαμβάνει γνώση των προβλημάτων και της αγωνίας τους;
Πότε είδαμε ηγέτη της αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε σπίτια δεινοπαθουσών οικογενειών και να μεριμνά για την προώθηση των προβλημάτων τους;
Πότε είδαμε ηγέτη της αντιπολίτευσης να επισκέπτεται γραφεία οργανώσεων ασθενών και να ακούει τα προβλήματά τους, να τα μεταφέρει στην κοινή γνώμη και να μεριμνά για τη λύση τους;
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απουσιάζουν από τις εστίες των προβλημάτων της κοινωνίας. Δεν έχουν επαφή με την κοινωνία. Δεν γνωρίζουν και δεν συμπαραστέκονται στα προβλήματά της. Και όταν δεν έχουν επαφή με τον απλό κόσμο, χάνουν το παιχνίδι.
Τους συμβουλεύουμε. Να αφήσουν τα γραφεία και τα κομπιούτερ και να βγουν έξω στον κόσμο. Να έλθουν σε άμεση επαφή με τους πολίτες και τους ανθρώπους που υποφέρουν. Δεν είμαστε θεόρατη χώρα για να επικαλούνται αποστάσεις, ούτε βαρύ φόρτο εργασίας έχουν, ώστε να επικαλούνται υποχρεώσεις. Μία χώρα τεσσάρων γειτονιών είμαστε. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί, ως εκ του αξιώματός τους, έχουν την ευχέρεια και ανακαλύπτουν τρόπους να αλωνίσουν τη χώρα.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, δεν έχουν αυτή την ευχέρεια. Αλλά τουλάχιστον ας κινηθούν στις πηγές των προβλημάτων. Ας ενδιαφερθούν για ανεπίτρεπτα πράγματα, που συμβαίνουν ενώπιόν τους. Διαφορετικά χάνουν την επαφή με την κοινωνία. Και από τη στιγμή που αγνοούν την κοινωνία, θα τους αγνοήσει και η κοινωνία...

Top