Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τα όνειρα απαγορεύονται, κύριε Λακκοτρύπη

Τα όνειρα απαγορεύονται, κύριε Λακκοτρύπη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ποιος θα αποφασίσει από πού θα περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου, μετά τη λύση;

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε, στην ιστοσελίδα του ΒΒC, ότι, ο εντοπισμός των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ίσως δώσει στην Τουρκία ένα ισχυρό κίνητρο για να συμφωνήσει σε λύση του Κυπριακού.

Πρόκειται για ευσεβοποθισμό, ευρείας χρήσης, και από δικούς μας για να σκορπούν ψευδαισθήσεις στους πολίτες, και για τους ξένους για να προωθούν δικά τους σχέδια.
Η Τουρκία, όπως απέδειξε πολλές φορές, δεν ξεπουλά εθνικά συμφέροντα, προκειμένου να εξασφαλίσει αυτού του είδους τα ανταλλάγματα. Δεύτερο: Η Τουρκία είναι αρκετά διορατική, ώστε να αναμένει λύση του Κυπριακού η οποία θα την καθιστά συνεταίρο στη διαχείριση του φυσικού ορυκτού πλούτου της Κύπρου, μέσω του συνιστώντος τουρκοκυπριακού κράτους.

Όμως, ο κ. Λακκοτρύπης, μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα του Σίγμα, την περασμένη Πέμπτη, όταν ερωτήθηκε σχετικά, αφού απέκλεισε - ορθώς- τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, πριν από τη λύση, δήλωσε ότι εάν εξευρεθεί λύση, τότε ''θα συνέλθουμε και θα εξετάσουμε νομοτεχνικά εάν θα είναι συμφέρουσα η μεταφορά μέσω Τουρκίας".

Όταν ο κ. Λακκοτρύπης δηλώνει ότι "θα εξετάσουμε", ποιους εννοεί ότι θα εξετάσουν; Έχει την εντύπωση ότι θα εξετάσει και θα αποφασίσει το Υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΦΑ, και δεν ξέρω ποιοι άλλοι οργανισμοί του κράτους;

Αν αυτή είναι η αντίληψη, κάποιοι δεν έχουν συλλάβει πώς θα είναι η κατάσταση μετά τη λύση.
Όταν θα εξευρεθεί λύση, δεν θα υπάρχει Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ούτε κυπριακή Κυβέρνηση. Θα υπάρχει ομοσπονδιακή κυβέρνηση με "μετόχους", όπως τους αποκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Και ένας εκ των μετόχων, θα είναι το συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος. Μαζί θα αποφασίσουμε από πού θα περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου, και σε αυτή την περίπτωση το μισό ελληνοκυπριακό κράτος δεν θα έχει και πολλές αντοχές για να αποκρούσει τον ισχυρό συνασπισμό Τουρκίας - τουρκοκυπριακού κράτους.

Ας εγκαταλείψει την ψευδαίσθηση ο Υπουργός Ενέργειας, ότι θα αποφασίζει η κυπριακή Κυβέρνηση, όπως είναι σήμερα, για τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, από πού θα περάσει και πού θα διοχετευθεί. Όπως και πάλι δήλωσε ο ευφάνταστος Αρχιεπίσκοπος, θα σχηματισθεί μία "εταιρεία" και εμείς οφείλουμε να ακούμε και να συναποφασίζουμε με τον άλλο "μέτοχο".

Η συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου έχει θέσει ήδη τα θεμέλια για την ίδρυση μίας "Εταιρείας" με την ονομασία "Ενωμένη Κύπρος", η οποία θα έχει δύο ισότιμους "μετόχους". Αυτοί θα συναποφασίζουν επί όλων των θεμάτων και όσοι έχουν την οικονομική ισχύ και τη στρατιωτική δύναμη, θα επιβάλλουν τις απόψεις τους. Και επειδή το ελληνικό μέρος αυτής της μετοχικής εταιρείας, ούτε οικονομική ισχύ θα έχει ούτε στρατιωτική ισχύ θα διαθέτει, αλλά θα αποτελεί μίαν ανοχύρωτη πολιτεία, θα αποτελεί τον αδύνατο "μέτοχο", ο οποίος συν τω χρόνω θα μαραζώνει, θα υποτάσσεται, μέχρι να εξαφανιστεί.

Τα όνειρα απαγορεύονται, κύριε Λακκοτρύπη. Με τη λύση που προδιαγράφεται, δεν πρόκειται να αποφασίζεις εσύ για το πώς θα αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο, ούτε από πού θα περάσουν οι αγωγοί, αλλά θα αποφασίζει και θα επιβάλλει ο ισχυρότερος μέτοχος.

Και το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ, που οπτασιάζονται οικονομικά οφέλη από τη λύση, ας απαντήσουν στο απλοϊκότερο ερώτημα: Ποιος θα επωφεληθεί από τη λύση, και ποιος θα κυριαρχήσει σε μία λύση, όπως προδιαγράφεται; Ο "ξιπετσισμένος κουρκουτάς" ή η ισχυρή οικονομικά Τουρκία; Και ποιος θα συντηρεί, και πώς, το τρικέφαλο κράτος με τις τρικέφαλες υπηρεσίες, θεσμούς και κυβερνήσεις;

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

Το θαύμα των θαυμάτων...
Επειδή, κύριε Πρόεδρε, αναφέρεστε σε οικονομικό θαύμα, μπορείτε να μας πείτε πώς αυτό το θαύμα θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη, ενόψει Πάσχα, για 78 χιλιάδες ανέργους, 14 χιλιάδες απόρους και άλλους δεινοπαθούντες, από τα μνημονιακά σας μέτρα, πολίτες;


Top