Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου ΔΗΣΥ και Fitch πανηγυρίζουν επί των ερειπίων της κοινωνίας

ΔΗΣΥ και Fitch πανηγυρίζουν επί των ερειπίων της κοινωνίας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Επαιτεία, φτώχια, διαφθορά καταγράφονται σε διεθνείς εκθέσεις με τον Χάρη Γεωργιάδη να κτενίζεται

Ο Οίκος Fitch αναβάθμισε, λέει, την κυπριακή οικονομία, κατά μία μονάδα από ΒΒ- σε Β+. Και πανηγυρίζουν ο Χάρης Γεωργιάδης και ο ΔΗΣΥ επί του πτώματος της κυπριακής κοινωνίας, η οποία, με δική τους πολιτική, κατέστη κοινωνία σκουπιδιών.

Ερωτούμε:
1. Ο Fitch έχει προχωρήσει και στην αναβάθμιση της επαιτείας, την οποία, για πρώτη φορά από συστάσεως της, γνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία; Ιδού: Όπως έχει δηλώσει, προ ημερών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, τα περιστατικά επαιτείας έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. (Σημ. Αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, ως γνωστόν, κυβερνά ο ΔΗΣΥ και χαράσσει οικονομική πολιτική, ο Χάρης Γεωργιάδης).

Λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αστυνομία κατέγραψε το 2016, 35 περιστατικά επαιτείας (ακόμη το 2016 δεν έχει λήξει), το 2015 κατέγραψε 37 περιστατικά επαιτείας, άρα φέτος αναμένεται να υπάρξει αύξηση, ενώ το 2014 κατεγράφησαν 32 περιστατικά. Και μιλούμε για κρούσματα που κατεγράφησαν. Ο αριθμός εκατονταπλασιάζεται, με τα περιστατικά που δεν καταγράφονται.

Μέσα στα τρία αυτά χρόνια του... νέου οικονομικού θαύματος και του... success story, η «ζητιανιά» ανθεί στη χώρα του Χάρη Γεωργιάδη. Και μάλιστα με ζητιάνους παιδιά. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι η Αστυνομία ασχολήθηκε φέτος με πέντε υποθέσεις που αφορούσαν εξώθηση παιδιών σε επαιτεία, και με τέσσερεις το 2015.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως, επί διακυβερνήσεως Γλαύκου Κληρίδη, όταν το ΑΚΕΛ κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι αύξησε τη φτώχια μέσα στον λαό, οι τότε κυβερνήτες απαντούσαν χλευαστικά: «Είδετε κανέναν να επαιτεί;». Σήμερα, επί διακυβερνήσεως Νίκου Αναστασιάδη, όταν κατεβείτε στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, θα δείτε πόσοι δυστυχείς άνθρωποι επαιτούν.

2. Μήπως ο Οίκος Fitch αναβάθμισε το όριο της φτώχιας; Σύμφωνα με Έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό κινδύνου φτώχιας, ή κοινωνικού αποκλεισμού, ανήλθε το 2015 στο 28,9%. Το ποσοστό αυτό βίωνε τουλάχιστον μιαν από τις ακόλουθες συνθήκες: ζούσε κάτω από το όριο κινδύνου φτώχιας (16,2% εισοδηματική φτώχια), ζούσε σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική στέρηση (15,4%), ή ζούσε σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας (10,9%).

3. Μήπως ο Οίκος Fitch έχει αναβαθμίσει την οικονομική ανισότητα που επικρατεί στην Κύπρο; Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων, επικαλούμενη στοιχεία του δείκτη μέτρησης της εισοδηματικής ανισότητας(Gini), o oποίος θεωρείται από τους πιο αξιόπιστους παγκοσμίως, κατατάσσει την Κύπρο στη 19η θέση από τις 27 χώρες της Ε.Ε. στην εισοδηματική πολιτική.

Μέσα σε επτά χρόνια (2008-2015), στην Κύπρο, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Η Συντεχνία τονίζει ότι τα βασικότερα θύματα υπήρξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και προειδοποιεί «για καίριο και καταλυτικό πλήγμα στην οικονομική ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας, που δεν είναι άλλη από τη μεσαία τάξη.

Ενόσω η ανισότητα στην κατανομή του εθνικού εισοδήματος συνεχίζεται, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ανακοπής και αναστροφής του κοινωνικοοικονομικού εγκλήματος που συντελείται από τους λίγους σε βάρος των πολλών, η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη με τη συσσώρευση πολλών προβλημάτων (κοινωνικών, πολιτισμικών, εκπαιδευτικών και άλλων), να εκδηλώνονται όχι άμεσα, εξ ου και η αδιαφορία, αλλά στα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες».

Με άλλα λόγια, όσα βιώνουμε σήμερα επί διακυβερνήσεως ΔΗΣΥ, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Η μιζέρια και η δυστυχία των Κυπρίων πολιτών θα κορυφωθεί στα επόμενα χρόνια σε όλους τους τομείς, και πλέον το έγκλημα του ΔΗΣΥ, διερωτόμαστε, αν θα έχει και τιμωρία.

4. Μήπως ο Οίκος Fitch έχει διαβάσει και αξιολογήσει την Έκθεση OECD για την Κύπρο; Πρόκειται για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος καλύπτει την περίοδο Νοεμβρίου 2014-Οκτωβρίου 2015 και κρίνει απογοητευτικές τις επιδόσεις της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων, κατατάσσει την Κύπρο, διεθνώς, στον πάτο της κατάταξης σε σχέση με τις οικονομικές πολιτικές, με πολλές ελλείψεις σε όλους τους τομείς. Μεταξύ άλλων, η Έκθεση καταγγέλλει τα πολιτικά κόμματα ότι ελέγχουν την πρόσβαση σε διορισμούς και άλλα αγαθά, δημιουργώντας πίεση για να ενταχθούν σε αυτά οι πολίτες. Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά.

Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει μεροληπτικές συμπεριφορές. Οι μεταρρυθμίσεις στερούνται μερικές φορές αναγκαίας νομικής βάσης, με αναπόφευκτη την παρέμβαση των δικαστηρίων.

Αυτή είναι, εν ολίγοις, η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ και η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει. Έχει μετατρέψει μία χώρα, σε χώρα διαφθοράς, επαιτείας, πείνας, οικονομικής ανισότητας και φτώχιας. O Fitch και ο ΔΗΣΥ πανηγυρίζουν επί των ερειπίων...


Top