Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μηνύματα σαθρότητας εκπέμπουν τα πολιτικά κόμματα

Μηνύματα σαθρότητας εκπέμπουν τα πολιτικά κόμματα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Βουλιμία στελεχών για απόκτηση καρέκλας και αντιδημοκρατικές νοοτροπίες ηγεσιών

Μέσα από όλες αυτές τις γελοιότητες, τις συγκρούσεις, τα αγγρίσματα και τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες που εκτυλίσσονται στους πλείστους πολιτικούς σχηματισμούς, με επίκεντρο τις δημοτικές εκλογές, μπορεί ο πολίτης να επιβεβαιώσει πόσο σαθρό, γραφικό και αγκυλωμένο είναι το πολιτικό σύστημα.

Και πόσο χειρότερα πράγματα εξελίσσονται, όταν πρόκειται τα κόμματα να αποφασίσουν για σημαντικότερες εκλογικές διαδικασίες, όπως είναι οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές.

Δημάρχους καλούνται να διεκδικήσουν τα πολιτικά κόμματα. Και όμως, η βουλιμία των στελεχών τους, να αποκτήσουν μία καρέκλα με παχυλά εισοδήματα, είναι τόσο έντονη και μεγάλη ώστε να συγκρούονται, να καταγγέλλουν, να αγγρίζονται, επειδή το κόμμα τους επέλεξε άλλους από εκείνους. Όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους μόνους ικανούς να κυβερνούν τις πόλεις και τα χωριά, σε βαθμό που ποδοπατούν οι ίδιοι την αξιοπρέπειά τους. Προσωπική και πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα αποφασίζουν μέσα από καθαρώς αρχηγικές αποφάσεις και εύνοιες, μέσα από μελλοντικούς κομματικούς υπολογισμούς, σε βαθμό που να ποδοπατούν αρχές, αλλά και προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών.

Η βούληση και το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας, να επιλέξει τον άνθρωπο που προκρίνει ως ικανότερο να της προσφέρει ποιοτικότερη ζωή, καταπνίγεται από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα κομματικά συμφέροντα της κάθε παράταξης.

Λέγεται ότι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα, αλλά η αλήθεια είναι αντίστροφη. Τα κόμματα έχουν γυρίσει την πλάτη στους πολίτες, με άμεσο επακόλουθο η κοινωνία να αποστρέφεται τα κόμματα. Είναι ενδεικτικό, ότι από τις 30 χιλιάδες νέων ψηφοφόρων, έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές μόνο δύο χιλιάδες.

Αυτή η απογοητευτική εικόνα ούτε προβληματίζει τα κόμματα, ούτε τα διδάσκει, ούτε πράττουν οτιδήποτε για να την ανατρέψουν. Παραμένουν προσηλωμένα στην εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων και των βολεμάτων τους. Και επί των επιλογών τους στις δημοτικές εκλογές, σχεδιάζουν τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές τους για τις προεδρικές εκλογές.
Και ιδού το τραγελαφικό:

Κόμματα, με απορριπτική φιλοσοφία στο εθνικό θέμα, καλούν τους ψηφοφόρους τους να υπερψηφίσουν ανανικό υποψήφιο δήμαρχο. Και κόμματα με ενδοτική φιλοσοφία αποφασίζουν υπερψήφιση απορριπτικών υποψηφίων δημάρχων. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ ψηφίζουν ακελικούς και συναγερμικούς υποψηφίους. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ψηφίζουν δηκοϊκούς και εδεκίτες υποψηφίους. Διότι μέσα από τις επιλογές τους πρυτανεύει η απώτερη επιδίωξη για τις προεδρικές εκλογές.

Κάποτε, όπως μου έλεγε στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο εκλιπών Πρόεδρος είχε δώσει σαφείς εντολές στα οργανωτικά στελέχη του κόμματος, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να πείσουν τους δηκοϊκούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν, στις δημοτικές εκλογές, τους ανανικούς υποψηφίους του ΑΚΕΛ, στη Λευκωσία την Ελένη Μαύρου και στη Λεμεσό τον Ανδρέα Χρίστου, για να επενδύσει σε υποστήριξη του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι, τότε, ο Τάσσος είχε δεχθεί ανελέητο πόλεμο από τα ανανικά στελέχη του ΑΚΕΛ για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Έτσι αντιμετωπίζουν τις δημοτικές εκλογές τα περισσότερα των κομμάτων.
Θα λεχθεί τώρα, πώς συνδέω τις εκλογές δημάρχων και «μουκτάρηδων» με τις φιλοσοφίες ενός εκάστου κόμματος και με το εθνικό θέμα. Δεν τις συνδέω εγώ. Έτσι τις συνδέουν, ή τις αποσυνδέουν, τα πολιτικά κόμματα. Ούτε υποστηρίζω ότι ένας υποψήφιος ενδοτικής σχολής, ή αντίστροφα, δεν μπορεί να ικανοποιεί τις προδιαγραφές ενός ικανού δημάρχου.

Αλλά οι δήμαρχοι έχουν να επιτελέσουν και πολιτικό ρόλο, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στο εθνικό θέμα. Εάν πέντε κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν και να υποστηρίξουν έναν ικανό κοινό υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές, πόσο ανάξια είναι να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές;

Το πολιτικό σύστημα, στην ολότητά του, είναι σύστημα χωρίς αρχές, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς σταθερές πολιτικές και κυρίως σύστημα το οποίο δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό στις απαιτήσεις του πολίτη, αλλά ούτε συνειδητοποιεί τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος.

Είναι μονίμως επικεντρωμένο στην εξυπηρέτηση της κατάληψης καρεκλών, στο βόλεμα ημετέρων, θεμελιωμένο σε αρχηγικά πρότυπα και σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Δεν αποτελεί κύτταρο δημοκρατίας, αλλά κύτταρο αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικότητας, κύτταρο καταστροφής της χρηστής διοίκησης, της αξιοκρατίας, ακόμη και του ίδιου του κράτους.

Αυτό ήταν, αυτό είναι, και αυτό θα παραμείνει...


Top