Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Είτε υπογράφει, είτε προκηρύσσει πρόωρες εκλογές

Είτε υπογράφει, είτε προκηρύσσει πρόωρες εκλογές

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να παίζει με τον χρόνο και μετά να επικαλείται όσα ο Ντενκτάς μας έλεγε
 
Μέσα σε 20 λεπτά συνάντησης, ούτε για τον καιρό της Νέας Υόρκης δεν προλαβαίνουν δύο συνομιλητές να ανταλλάξουν απόψεις. Πώς μέσα σε 20 λεπτά πρόλαβαν ο Μπαν Κι Μουν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μιλήσουν για την ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης, τη μεταναστευτική κρίση, τις κλιματικές αλλαγές και το Κυπριακό, είναι άξιο θαυμασμού...
 
Εν πάση περιπτώσει. Δεν γνωρίζουμε τι είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά για να βγει μετά τη συνάντηση ο Προέδρος και να απευθύνει, στην ουσία, μήνυμα προς τον Γ.Γ., «να μην οδηγηθούμε σε διασκέψεις, οι οποίες, ανώριμες ούσες, δεν θα αποδώσουν αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε... αλλά και να είναι αποτρεπτικές της προσπάθειας», αυτό οδηγεί στον λογικό συνειρμό ότι:
 
Ο Μπαν Κι Μουν πιθανώς να έκανε νύξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για προθέσεις του να συγκαλέσει πολυμερείς διασκέψεις, με στόχο μία λύση εξπρές, την οποία από καιρό προωθεί ο Έιντε και φαίνεται να βρίσκεται στα «πλάνα» της Τουρκίας, του Ακιντζί και των δυτικών κέντρων αποφάσεων. Εξάλλου, εδώ και καιρό, η Άγκυρα και ο Ακιντζί προφητεύουν ότι μετά την τριμερή συνάντηση, θα ακολουθήσει πενταμερής.
 
Αν συνέβη κάτι τέτοιο, ορθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έκοψε τον βήχα» στον Γενικό Γραμματέα. Αλλά, παράλληλα, πρέπει και ο ίδιος ο Πρόεδρος να μη στρώνει το χαλί στον Γ.Γ. και στους Τούρκους και δυτικούς φίλους τους, να προετοιμάζουν διασκέψεις για την τελική λύση.
 
Επειδή το κλίμα ευφορίας που δημιουργεί με τις δηλώσεις του, περί επερχόμενης λύσης, περί λύσης εντός του έτους και περί μεγάλης προόδου, είναι φυσικό να δημιουργεί έδαφος στους Τούρκους και τους τρίτους, να πιέζουν τα πράγματα για μία λύση «το συντομότερον και έναντι παντός τιμήματος», όπως ορθά αποφάνθηκε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Όταν, λοιπόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τερματίσει τις δηλώσεις ευφορίας και αποφασίσει να προσγειωθεί στις ωμές πραγματικότητες, όταν αντί «συγκρατημένης αισιοδοξίας» αποφασίσει να μιλήσει για χάσμα στα κρίσιμα θέματα, και όταν χωρίς περιστροφές εξηγήσει πώς εννοεί την «πολυμερή διάσκεψη», τότε και ο Μπαν Κι Μουν και οι Τούρκοι και οι δυτικοί θα σταματήσουν να απεργάζονται διασκέψεις-παγίδες και νέα Μπούργκενστοκ για την ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
Ουδέποτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε καθαρά για το πώς αντιλαμβάνεται την πολυμερή διάσκεψη. Μιλά γενικά για «πολυμερή». Αλλά πόσα μέρη θα λάβουν μέρος; Και ποία; Θα συμμετέχει σε αυτήν και η Κυπριακή Δημοκρατία, ή θα παρευρίσκεται εκεί ως κοινότητα;
 
Ουδέποτε μας είπε. Αποδέχεται πενταμερή, στην οποία θα πάρουν μέρος οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες; Ή την απορρίπτει; Υποστηρίζει συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ή δεν θέλει να έχει στα πόδια του τη Ρωσία;
 
Η «Σημερινή» έγκαιρα του υπέδειξε ότι οφείλει, εφόσον εφθάσαμε στο κρίσιμο σημείο της συζήτησης των πτυχών ασφαλείας, να διακόψει τις συζητήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί, και να ζητήσει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, των δύο κοινοτήτων, των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, για να αποφασίσουν για τα θέματα εγγυήσεων, αποχώρησης κατοχικών στρατευμάτων, εδαφικών παραχωρήσεων της Τουρκίας.
 
Αφού ο Πρόεδρος συνεχώς καλεί την Τουρκία να δώσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων έμπρακτα δείγματα αλλαγής πολιτικής, μόνο σε διεθνή διάσκεψη θα έχει αυτά τα δείγματα. Εκεί η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει πενταπλή πίεση. Πίεση από την Κυπριακή Δημοκρατία, πίεση από την Ελλάδα, πίεση από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα. Θα υποχρεωθεί να φανερώσει τις προθέσεις της. Είτε αποδέχεται εγκατάλειψη εγγυήσεων, άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και επιστροφή μεγάλου αριθμού εδαφών, είτε αρνείται και μένει εκτεθειμένη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.
 
Γιατί παρατραβά τα πράγματα ο Πρόεδρος; Αφού περιγράφει τη λύση που συζητά ως σωτήρια, τον προκαλέσαμε να πάει αμέσως και να την υπογράψει. Αν συνέλαβε ποια καταστροφή θα προκαλέσει, ας αρνηθεί να υπογράψει, ας προκηρύξει πρόωρες εκλογές και ας παρουσιάσει ενώπιον του λαού νέα στρατηγική.
 
Με τον τρόπο που πολιτεύεται σήμερα, συμβάλλει στην άκαρπη διαρροή του χρόνου και στην επιτάχυνση της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Ας μην κατηγορεί αύριο τον «χρόνο», ότι διαμόρφωσε «πραγματικότητες» επί του εδάφους. Αυτά μας τα έλεγε ο Ντενκτάς. Θα τα ακούμε τώρα και από τους δικούς μας;
 

Top