Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Άλλοι κατέβαλαν το «βαρύτατο τίμημα»

Άλλοι κατέβαλαν το «βαρύτατο τίμημα»

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η αναφορά του Προέδρου στους δημόσιους υπαλλήλους και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

«Καταβάλαμε βαρύτατο τίμημα όλοι, και πριν και πάνω απ' όλους, εσείς, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους δημόσιους υπαλλήλους, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ. Προφανώς, λησμονεί ότι ο ίδιος, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι εκείνοι που πρώτοι στόχευσαν τους δημόσιους υπαλλήλους, επί διακυβερνήσεως Χριστόφια. Και όχι αδίκως. Οι κρατικοί υπάλληλοι ήταν και παραμένουν η ευνοούμενη τάξη των εργαζομένων, οι προνομιούχοι από κάθε πλευρά και, συνεπώς, ορθώς κλήθηκαν να καταβάλουν πρώτοι το τίμημα της οικονομικής ανόρθωσης. Έστω και αν δεν έφταιγαν, ούτε για τα εγκλήματα των τραπεζιτών ούτε για την κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε πήραν με το έτσι θέλω όσα προνομιακά τους έδωσαν οι κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η δεκαετής κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Όμως, δεν είναι ορθό να λέγεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβαλαν «βαρύτατο τίμημα». Οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβαλαν το ολιγότερο τίμημα από κάθε άλλο τμήμα του πληθυσμού. Έχουν σταθερή εργασία, λαμβάνουν αξιοπρεπείς μισθούς, δικαιούνται γενναιόδωρα εφάπαξ, διατηρούν ακόμη επιδόματα -ιδιαίτερα οι υψηλόμισθοι- και συνεχίζουν τη ζωή τους, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Αυτοί που υποφέρουν και κατέβαλαν εξολοκλήρου σχεδόν το τίμημα, είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί είναι που αποτελούν τη στρατιά των 74 χιλιάδων ανέργων, αυτοί είναι που έχουν κατακουρευτεί μισθολογικά και άλλως πως, αυτοί είναι που ζουν μέσα στην ανασφάλεια και τη δαμόκλειο σπάθη της απώλειας της εργασίας τους, αυτοί είναι που υποχρεώνονται να εργάζονται από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ για έναν ξερό μισθό, αυτοί είναι που κινδυνεύουν να ξεσπιτωθούν, αυτοί είναι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αυτοί είναι που στέλλουν τα παιδιά τους νηστικά στα σχολεία, αυτοί είναι που στέκονται στη σειρά των κοινωνικών παντοπωλείων για να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί και ένα κουτί γάλα, για τα παιδιά τους.

Αυτήν όλην τη δυστυχία δεν γνωρίζουμε αν τη βιώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και μακάρι να μην τη βιώνουν. Και κανένας δεν θα ήθελε να τη βιώσουν.
Όμως, η πικρή αλήθεια πρέπει να λέγεται. Το βαρύτατο τίμημα, το απεχθέστερο τίμημα, το κατέβαλαν και συνεχίζουν να το καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Και γι' αυτούς η Κυβέρνηση δεν έκαμε τίποτε για να τους ανακουφίσει. Αντίθετα, συνεχώς και περισσότερο, η Κυβέρνηση τούς φορτώνει βάρη και συνεχώς και περισσότερο τους αφαιρεί ποιότητα ζωής και πόρους για να σταθούν στα πόδια τους.

Αυτή η κοινωνία δεν μπορεί να ορθοποδήσει μέσα στην κοινωνική αδικία και σε διαχωρισμό του λαού σε «πατρικίους» και «πληβείους», σε προνομιούχους και σε ευπαθείς ομάδες. Κάποτε, η οικονομία αυτού του τόπου, χάρη στις θυσίες των αδικημένων, μπορεί να βρει τα πόδια της. Αλλά η κοινωνία των «πληβείων» θα περάσουν δεκαετίες να αναπληρώσει όλα αυτά τα χρόνια της στέρησης και της μιζέριας στην οποία τη βύθισε η Κυβέρνηση.

Χείρα βοήθειας δεν έδωσε η Κυβέρνηση σε αυτές τις μη προνομιούχες τάξεις των ανθρώπων. Ας σταθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον μίας σύναξης ανέργων, ας πάει στα κοινωνικά παντοπωλεία και ας πει τι έπραξε πρακτικά για να απαλύνει τη δυστυχία και τις στερήσεις τους. Όχι αναφερόμενος σε εξαγγελίες και υποσχέσεις, οι οποίες αντί να μειώσουν τους ανέργους τούς αυξάνουν και αντί να δώσουν φαγητό στους απόρους, τους το παίρνουν. Να σταθεί απέναντί τους και να απολογηθεί για την έλλειψη κάθε ίχνους αλληλεγγύης και στήριξης προς τους ανθρώπους αυτούς.
Αυτοί είναι που καταβάλλουν το βαρύτερο τίμημα, ώστε να μπορεί ο ίδιος να επαίρεται για τα εύσημα που λαμβάνει για την πρόοδο που δείχνουν οι αριθμοί...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, Ματαιοπονεί...
Η ΠΟΒΕΚ θα ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να παρέμβει στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο παρεμποδίζει τους ανθρώπους να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα την Κυριακή. Ήβρεν τον Άγιό της ν' άψει το τζιερίν της...


Top