Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Γυμνός ο Πρόεδρος, τα ακούει τώρα και από το σύμμαχό του...

Γυμνός ο Πρόεδρος, τα ακούει τώρα και από το σύμμαχό του...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όταν ακούσεις ή διαβάσεις μία συνέντευξη ή ένα διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν χρειάζεται να ακούσεις ή να διαβάσεις άλλη συνέντευξη. Όλες είναι πιστό αντίγραφο της πρώτης: μυθοπλασίες, παραπλανήσεις, δικαιολογίες, αιτιάσεις, ωραιοποιήσεις, κινδυνολογίες και δεσμεύσεις.

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινήθηκε και η συνέντευξή του στο πρόγραμμα «Χωρίς Περιστροφές» με τον Γιάννη Καρεκλά. Αυτοσχεδίασε, όπως αυτοσχεδιάζει και στην πολιτική. Αοριστολόγησε, όπως αοριστολογεί καθημερινά. Ωραιοποίησε τη λύση, τη στιγμή μάλιστα που ο «κοινός οραματιστής», Ακιντζί, ξετίναξε με τις δηλώσεις του στην ελληνική τηλεόραση όλες τις ψευδαισθήσεις του Προέδρου.

Ζήτησε ενότητα, όταν ο ίδιος προκάλεσε διχασμό. Και στο τέλος ξέσπασε κατά των «Ελλαδιτών επισκεπτών»! Δεν μπόρεσε να επιχειρηματολογήσει για την πρωτοφανή ανευθυνότητα που επέδειξε στο δείπνο της παράδοσης, αποδεχόμενος πενταμερή και μη διασφαλίζοντας την παρουσία εκεί της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και οδηγήθηκε σε έναν ισχυρισμό που προκαλεί γέλωτες. «Αφού θα είμαι εκεί, ως ηγέτης κράτους, θα εκπροσωπείται η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε. Νομίζει ότι είμαστε αφελείς. Στην πενταμερή δεν θα είναι παρών ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα είναι εκεί ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Υπό αυτή τη διάσταση διεξάγει τον διακοινοτικό διάλογο. Το λησμόνησε;

Ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του βρίσκονται υπό πανικό και σύγχυση και η δήλωση του ενός ακυρώνει και συγκρούεται με τη δήλωση του άλλου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει πως στη Γενεύη θα βρίσκεται με το καπέλο του ηγέτη κράτους. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι δηλώνουν πως «θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία», αλλά δεν εξηγούν πώς και με ποίον εκπρόσωπο. Και ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως «θα διεκδικήσουμε παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτός θα διεκδικήσει ό, τι δεν διεκδίκησε ο Πρόεδρός του στο δείπνο! Όπου σ΄ έβρω και όπου μ΄ έβρεις..

Μας είπε, ακόμη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πως γνωρίζει τις έγνοιες και τις ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού και πως δεν θα φέρει σχέδιο ενώπιόν του, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού. Μα, αν εγνώριζε τις έγνοιες και τις ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού, δεν θα βρισκόταν αντιμέτωπος του λαού και δεν θα στήριζε με τόσο πάθος ένα εκτρωματικό σχέδιο, όπως το Ανάν, το 2004.

Φοβέρισε, τέλος, τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη λύση που διαπραγματεύεται πως θα μείνουν εκτεθειμένες, όταν παρουσιαστεί ενώπιόν τους το σχέδιο λύσης, το οποίο θα είναι τόσο...πεντάμορφο, ώστε θα διαψεύδει όλες τις ανησυχίες τους.

Αλλά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, από την εκπομπή «Βέτο» της Αιμιλίας Κενεβέζου τον προκάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε προς ανάγνωση στους πολιτικούς αρχηγούς, για να διαπιστώσει ο λαός πόσο αποκρουστικές είναι οι συμφωνίες με τον Ακιντζί και πόσο απέχουν από την ωραιοποίηση, την οποία επιχειρεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Τον κατήγγειλε, μάλιστα, ότι σκοπίμως προκαλεί συσκότιση, για να μην πληροφορηθεί ο λαός τις πολλές παραχωρήσεις που έκαμε και τις απαράδεκτες προδιαγραφές της λύσης που διαπραγματεύεται.

Ακόμη πιο αιχμηρός ήταν ο σύμμαχός του, Άντρος Κυπριανού, στην ίδια εκπομπή. Άφησε σαφέστατα υπονοούμενα ότι στο Μον Πελεράν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διέπραξε σοβαρά λάθη. Αποκάλυψε ότι ο Ακιντζί δεν διαφοροποίησε θέσεις από το Μον Πελεράν 1 στο Μον Πελεράν 2, όπως ισχυρίστηκε ο Αναστασιάδης, όταν διέκοψε τις συνομιλίες.

Μάλιστα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε πως σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κατά την οποία συζητήθηκαν τα συμβάντα στο Μον Πελεράν, ομόφωνη ήταν η διαπίστωση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υποχρεώνετο να επιστρέψει στις συνομιλίες κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες.

Έσπευσε, μάλιστα, ο Άντρος Κυπριανού να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαπραγματευτική ομάδα πως, εάν παρεκκλίνουν από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, δεν θα βρουν το ΑΚΕΛ στο πλευρό τους.

Αν αυτές οι τοποθετήσεις του κ. Κυπριανού αποτελούν σημάδι αλλαγής στάσης έναντι του τρόπου, με τον οποίο διαπραγματεύεται ο Νίκος Αναστασιάδης, ή εάν συνιστούν απλώς μία επί μέρους διαφωνία όσον αφορά τους χειρισμούς στο Μον Πελεράν 2, ο χρόνος θα δείξει.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι μία: οι χειρισμοί στο Μον Πελεράν 2 και οι καταστροφικότεροι στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι σύμβουλοί του και η διαπραγματευτική ομάδα βρίσκονται υπό το κράτος πανικού και παραλυτικού φόβου. Αδυνατούν να χειριστούν σωστά τα πράγματα και να αντιμετωπίσουν την ικανότατη τουρκική διαπραγματευτική ομάδα.

Τα χειρότερα έρχονται στη Γενεύη...


Top