Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Κωλοτούμπα Αναστασιάδη και υποταγή ΔΗΣΥ στον Ακιντζί

Κωλοτούμπα Αναστασιάδη και υποταγή ΔΗΣΥ στον Ακιντζί

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αποδόμησαν δημοκρατικές διαδικασίες,Κράτος και Βουλή, χάριν του κατοχικού ηγέτη

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, συμμορφούμενος πλήρως με τις αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη και ενεργώντας ως κόμμα του κ. Ακιντζί, κατέθεσε την Παρασκευή πρόταση νόμου, διά της οποίας προνοείται όπως την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων -στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων- ή την ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη έχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Και για τον σκοπό αυτόν, εκδίδεται εγκύκλιος του Υπουργείου, κατόπιν διαβούλευσης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Στην ουσία, υπερφαλαγγίζεται η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, τίθεται εκτός διαδικασίας η ολομέλεια της Βουλής και ικανοποιείται η αξίωση του Ακιντζί για «διορθωτικές κινήσεις». Ο «εθνικόφρων» ΔΗΣΥ, για άλλη μία φορά, έκαμε την «υπέρβαση» και αποδέχθηκε τουρκική αξίωση, προσβάλλοντας και εκθέτοντας δημοκρατικές διαδικασίες -την ίδια τη Βουλή του νόμιμου κράτους- μεταβαλλόμενος σε όργανο του κατοχικού ηγέτη.

Πλέον, σε συνεργασία με τον άλλο κρίκο της φιλοτουρκικής αλυσίδας, το ΑΚΕΛ, θα μπορέσουν να εγκρίνουν την τροπολογία και, υπό την κάλυψη του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος θα οχυρωθεί πίσω από τη «διάκριση εξουσιών» και τη «μη επέμβαση» του Προέδρου της Δημοκρατίας στα κοινοβουλευτικά θέσμια, θα επαναβεβαιώσουν πως αυτό το Κράτος και οι θεσμοί του αποδομούνται πριν από τη λύση, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν είναι δυνατόν ο Νίκος Αναστασιάδης να μη γνώριζε τις προθέσεις του κόμματός του. Γιατί δεν επενέβη να τις ματαιώσει;

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τους θεσμούς της σε μικρομάγαζα του ψευδοκράτους και αναβάθμισαν τον ηγέτη του σε πραγματικό κυρίαρχο και υπερπρόεδρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδύεται τη μια στιγμή τον «αποφασιστικό και θαρραλέο ηγέτη» που προτάσσει «όχι» σε υπερφίαλες αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη και, την αμέσως επόμενη στιγμή όμως, πραγματοποιεί μία μεγαλειώδη κωλοτούμπα και επανέρχεται στη γνώριμη συμπεριφορά του ικέτη και εντολοδόχου του Ακιντζί. Αυτό έπραξε πλειστάκις, αυτό πράττει και τώρα στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Περί προθέσεων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ουδεμία αμφιβολία. Θα συνεχίσουν να ικανοποιούν κάθε αξίωση του Ακιντζί και της Άγκυρας, θα αποδέχονται όλες τις θέσεις τους και θα παραχωρούν ό,τι τους ζητηθεί. Προς τι όλα αυτά; Για να συνεχισθεί μία άκαρπη, επικίνδυνη, αναποτελεσματική, τουρκικών προδιαγραφών διαδικασία, η οποία προ πολλού έχει τεθεί στον αναπνευστήρα. Και γιατί να συνεχιστεί; Επειδή αυτό υπαγορεύουν οι φιλοσοφίες και οι κομματικές πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία θα βυθιστούν στην ανυποληψία και στη χλεύη των πολιτών, εάν οι συνομιλίες ναυαγήσουν.

Η τελευταία περίπτωση της ικανοποίησης των όρων Ακιντζί συνιστά την πλέον επικίνδυνη, ώς τώρα (θα ακολουθήσουν ακόμη πιο επικίνδυνες παραχωρήσεις), επειδή καταδεικνύει πλέον, χωρίς καμία αμφιβολία, πως ο Πρόεδρος και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ έχουν αποφασίσει, χωρίς ενδοιασμούς και ταλαντεύσεις, να ανταποκρίνονται σε κάθε αξίωση του κατοχικού ηγέτη, να του προσφέρουν ό,τι ζητά, προκειμένου να συνεχίσει τον διάλογο. Δεν κατανοούν, όμως, πως όσες παραχωρήσεις κι αν κάμουν, όσους όρους κι αν κάμουν αποδεκτούς, η όρεξη του Ακιντζί και της Τουρκίας θα απαιτεί ακόμη περισσότερα.

Ο Ακιντζί θα επανέλθει τροπαιούχος στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά ούτε αυτός, ούτε η Τουρκία θα σταματήσουν να εκμεταλλεύονται το ενωτικό δημοψήφισμα. Θα εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν και τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν, ενόσω οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να παραμένουν πιστοί στην Ένωση και θέλουν να καταστήσουν την Κύπρο ελληνικό νησί.

Να είναι υπερβέβαιοι για τούτο και ο Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ και ο Κυπριανού. Όσο περισσότερο ταΐζουν το τουρκικό θηρίο, τόσο περισσότερο φαγητό θα τους ζητά. Μέχρι να τους παραχωρηθεί, ως κύριο γεύμα, όλος ο κυπριακός Ελληνισμός...


Top