Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Δεν θα βρει ίντσα εδάφους για επιστροφή...

Δεν θα βρει ίντσα εδάφους για επιστροφή...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Σε ποιο ξένο πουλήθηκε η Σαλαμίνα;

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι κατοχικές Αρχές έχουν ενοικιάσει -στην ουσία έχουν ξεπουλήσει- τον μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρο της Χρυσοκάβας, στην κατεχόμενη Κερύνεια, στον Τουρκοκύπριο ιδιώτη επιχειρηματία Σουάτ Γκιουνσέλ. Το «συμβόλαιο» έχει διάρκεια 49 χρόνων και, όπως αναφέρεται, στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν λατομεία της Ρωμαϊκής Περιόδου, αρχαίοι τάφοι, το παλαιοχριστιανικό κοιμητήριο και η εκκλησία της Αγίας Μαύρης.

Πρόκειται περί εγκλήματος, πολιτικού και πολιτιστικού. Αλλά ούτε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ακούσαμε να διαμαρτύρεται (αμφιβάλλουμε αν γνωρίζει τι τεκταίνεται στα κατεχόμενα), ούτε τον Τάκη Χατζηδημητρίου και την Ανδρούλα Βασιλείου, Προέδρους των περιβόητων τεχνικών επιτροπών για την προστασία, δήθεν, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ιερών μνημείων, να ιδρώνουν ή να προβαίνουν σε διαβήματα. Ούτε το Πολιτιστικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, ούτε το αντίστοιχο του Δημοκρατικού Συναγερμού (αν υπάρχει τέτοιο Γραφείο), να εκδίδουν οποιαδήποτε καταδίκη αυτής της πρωτοφανούς λεηλασίας του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου. Πλήρης πολιτιστική αναισθησία, στο υποδουλωμένο από ανανικές και ψευδοεπαναπροσεγγιστικές φιλοσοφίες μπασταρδεμένο κυπριακό κράτος.

Αντίθετα με την επικρατούσα αναισχυντία, έλλειψη πολιτιστικής συνείδησης, απουσία πολιτικής αξιοπρέπειας μεταξύ των ηγετών του κράτους, των ηγετών των τεχνικών επιτροπών και των δύο μεγάλων κομμάτων, για την κλοπή και την επιχειρούμενη καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, υπάρχουν άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης των κατοχικών Αρχών. Ο πρόεδρος του «κόμματος του Λαού», πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι «είναι αδύνατο να γίνονται τέτοια πράγματα» και διερωτήθηκε αν θα ενοικιαστεί για επενδύσεις σε κάποιο ιδιώτη επενδυτή ο αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας ή της Έγκωμης.

Να μην έχει αμφιβολίες ο κ. Οζερσάι, ούτε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, ούτε ο Χατζηδημητρίου και η Ανδρούλα, ούτε ο Αβέρωφ και ο Κυπριανού, και ο Πρόεδρος του ΘΟΚ, πως θα γίνει και αυτό. Αν δεν έγινε ήδη... Καλό θα ήταν να διερωτηθούν αν ξεπουλήθηκε ή πρόκειται να ξεπουληθεί και το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, εκεί όπου με άγνωστο αδειοδότη, άγνωστο χρηματοδότη, οδηγήθηκαν 4.000 κουβαλητοί και μη, για να ακούσουν το μήνυμα μίας άλλης Αντιγόνης, που αποενοχοποιούσε την Τουρκία για την καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράψει τη νεο-ανανική λύση που οραματίζεται, δεν θα εύρει κανένα ελληνικό πολιτιστικό μνημείο στην περιοχή του «διζωνικού ελληνοκυπριακού κρατιδίου». Θα έχει να κάμει με τους ιδιώτες ενοικιαστές, ή αγοραστές, και καθώς ο τομέας του πολιτισμού θα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του «τουρκοκυπριακού κρατιδίου», η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου θα έχει απολεσθεί. Διά παντός.

Δεν θα εύρει ούτε έδαφος για επιστροφή, αφού ένα μεγάλο μέρος των κατεχομένων αποτελεί τουρκική ιδιοκτησία. Η μεταφορά νερού από την Τουρκία και η προσεχής μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία θα κοτσιανιάσουν στο τουρκικό κράτος και περιοχές, και εδάφη, και «δήμους». Ήδη ο ψευδοπρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στους επόμενους μήνες θα γίνουν τα εγκαίνια νέων έργων υποδομών, νέου οδικού δικτύου, η ανέγερση νέου νοσοκομείου, φυλακών, κέντρου αποκατάστασης κ.ά.

Τι εδαφικό θα συζητήσει ο Αναστασιάδης, αφού δεν θα υπάρχει έδαφος προς επιστροφή;

Η Τουρκία εργάζεται πυρετωδώς, λίγους μήνες πριν από τη λύση, για να καταστήσει τουρκικό έδαφος τα κατεχόμενα και να κτίσει επί των ελληνικών περιουσιών έργα «δημόσιας ωφελείας». Ξεπουλά αρχαιολογικούς χώρους, και προχωρεί με μεγάλη ταχύτητα σε προσάρτηση των κατεχομένων. Και ενώ άλλοι υπνώττουν, οι τεχνικές επιτροπές δεν φακκούν πενιά και ο Πρόεδρος ωραιοποιεί και παραπλανεί, η Τουρκία κάμνει τη δουλειά της. Ενώ η αντιπολίτευση δεν μπορεί να δει το δάσος και ασχολείται με το δέντρο.

Σε πλήρη μαλθακότητα περιέπεσε ο κυπριακός Ελληνισμός. Σε πλήρη λήθαργο. Και όταν αφυπνισθεί θα βρεθεί είτε υπήκοος της Τουρκικής Αυτοκρατορίας, είτε σε δουλεμπορικά για να αναζητεί ελευθερία, ψωμί και έλεος, για τα παιδιά του, σε ξένες αγορές....


Top