Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Επέστρεψε ως οδοστρωτήρας

Επέστρεψε ως οδοστρωτήρας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Κακόγουστο σενάριο πολιτικής φαντασίας η συνέντευξη Αναστασιάδη στον «Πολίτη»

Ούτε ως κακόγουστο σενάριο πολιτικής φαντασίας δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Πολίτης». Περισσότερο φαντάζει ως μονόλογος ενός ανθρώπου που παραληρεί, που κατασκευάζει σενάρια δικής του φαντασίας, που διαπραγματεύεται κακώς, ακόμη και με τον ίδιο τον εαυτό του, που πιστεύει πως είναι ακόμη κομματάρχης του Δημοκρατικού Συναγερμού και πως ο Ερντογάν είναι ένα από τα μέλη του Πολιτικού του Γραφείου, στον οποίο μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του.

Δεν μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τον Νίκο Αναστασιάδη στις περιηγήσεις του στα σύνορα της πολιτικής του φαντασίας. Αλλά μέσα από τις πολλές εξωφρενικές διατυπώσεις του μπορεί εύκολα ο αντικειμενικός παρατηρητής να διαπιστώσει πόσο επικίνδυνες είναι για την Κύπρο οι φαντασιώσεις του, εφόσον τις μετατρέψει σε πολιτικές θέσεις.
Ο άνθρωπος είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός χρόνου.

Δεν μπορεί να προσδιορίσει αν η πενταμερής θα είναι πενταμερής. Πότε την μειώνει σε τετραμερή και πότε την αυξάνει σε εξαμερή. Δεν αποστήθισε καλά τις συμβουλές και τις οδηγίες των συμβούλων του.

Αλλά το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι προϊόν φαντασίας. Είναι αποτέλεσμα πονηρής εφεύρεσης των Έιντε-Ακιντζί, δια του οποίου ο Αναστασιάδης κατέστησε όμηρο την Κύπρο και το κράτος της. Σαφώς το ανακοινωθέν μιλά για πενταμερή, στην οποία θα λάβουν μέρος οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στην Κύπρο, δηλαδή οι δύο κοινότητες.

Πουθενά δεν αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ακιντζί σαφώς έχει δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δεκτή, μόνο ως παρατηρητής στην εξέδρα. Και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ίδιο. Και το δέχεται αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης ως ουραγός του Ακιντζί. Παρατηρητής θα είναι η Ε.Ε., δηλώνει. Και δεν θα έχει λόγο, προσθέτει, στο θέμα των εγγυήσεων. Καλά δεν είναι αυτός που μας έλεγε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εγγυηθεί τη λύση;

Στην περιήγησή του στον κόσμο της πολιτικής φαντασίας ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μετατρέψει τη διεθνή διάσκεψη σε... πανηγύρι του Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι!

Λέγει αυτά τα εκπληκτικά: «Η Ε.Ε. θα είναι παρούσα. Έγινε, όμως, μία εκτεταμένη συζήτηση κατά πόσον θα ήταν δυνατόν να είναι παρόντα πέραν των Μονίμων Μελών όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Να συμμετάσχει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Να συμμετάσχει ενδεχομένως η Ισλαμική Διάσκεψη. Να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης. Να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα. Όλοι αυτοί έχουν ρόλο να διαδραματίσουν...»

Τη Μαρικκού λησμόνησε να καλέσει ο Πρόεδρος στη Γενεύη...
Αλλά μέσα σε αυτή την τρελή χαρά προκύπτουν και μερικά σοβαρά πράγματα, τα οποία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του Προέδρου, όπως από την αρχή της διαχείρισης του Κυπριακού, είχε επισημάνει ο υπογράφων. Ότι, δηλαδή, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να αποδεχθεί ό,τι απαιτήσει ο Ερντογάν. Δεν έχει κόκκινες γραμμές. «Κόκκινες γραμμές», δηλώνει, «τίθενται από όσους ευκόλως εκφράζουν άποψη και δεν φέρουν ευθύνη. Το θέμα είναι να ξέρεις πού σταματάς...»

Εν τέλει, παραπλανούσε τους Μορφίτες, όταν έλεγε πως η επιστροφή της Μόρφου αποτελεί κόκκινη γραμμή, παραπλανούσε τον κυπριακό Ελληνισμό, όταν έλεγε πως κόκκινη γραμμή είναι οι τουρκικές εγγυήσεις, η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, η αποχώρηση των εποίκων, και τόσες ψεύτικες διαβεβαιώσεις που έδινε.

Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει σχέδιο Β, δεν υπάρχει τίποτε άλλο, παρά μόνο η δεδηλωμένη αποφασιστικότητα του Προέδρου να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να υποβιβάσει τον κυπριακό Ελληνισμό σε κοινότητα και να παραδώσει τους Έλληνες Κυπρίους στην Τουρκία. Θέλει να δικαιωθεί ο ίδιος μέσα από την καταστροφή της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος «δεν παίζεται». Δεν έχει στρατηγική. Αυτοσχεδιάζει. Δεν έχει κόκκινες γραμμές. Παραδίδεται. Δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού. Τα θυσιάζει.

Δεν έχει επίγνωση με ποιον διαπραγματεύεται. Τον αγνοεί. Και ενώ δήλωνε πως δεν θα φορτώσει την ευθύνη στον λαό, όσον αφορά την έκβαση του δημοψηφίσματος, τώρα με πρωτοφανή εγωπάθεια και αφόρητη πρόκληση προς την ετυμηγορία του λαού, δηλώνει πως από τη στιγμή που ο ίδιος αποδεχθεί τη λύση και την θέσει ενώπιον του λαού, εάν ο λαός την απορρίψει, αναλαμβάνει την ευθύνη ο λαός και όσοι τον καθοδηγήσουν προς την απόρριψη.

Πρωτοφανής συμπεριφορά ηγέτη, ο οποίος αποδεικνύεται ευθυνόφοβος και αρνούμενος να αναλάβει ευθύνες. Διότι ο πρώτος υπεύθυνος θα είναι ο ίδιος, και όχι ο λαός. Υπεύθυνος θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, επειδή έθεσε ενώπιον του λαού τουρκική λύση, την οποία ο λαός με το αλάθητο κριτήριό του απέρριψε.

Ο λαός θα πράξει το καθήκον του, όπως το έπραξε και το 2004. Ο Νίκος Αναστασιάδης, από τότε όφειλε να αποσυρθεί. Δεν το έπραξε. Και βοηθούντος του ΑΚΕΛ και της τότε ηγεσίας του ΔΗΚΟ επέστρεψε ως οδοστρωτήρας να σαρώσει την Κύπρο...


Top