Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Νόμος που επιτρέπει το... στρίβειν δια της παραιτήσεως

Νόμος που επιτρέπει το... στρίβειν δια της παραιτήσεως

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η απόφαση της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβιβάστου

και οι αιχμές Χάσικου κατά του Προέδρου Αναστασιάδη

ότι διόρισε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη υποκύπτοντας σε

«πολιτικά συμφέροντα»

 

H Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου, αποφάσισε ότι δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διερευνήσει τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου του τέως Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και αποφάσισε να τερματίσει την εξέταση του θέματος. Επικαλείται αφενός την παραίτηση του κ. Χάσικου και τις σχετικές πρόνοιες του Νόμου οι οποίες διέπουν τη λειτουργία της.

Η Επιτροπή καθηκόντως έλαβε την απόφαση τερματισμού της διερεύνησης, αλλά ούτε η απόφαση της ούτε ο Νόμος ικανοποιούν το δημόσιο αίσθημα, ή ανταποκρίνονται προς την καλώς νοούμενη χρηστή διοίκηση και την απόδωση ευθυνών. Αφενός, επειδή, αφήνουν απρόσβλητο και ουσιαστικά απαλλάσσουν ευθυνών ένα Υπουργό για παραβίαση του νόμου περί ασυμβιβάστου, σε περίπτωση κατά την οποία οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή αποδειχθούν αληθείς, αλλά την ίδια στιγμή αφήνουν, αδικαιολογήτως, και αδίκως, μόνιμες σκιές επί του κ. Χάσικου, σε περίπτωση που οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή αποδειχθούν ανακριβείς.

Αν ο Νόμος είναι ελλειπής και τερματίζει τη διερεύνηση παραπτωμάτων κρατικών αξιωματούχων, εφόσον αυτοί παύουν να κατέχουν δημόσια αξιώματα, πρέπει να τροποποιηθεί και να δοθούν αρμοδιότητες στην Επιτροπή να εξετάζει και να διερευνά αυτές τις περιπτώσεις και μετά τις παραιτήσεις, ώστε να απονέμεται πλήρης δικαιοσύνη. Και είτε οι κρατικοί αξιωματούχοι να μένουν εκτεθειμένοι ενώπιον της κοινωνίας, είτε να αποδίδονται καθαροί και άσπιλοι στους πολίτες, εφόσον αποδειχθεί η αναλήθεια των κατηγοριών εναντίον τους.

Σήμερα ο Νόμος, ως έχει, και στη βάση του οποίου ενήργησε η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου, δημιουργεί ένα απαράδεκτο προηγούμενο. Κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι, οι οποίοι υπόκεινται σε διερεύνηση από την Επιτροπή, να διαφεύγουν διερεύνησης, δια του... στρίβειν δια της παραιτήσεως. Εφόσον δηλαδή, αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν ότι ευρίσκονται υπό σοβαρές καταγγελίες διάπραξης παραπτωμάτων, να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και να μην διερευνώνται. Θέλουμε να τονίσουμε, ότι αυτή η αναφορά ουδόλως αφορά ή επηρεάζει τον Σωκράτη Χάσικο και την παραίτηση του. Είναι γνωστοί σε όλους, οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Χάσικος υπέβαλε παραίτηση, αφορούν σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, οι οποίοι είναι απόλυτα κατανοητοί από τους πολίτες, και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για αδικαιολόγητους και αστήρικτους συνειρμούς. Όχι μόνο ο κ. Χάσικος, αλλά οποιοσδήποτε άλλος, δεν θα επέλεγε να παραμείνει σε δημόσιο αξίωμα, όταν αντιμετώπιζε τις τόσες δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει ο τέως Υπουργός, και όταν η οικογένεια του χρειάζεται τη συνεχή παρουσία του δίπλα της και τη συμπαράσταση του.

Παρά ταύτα, η ελλειπής Νομοθεσία, ενδεχομένως να προσφέρει την ευκαιρία σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι θα ευρεθούν σε δύσκολη θέση, να εκφεύγουν ελέγχου, δια της παραιτήσεως τους. Συνεπώς ο Νομοθέτης, οφείλει να την επανεξετάσει και να την τροποποιήσει, ώστε οι καταγγελλόμενοι αξιωματούχοι να διερευνώνται ακόμη και μετά την παραίτηση τους. Το ενδεχόμενο παράπτωμα τους κατά την εκτέλεση του δημόσιου λειτουργήματος τους δεν πρέπει να παραγράφεται, αλλά ούτε σκιές επιτρέπεται να παραμένουν σε αυτούς, όταν οι καταγγελίες αιωρούνται χωρίς διερεύνηση.

Από κει και πέρα, δεν μπορούμε να μην ασχοληθούμε με τη νέα υπονόμευση του κύρους του Γενικού Ελεγκτή, όπως προκύπτει μέσα από καταγγελίες για την κατοικία της συζύγου του. Οι γνωστοί κύκλοι ψάχνουν μέσα στα άχυρα για να ανακαλύψουν «παρατυπίες», προκειμένου να εκθέσουν τον Γενικό Ελεγκτή, να τον φιμώσουν, και να τον υποχρεώσουν σε παραίτηση. Είναι οι ίδιες οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν και στην περίπτωση της υπονόμευσης του Γενικού Εισαγγελέα, με στόχο και πάλιν τη φίμωση του, την κάμψη των αντιστάσεων του και την παραίτηση του. Η προσπάθεια τους εκείνη απέβη μπούμεραγκ και μπούμεραγκ θα αποβεί και η επιχείρηση υπονόμευσης του Γενικού Ελεγκτή. Δυστυχώς για όλους όσοι επιχειρούν να ελέγξουν τους δύο ανεξάρτητους θεσμούς, να ροκανίσουν την αξιοπιστία τους, και να εμποδίσουν την αποκάλυψη σκανδάλων και αντιδεοντολογικών ενεργειών του κράτους, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής είναι οι μόνοι θεσμοί οποίοι μπορούν να καθαρίσουν το στάβλο του Αυγείου αυτού του κράτους.

Η επιλογή είναι μία. Όσοι θέλουν να υπάρξει επιτέλους κάθαρση αυτού του διεφθαρμένου κράτους, να τερματισθούν τα σκάνδαλα και η ατιμωρησία, θα στηρίξουν τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή. Όσοι επιθυμούν επανάληψη των όσων συνέβαιναν διαχρονικά και τη συνέχιση της ατιμωρησίας, μπορούν να συνεχίσουν την υπονόμευση των δύο ανεξάρτητων θεσμών.

Όμως και ανεξαρτήτως, όλων αυτών, δεν μπορεί να διαφεύγει κανενός η δήλωση του Σωκράτη Χάσικου ότι «η τύχη και τα πολιτικά συμφέροντα έφεραν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη θέση του Γενικού Ελεγκτή». Αλλά εάν έχει τόση τύχη ο Οδυσσέας, τον συμβουλεύουμε να παίξει Λόττο. Σίγουρα θα κερδίσει εκατομμύρια με την τύχη που διαθέτει. Αυτή είναι η κωμική πλευρά του ζητήματος. Η αναφορά όμως σε «πολιτικά συμφέροντα», είναι πολύ σοβαρή για να εκληφθεί ως αστείο. Αγγίζει τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διόρισε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη Γενικό Ελεγκτή. Στη βάση των πολιτικών συμφερόντων, ενήργησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στον διορισμό ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου; Ας απαντήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, στον τέως Υπουργό του. Προς αυτόν απευθύνεται η αιχμή Χάσικου...

 

Aπάντηση

Θέλω να κάμω γνωστό ευθύς εξαρχής, σε όσους απαντούν σε άρθρα μου και εκφράζουν είτε θετικές, είτε αρνητικές απόψεις για όσα η ταπεινή μου κρίση αποφαίνεται, ότι αποφεύγω να απαντώ σε όσους χρησιμοποιούν ψευδώνυμα. Κατά τον ίδιο τρόπο που θέτω την υπογραφή μου, κάτω από τις απόψεις που διατυπώνω, το ίδιο ζητώ να πράττουν και οι κριτές μου. Παρά ταύτα δηλώνω, ότι λαμβάνω υπόψιν και τις θέσεις και των επικριτών μου, αλλά και όσων συμφωνούν μαζί μου.


Top