Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Επτά χρόνια αδιερεύνητο το τραπεζικό έγκλημα

Επτά χρόνια αδιερεύνητο το τραπεζικό έγκλημα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Υπεύθυνοι δύο κυβερνήσεις, δύο κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας και η Αστυνομία

Ένα έγκλημα, το οποίο κατέστρεψε την οικονομία του τόπου και το οποίο άρχισε να αποκαλύπτεται το 2006, αφέθη αδιερεύνητο μέχρι τον Αύγουστο του 2013, δηλαδή επτά ολόκληρα χρόνια! Αυτό συνάγεται από τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, και αποκαλύπτει πλήρως τις ευθύνες της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, του τέως Γενικού Εισαγγελέα, των δύο Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας και Υπουργών Οικονομικών. Και, προκειμένου να αποφορτωθούν ευθύνες όλοι, έρχονται να τις φορτώσουν στη σημερινή Νομική Υπηρεσία.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, πριν από πολύ καιρό, ίσως και πέραν του χρόνου, από αυτήν εδώ τη στήλη, είχαμε υπογραμμίσει τούτο: Ότι ο χρόνος έναρξης ερευνών για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος είναι σημαντικότατος. Όταν η διερεύνηση χρονίσει, τότε η εξιχνίαση καθίσταται από πολύ δύσκολη, έως αδύνατη.

Εγράφαμε, ακόμη, ότι όταν είχαν διαγνωστεί τα πρώτα ίχνη εγκλήματος, η τότε κυβέρνηση, η Γενική Εισαγγελία, η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας οι Υπουργοί Οικονομικών και η Αστυνομία, όφειλαν να διατάξουν αμέσως έρευνα. Να εισέλθουν στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών, να κατάσχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να συγκεντρώσουν στοιχεία, να απαγορεύσουν την έξοδο από το νησί πιθανών εμπλεκομένων, και να αρχίσουν αμέσως έρευνες εις βάθος και ποινικές ανακρίσεις.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν έγινε. Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, κεντρικός τραπεζίτης, Εισαγγελία, είτε σιωπούσαν είτε φόρτωναν ευθύνες ο ένας στον άλλο, είτε ευρίσκοντο σε θέση μάχης για να υποστηρίξουν ο καθένας το δικό του, αλλά ούτε ποινικές ανακρίσεις διετάχθησαν, ούτε αστυνομικές έρευνες έγιναν. Η ευθυνοφοβία, η ατολμία, η κομματική διαμάχη κυριαρχούσαν και πρόσφεραν χρόνο στους ενόχους να εξαφανίζουν στοιχεία.
Έφυγε η προηγούμενη κυβέρνηση και ήλθε η σημερινή. Εκδηλώθηκε, τότε, άλλο έγκλημα. Η εκροή καταθέσεων δις από τις τράπεζες, πριν από τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε διορισμό ποινικών ανακριτών και, τελικά, για άγνωστους λόγους, κατέφυγε στη σύσταση μίας ανάπηρης Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία εταλανίζετο από πολλά προβλήματα, εξαίρεσε της διερεύνησης σοβαρά ποινικά αδικήματα και, τελικά, εξέδωσε ένα διάτρητο πόρισμα. Εχάθη άλλος πολύτιμος χρόνος και σήμερα φορτώνεται όλη η ευθύνη της καθυστέρησης επτά χρόνων, στη σημερινή ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013!

Στο μεταξύ, δύο άνθρωποι σε καίρια πόστα, οι οποίοι εγνώριζαν ή έπρεπε να γνωρίζουν πολλά, ο προηγούμενος και ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αφέθησαν να αναχωρήσουν από την Κύπρο. Ο προηγούμενος Διοικητής, παίρνοντας μαζί του και τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, και κανένας δεν τολμά να τον φέρει πίσω για να δώσει κατάθεση. Ο τέως Διοικητής, κατόπιν ανίερης συναλλαγής την οποία μεθόδευσε η κυβέρνηση, μετανάστευσε στη Βρετανία, λαμβάνοντας μία γενναιόδωρη αποζημίωση για την... παραίτηση του και εξασφαλίζοντας αναστολή διώξεως.
Δεν απαλλάσσεται ευθύνης η σημερινή Νομική Υπηρεσία.

Αλλά δεν είναι αυτή η κύρια υπεύθυνη για την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται στην προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης. Τη μεγάλη, βαρύτατη ευθύνη, φέρουν, όπως προαναφέραμε, οι κυβερνήσεις Χριστόφια και Αναστασιάδη, η προηγούμενη Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία, οι δύο Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, Υπουργοί Οικονομικών. Όλοι αυτοί εγνώριζαν, ή όφειλαν να γνωρίζουν από το 2006, τι συνετελείτο στο τραπεζικό σύστημα, και ενώ εγνώριζαν, αδιαφόρησαν και δεν διέταξαν αμέσως έρευνες, δεν έστησαν ανακριτικά γραφεία, δεν προχώρησαν από την πρώτη στιγμή σε συλλογή στοιχείων και συλλήψεις.

Το πολιτικό -και γενικότερο- σύστημα είναι το μεγάλο υπεύθυνο. Τι κρύβεται πίσω από την καθυστέρηση επτά χρόνων, ουδείς γνωρίζει, αλλά πολλοί συνειρμοί και λογικές εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν. Αν θέλουμε, συνεπώς, να στήσουμε στο εδώλιο κάποιους, ας μην καταφεύγουμε στους ολιγότερον υπευθύνους. Να καταγγείλουμε εκείνους που, για επτά χρόνια, έκρυβαν ένα έγκλημα κάτω από το χαλί...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Απο-ενοχοποιήσεις

Τα κόμματα κάνουν διαφορετικές διαγνώσεις του πορίσματος της Επιτροπής Θεσμών. Ο ένας θα τα ρίξει στον Χριστόφια, ο άλλος στον Αναστασιάδη, ο τρίτος στα δημοσιονομικά, ο τέταρτος στα τραπεζικά και τελικά θα τα φορτώσουν όλα στον Κώστα Κληρίδη. Με αυτόν τον τρόπο, αθωώνονται και βουλευτές και πολιτικοί και οδηγείται στη σταύρωση η Νομική Υπηρεσία.


Top