Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Το αλλοπρόσαλλο ΔΗΚΟ

Το αλλοπρόσαλλο ΔΗΚΟ

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκθεμελίωσε όλη την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του κόμματος στην οικονομία και το απομακρύνει από τον κεντρώο χώρο

Αν ο Νίκος Αναστασιάδης άφησε μερικά «ιώτα» στην προεκλογική συμφωνία με το ΔΗΚΟ που αναφέρεται στο Κυπριακό, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκθεμελίωσε πλήρως την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του κόμματός του στην οικονομία. Αλλά και δεν άφησε ένα «ιώτα» όρθιο, στην προεκλογική συμφωνία με τον ΔΗΣΥ για την οικονομία. Συνεπώς, ας μην κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη ότι κορόιδεψε το ΔΗΚΟ. Πολύ περισσότερο, οι ΔΗΚΟϊκοί νομιμοποιούνται να κατηγορούν τον ίδιο τον Πρόεδρό τους, επειδή κατακρήμνισε όλη την οικονομική φιλοσοφία του κόμματος και κατέστησε το κόμμα, από εκπρόσωπο της μεσαίας τάξη του λαού, σε εκπρόσωπο των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι νεοφιλελεύθερες τάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά και επί διακυβερνήσεως Χριστόφια και επί διακυβερνήσεως Αναστασιάδη.

Το ΔΗΚΟ δεν είχε ποτέ σαφές ιδεολογικό στίγμα. Είχε όμως δύο χαρακτηριστικά: Τη διεκδικητική γραμμή στο εθνικό θέμα και την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία στην οικονομία. Η προσήλωσή του στο μικτό σύστημα οικονομίας, οι ισορροπίες που τήρησε έναντι του κεφαλαίου και των φτωχών και μεσαίων τάξεων του λαού, υπήρξαν βασικοί πυλώνες της οικονομικής πολιτικής του, ώστε και επί Σπύρου Κυπριανού και επί Τάσσου Παπαδοπούλου ο τόπος, αλλά και όλοι οι τομείς της οικονομίας να γνωρίσουν πλήρη ανάπτυξη. Η κοινωνική συνοχή διετηρείτο στον απόλυτο βαθμό.

Το ΔΗΚΟ άρχισε να απομακρύνεται από την κεντρώα φιλοσοφία πρώτα επί Μάριου Καρογιάν, για να ολοκληρωθεί στη συνέχεια η απομάκρυνση και η πρόσδεσή του σε νεοφιλελεύθερες τάσεις από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Και ναι μεν ο Δημοκρατικός Συναγερμός νομιμοποιείται, συνεργούντων και των οικονομικών συνθηκών, να προχωρεί σε πλήρη συνάρτηση με την Τρόικα και τις επικρατούσες νεοφιλελεύθερες τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι νεοφιλελεύθερο ήταν το στίγμα του, από της ιδρύσεώς του. Αλλά το ΔΗΚΟ, με την παράδοση την οποία προδιαγράψαμε, παρουσιάζεται πλέον ως συνέχεια και προέκταση του ΔΗΣΥ. Η επίκληση της μνημονιακής εποχής, την οποία διέρχεται ο τόπος, δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά μάλλον στάχτη στα μάτια. Ακόμη και αν δεν υπήρχε Τρόικα και Μνημόνιο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος προς νεοφιλελεύθερες τάσεις θα έσυρε το κόμμα.

Πρόσφατα, είχαμε γράψει άρθρο στη στήλη, στο οποίο τονίζαμε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν μπορεί να ενδύεται φουστανέλα στο εθνικό θέμα και την επομένη, τροϊκανό κοστούμι. Ο Αττίλας και η Τρόικα συνιστούν τις δύο κατοχές, υπό τις οποίες βρίσκεται η Κύπρος. Τη στρατιωτική και την οικονομική. Δεν μπορεί ένα ισορροπημένο κόμμα να παρουσιάζεται διεκδικητικό και αντιστασιακό στον Αττίλα, και υποταγμένο, συμμορφούμενο και σε πλήρη συμφωνία με την Τρόικα.

Δεν ακούσαμε και δεν είδαμε το ΔΗΚΟ, είτε στη συγκυβέρνηση ευρισκόμενο είτε στη μισή αντιπολίτευση (γιατί σήμερα είναι με το ένα πόδι στην Κυβέρνηση και με το άλλο στην αντιπολίτευση), να επιδεικνύει ευαισθησία για τις 78 χιλιάδες των ανέργων, τις 40 χιλιάδες των απόρων, τις 13 χιλιάδες των παιδιών που δεν έχουν φαγητό. Είναι εύκολο να λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι όλα αυτά τα προκάλεσε η διακυβέρνηση Χριστόφια, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο για τον ίδιο να μεριμνά για την προστασία των τραπεζών, να μην αρθρώνει λόγο για τα δις τα οποία χρωστούν οι μεγαλοκεφαλαιοκράτες, να δικαιολογεί το κούρεμα των καταθέσεων και, το χειρότερο, ενώ παρουσιάζεται να έχει υψωμένο το λάβαρο της προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή να ψηφίζει υπέρ της ιδιωτικοποίησης πυλώνων εθνικής ασφαλείας.

Με αυτήν την αλλοπρόσαλλη και αντιφατική πολιτική, το ΔΗΚΟ δεν πάει πουθενά. Ανοίγει την πόρτα στους ψηφοφόρους του της μεσαίας τάξης, απεκδύεται της κεντρώας φιλοσοφίας, και κλείνει την πόρτα σε συνεργασίες με άλλες πολιτικές παρατάξεις του ενδιάμεσου χώρου.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ


Ποιος τον έφερε;
«Μια λύση θα άνοιγε την τουρκική αγορά για την Κύπρο και την αγορά της Ε.Ε. για τους Τουρκοκυπρίους. Η κατασκευή ενός αγωγού προς την Τουρκία θα είναι εφικτή», δήλωσε σε ομιλία του ο Στέφαν Φούλε. Καλά, ποιος τον έφερε στην Κύπρο; Ο Αναστασιάδης ή ο Έρογλου;


Top