Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τον εξευτέλισαν και τον άφησαν στα κρύα του λουτρού...

Τον εξευτέλισαν και τον άφησαν στα κρύα του λουτρού...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του φάσκουν και αντιφάσκουν και προσφέρουν στον λαό παραμύθια της Χαλιμάς-Έπεσαν ως χάννοι στο δόλωμα της ευφυούς τουρκικής στρατηγικής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Το ίδιο και οι συνεργάτες και οι σύμβουλοί του. Αναιρούν οι ίδιοι τις εκτιμήσεις τους μέσα σε 24ωρα. Και αντί να δουν το δάσος, βλέπουν ανύπαρκτα δέντρα. Το δάσος είναι η διαχρονική αναλλοίωτη πολιτική της Τουρκίας, η οποία θέλει λύση που να αποτελεί το τελευταίο βαγόνι, πριν το τρένο της φθάσει στο τέρμα της κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου.

Τα υπόλοιπα που επικαλούνται ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του, είναι αντιφατικά, αλληλοσυγκρουόμενα και καταφύγια των κάθε αποτυχημένων να κάμψουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

Επισημαίνουμε: Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε με πάσα βεβαιότητα: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν, εφόσον κερδίσει, θα ακολουθήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό». Ξεκάθαρη στάση.

Στη συνέχεια, όμως, και σε μετέπειτα συνεντεύξεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τα διαφοροποίησε. Προέβαλε ως έναν από τους λόγους της αποχώρησης του Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαφοροποίησε άρδην τις εκτιμήσεις του. Και δήλωσε: «Ενόψει του δημοψηφίσματος και των στόχων του Προέδρου Ερντογάν, ήταν αναμενόμενο είτε να σκληρύνουν τις θέσεις τους, ακόμα και να αποφύγουν τη συζήτηση, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις, εντός της τουρκικής κοινής γνώμης. Λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις συμμαχίες του κ. Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα του κ. Μπαχτσελί».

Είναι απίστευτη η συνεχής διαφοροποίηση των αναλύσεων και η αντιφατικότητα των εκτιμήσεων του Προεδρικού. Οχυρώνονται πίσω από ανύπαρκτους ισχυρισμούς, προκειμένου να αποκρύψουν τους πραγματικούς δόλιους σκοπούς και στόχους της Τουρκίας. Και τους απαντούμε:

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κανένα λόγο να δικαιολογεί ή να αποκρύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις του στο Κυπριακό, πίσω από εσωτερικά γεγονότα στην Τουρκία. Άλλωστε, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς ενδοιασμούς, ξεκάθαρα, προκλητικά και χωρίς ωραιοποιήσεις, μας λέγει καθημερινά τι επιδιώκει. Αυτά που μας λέγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του περί δημοψηφίσματος και άλλα, είναι παραμύθια της Χαλιμάς και επικοινωνιακά παιγνίδια.

Εμείς είπαμε σε πρόσφατο άρθρο μας: Εάν ο Ερντογάν ήθελε να ελκύσει από τώρα τις ψήφους των ισλαμιστών και των εθνικιστών στο επικείμενο δημοψήφισμα, σήμερα, πριν από το δημοψήφισμα, θα μπορούσε να το πράξει. Πώς; Με μία σκληρότερη πολιτική στο Κυπριακό, αφού οι ισλαμιστές και οι εθνικιστές είναι ιστορικά τοποθετημένοι υπέρ της τουρκικής Κύπρου.

Συνεπώς, ούτε σήμερα, ούτε μετά το δημοψήφισμα παίζει παιγνίδια. Ανεξαρτήτως έκβασης του δημοψηφίσματος, ο Ερντογάν θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια σκληρή στάση και θα έχει την ίδια επεκτατική πολιτική στο Κυπριακό. Ίσως και σκληρότερη από σήμερα. Για τον απλούστατο λόγο, ότι οι θέσεις και οι επιδιώξεις Ερντογάν είναι οι ίδιες με εκείνες των εξτρεμιστικών και εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας. Και όχι μόνο.

Ο Ερντογάν εκφράζει και τη βούληση ολόκληρου του τουρκικού έθνους στη νεο-οθωμανική πολιτική του. Όλοι οι Τούρκοι είναι ταγμένοι στον ίδιο σκοπό: Στην αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με πρώτο πετράδι στο νεοθωμανικό στέμμα, την Κύπρο.

Να αφήσουν, λοιπόν, τα ψευδο-επιχειρήματα και τις ψευδαισθήσεις ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του. Η καταβύθιση των ψευδαισθήσεων του Προέδρου και των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ είναι αποτέλεσμα μίας άριστης και μεθοδευμένης στρατηγικής της Άγκυρας και του Ακιντζί, να εξευτελίσουν τον Νίκο Αναστασιάδη, να τον μαδήσουν σε παραχωρήσεις σε όλα τα κεφάλαια εσωτερικής διακυβέρνησης και να τον αφήσουν στα κρύα του λουτρού, τη στιγμή που εκαλούντο να κάνουν παραχωρήσεις στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού.

Ο ανεπαρκής Αναστασιάδης, οι ανεπαρκείς σύμβουλοί του και οι ανεπαρκέστατες ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, με τις ενδοτικές ψευδαισθήσεις τους και την ενδοτική πολιτική τους, έπεσαν ως χάννοι στην παγίδα της πονηρής τουρκικής στρατηγικής και, όπως προειδοποιούσαμε ότι θα πράξουν, έπραξαν. Κρύβονται πίσω από το γνωστό καταφύγιο των αποτυχημένων, ευθύς ως διαπιστώσουν ότι η βλακώδης πολιτική τους κατέστη Βατερλώ για το εθνικό θέμα: Κρύβονται πίσω από το διαχρονικό σλόγκαν «φταίει η τουρκική αδιαλλαξία».

Αλλά, γιατί εξελέγησαν από τον λαό να διαχειριστούν το εθνικό θέμα; Εξελέγησαν για να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία. Και αντί να την κάμψουν, της προσέφεραν, διά της ρομαντικής πολιτικής τους ευκαιρίες, για να καταστεί ακόμη πιο αδιάλλακτη.

Τώρα στέλνουν επιστολές στον Γκουτέρες να παρέμβει. Ουδείς θα παρέμβει. Έπαιξαν, έχασαν. Αυτό που οφείλουν να πράξουν, εάν διαθέτουν ίχνος ευθιξίας, είναι να τερματίσουν τη διαχείριση του εθνικού θέματος. Τίποτε περισσότερο, και τίποτε λιγότερο...


Top