Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ξυπνήσαμε τους φόβους στους Τουρκοκύπριους, λέγει ο Έιντε!

Ξυπνήσαμε τους φόβους στους Τουρκοκύπριους, λέγει ο Έιντε!

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αποενοχοποιεί τον Ακιντζί και την Τουρκία και ξεσπά κατά των ελληνοκυπριακών δυνάμεων που διαφωνούν με τη λύση - Ο Αναστασιάδης ακούει και σιωπά

Ο αστρολόγος-διπλωμάτης Έσπεν Μπαρθ Έιντε επανέρχεται δριμύτερος. Μετά την παταγώδη διάψευση του αστρολογικού χρησμού του, ότι «όλα τα άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί στην επίτευξη λύσης», με το «άστρο» της Τουρκίας και του Ακιντζί αντί να ευθυγραμμίζονται, να έχουν απομακρυνθεί έτη φωτός από την... ευθυγράμμιση, έχει επιστρέψει με στόχο να επανευθυγραμμίσει τα άστρα.

Ετοιμάζει, λένε οι πληροφορίες, ένα νέο ονειρώδες φεγγαρόλουστο δείπνο των δύο ηγετών, ώστε μεταξύ ρακής και ούζου, να επιτύχει νεκρανάσταση ενός ήδη νεκρού διαλόγου. Ακόμη και αν έχει ιδιότητες θεϊκές, ο κ. Έιντε, δεν μπορεί να «αναστήσει» νεκρούς. Ο ψευδοδιάλογος είναι νεκρός, και ακόμη και η επανέναρξή του δεν θα αποτελέσει τίποτε άλλο, παρά την οριστική ταφή του.

Αυτό όμως που εξοργίζει είναι η προσπάθεια του Νορβηγού διπλωμάτη να στηρίξει τις προειλημμένες αποφάσεις του Ακιντζί και να επικρίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, για την απόφαση της Βουλής σχετικά με το ενωτικό δημοψήφισμα. Προσέξτε τι δήλωσε, διπλωματικά αλλά εύγλωττα, μετά τη συνάντησή του, την περασμένη Παρασκευή, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Κάποια θέματα που είναι εκτός διαπραγματεύσεων, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία, ειδικά όταν ξυπνούν φόβους και ανησυχίες στις κοινότητες», ανέφερε.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Έιντε αναφερόταν στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, το οποίο «ξύπνησε φόβους και ανησυχίες» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Καμία αναφορά στις ενέργειες της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων, που ξυπνά εφιάλτες στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Καμία αναφορά στις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών του κυπριακού εναέριου χώρου.

Αυτές ξυπνούν... αγαλλίαση στους Ελληνοκυπρίους. Καμία αναφορά στις απειλές των Γκρίζων Λύκων, στο σύμβολο της κατοχής στον Πενταδάκτυλο, στους γιορτασμούς πυρπόλησης της Τηλλυρίας με βόμβες ναπάλμ, στα πανηγύρια για τις επετείους της τουρκικής εισβολής και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Όλα αυτά τα ξεπερνούσε ο κ. Έιντε, προφανώς επειδή πίστευε ότι προκαλούν φρενίτιδα ενθουσιασμού στους Ελληνοκυπρίους.

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό φιλοτουρκικό ξέσπασμα του Έιντε. Έστρεψε τα πυρά του εναντίον όσων δεν συμφωνούν με την εκτρωματική λύση που μεθοδεύει, λέγοντας πως «όσοι εναντιώνονται θα εξεύρουν τρόπους να οδηγήσουν τις δύο ηγεσίες, στο να πιστεύουν ότι η διαδικασία είναι βασικά πρόβλημα μεταξύ τους, και όχι ένα πρόβλημα μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ και εκείνων που είναι κατά της λύσης».

Ο Έιντε υπερέβη και τα εσκαμμένα. Παραποιεί και διαστρεβλώνει. Κανένας από εκείνους που διαφωνούν με τη μορφή της λύσης δεν έχει βάλει το χεράκι του στη διακοπή των συνομιλιών. Αυτός που αποχώρησε από τις συνομιλίες είναι «ο ηγέτης που θέλει λύση», ο Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτός που ανατίναξε τις συνομιλίες και υποβάλλει όρους για την επιστροφή του στο τραπέζι των συνομιλιών είναι ο κατοχικός ηγέτης. Αυτοί που σεκοντάρουν τον Ακιντζί είναι οι ηγέτες της Τουρκίας. Αυτοί που δηλώνουν ότι η Κύπρος είναι τουρκική και οι Ελληνοκύπριοι καλούνται να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα, είναι οι ηγέτες των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας.

Ο Έιντε δεν αποκρύπτει πλέον τις προθέσεις και τον ρόλο του. Και μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πως όταν λέγει όλα αυτά ενώπιόν μας, τι χειρότερα λέγει στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με ξένα κέντρα αποφάσεων. Και γιατί ο Νορβηγός δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να αποκαλύπτεται ενώπιον των Ελληνοκυπρίων;

Επειδή αισθάνεται ότι έχει ενώπιόν του μία ψοφοδεή ηγεσία, η οποία καταλαμβάνεται από παραλυτικό φόβο, όταν αισθανθεί την ανάγκη να φανεί γενναία και αποφασιστική. Και πέραν του συνδρόμου αυτού, συμφωνεί και σιωπηρά χειροκροτεί τον Έιντε κάθε φορά που επιτίθεται κατά των ελληνοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων, που διαφωνούν με την εκτρωματική λύση την οποία μεθοδεύει αυτή η ηγεσία.

Αν η ελληνοκυπριακή κοινότητα και το κυπριακό κράτος διέθεταν ηγεσία με ελάχιστα στοιχεία πολιτικού θάρρους, ο κ. Έιντε θα είχε ήδη τερματίσει τον ρόλο του στο Κυπριακό.

Αλλά ακούσατε ποτέ Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γέννημα θρέμμα του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ακούσατε ποτέ ηγέτη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να αρθρώνουν αποφασιστικό λόγο στους επιλεγμένους από τους αγγλοαμερικανούς απεσταλμένους των Γ.Γ. του ΟΗΕ, για όσα μεθοδεύουν εις βάρος των ελληνοκυπριακών δικαίων;


Top