Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οι ΛΟΑΤ, η Τριανταφύλλου και η ανυπαρξία πνευματικών ανθρώπων

Οι ΛΟΑΤ, η Τριανταφύλλου και η ανυπαρξία πνευματικών ανθρώπων

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Είμεθα λαός συγχυσμένος, ο οποίος δεν αποδέχεται τη διαφορετική αντίληψη, ο οποίος υποστηρίζει, όταν του συμφέρει, αυτά που τον βολεύουν, αλλά την ίδια στιγμή, αφορίζει και θέλει να πατάξει όσες απόψεις ακούονται, αντίθετες προς τις δικές του.
Την περασμένη Κυριακή οργανώθηκε η λεγόμενη Πορεία Υπερηφάνειας που διοργανώνει κάθε χρόνο, η ΑCCEPT ΛΟΑΤ Κύπρου. Στόχος ήταν να σταλούν μηνύματα υπέρ της διαφορετικότητας, όπως ονομάζεται, αλλά τελικά ακούστηκαν ηχηρά μηνύματα κατά της διαφορετικότητας. Πώς;
Την ώρα για παράδειγμα που ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, έστελλε, ορθώς, μηνύματα σεβασμού προς την ελεύθερη έκφραση, ο Πρόεδρος της οργάνωσης εξαπέλυε επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου για όσα δήλωσε κατά της ομοφυλοφιλίας αλλά και κατά του Γενικού Εισαγγελέα, επειδή απέφυγε να εξετάσει καταγγελία κατά της "ρητορικής μίσους", όπως χαρακτηρίστηκε, του Αρχιεπισκόπου. Την ίδια στιγμή μερίδα των μετασχόντων στην Πορεία γιουχάισε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, για την πολιτική του στο Κυπριακό! Ευτυχώς, εκπρόσωπος της Πορείας, βρήκε το θάρρος να επικρίνει τις αποδοκιμασίες, τονίζοντας ότι αυτοί που πήραν μέρος στην Πορεία, όφειλαν να ενεργούν κατά τρόπο που να αισθάνονται άνετοι όσοι καλεσμένοι παρέστησαν για να εκφράσουν υποστήριξη στα δικαιώματα τους.
Αυτές οι συμπεριφορές μερίδας των μελών της οργάνωσης ΛΟΑΤ, ακριβώς, επιβεβαιώνουν όσα παραθέσαμε στην αρχή του άρθρου μας. Όλοι ζητούμε σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά όταν κάποιος εκδηλώσει διαφωνία με όσα εμείς υποστηρίζουμε, είτε τον γιουχαίζουμε, είτε ζητούμε τη δίωξη του. Έτσι συμπεριφέρθηκε και μερίδα των συμμετασχόντων στην Πορεία. Διαδήλωσαν υπέρ της διαφορετικότητας, αλλά την ίδια στιγμή επετέθησαν και γιουχάισαν όσους εκδηλώνουν διαφορετικότητα στις θέσεις τους. 
Ποια θέση για παράδειγμα, μπορεί να είχαν οι αποδοκιμασίες κατά του Νικόλα Παπαδόπουλου για τις θέσεις του στο Κυπριακό; Οι ΛΟΑΤ δεν διαδήλωσαν υπέρ συγκεκριμένης γραμμής στο Κυπριακό. Διαδήλωσαν για το δικαίωμα τους να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι με τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πήγε εκεί για να στηρίξει τα δικαιώματα τους. Όχι για να κάμει πολιτική στο Κυπριακό. 
Ύστερα: Οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου, όσο σκληρές, ακόμη και λανθασμένες και αν είναι, εκφράζουν μία διαφορετική άποψη. Δεν πολεμάται η διαφορετική άποψη, είτε με διώξεις, είτε με αφορισμούς. Αντιμετωπίζεται με πειστικές θέσεις και επιχειρήματα. Τελικώς, η κοινή γνώμη, δεν επικροτεί τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα. Επικροτεί τα επιχειρήματα. Συνεπώς οι ΛΟΑΤ με αντιεπιχειρήματα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Αρχιεπίσκοπο και όσους άλλους επιχειρούν να εκθέσουν την ομάδα τους.
Τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται στο επίκεντρο της "μόδας", η λεγόμενη ρητορική μίσους. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ζητεί από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει δίωξη όσων επικρίνουν την πολιτική του κόμματος στο Κυπριακό. Η οργάνωση ΚΙΣΑ ζητεί, κατά τον ίδιο τρόπο, δίωξη του Αρχιεπισκόπου για όσα δήλωσε κατά των Τούρκων εποίκων. Και προχθές η ΑCCEPT ΛΟΑΤ ζήτησε  επίσης από τον Γενικό Εισαγγελέα να επιληφθεί καταγγελίας κατά του Αρχιεπισκόπου για όσα δήλωσε κατά των μελών της. Στο τέλος, εάν ο Γενικός Εισαγγελέας ενέδιδε στις υποδείξεις, θα γέμιζαν οι φυλακές από διαφωνούντες προς τη μία ή την άλλη άποψη. Εν κατακλείδι, η λεγόμενη ρητορική μίσους, καταλήγει στη φίμωση της αντίθετης άποψης.
Πριν από μερικές ημέρες, στην Ελλάδα, ξεσηκώθηκε η πλειονότητα του πνευματικού και επιστημονικού κόσμου της χώρας, κατά της απόφασης της Εισαγγελίας Αθηνών, να ασκήσει δίωξη κατά της γνωστής συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου, επειδή σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου, 2015,  μία ημέρα μετά το πολύνεκρο τριπλό βομβιστικό κτύπημα στο Παρίσι, περιέλαβε φράση που αποδίδεται στον Μάρκο Πόλο πως "φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει να σου κόψουν το κεφάλι". Σε άλλο σημείο του άρθρου της, χαρακτήρισε "πολεμοχαρή και φθονερή τη φύση του ισλάμ" η οποία δεν είναι, συμπλήρωσε, μία θρησκεία, αλλά "ιδεολογία εκβαρβαρισμού".
Σκληρή, πολύ σκληρή, η περιγραφή της συγγραφέως, που δεν μπορεί να βάζει σε ένα τσουβάλι, όλους τους μουσουλμάνους, όπως δεν μπορεί να τοποθετούνται σε ένα τσουβάλι όλοι οι Χριστιανοί,  για τις μεθόδους των Σταυροφόρων, ή για τις μεθόδους της Ιεράς Εξέτασης. Πώς αντέδρασε, όμως η  Τριανταφύλλου στη δίωξη της; Σε δήλωση της αναφέρει: "Η υπόθεση έχει μία φαιδρή πλευρά και μία σοβαρότερη: τη φαιδρή είτε τη βλέπει κανείς, είτε δεν τη βλέπει. Όσο για τη σοβαρή, δεν σχετίζεται με το τι είπε, ή τι δεν είπε, ο...Μάρκο Πόλο, αλλά με το αν έχω δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου, έστω και αν  είναι μειονοτική ή ενοχλητική".
Αυτή είναι η ουσία. Η γνώμη του καθενός και η ελεύθερη έκφραση δεν υπόκειται σε ποινικές διώξεις. Κρίνεται, επιδοκιμάζεται και αποδοκιμάζεται από τον πολίτη και την κοινωνία. Αυτοί είναι οι μόνοι, αυθεντικοί και γνήσιοι κριτές. "Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμα να το λες".
Και ως υστερόγραφο: Υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι στην Κύπρο, για να τοποθετηθούν επί του καίριου αυτού θέματος  που δημιουργείται περί "ρητορικής μίσους"; Δέχονται την ποινική δίωξη, αρθρώνουν λόγο σε όσα παρατηρούνται εδώ τον τελευταίο καιρό; Ή ακολουθούν το γνωστό "κρύψε να περάσουμε" και ας είναι καλά η θεσούλα μας;  

Top