Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αφού το εγνώριζαν, γιατί το απέκρυψαν;

Αφού το εγνώριζαν, γιατί το απέκρυψαν;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Υπουργός και Αρχηγός έδιδαν διάσκεψη για τα μέτρα κατά της διαφθοράς, ενώ εγνώριζαν και δεν απεκάλυψαν την πιο μεγάλη «γκάφα» στην ιστορία της Κυπριακής Αστυνομίας
 
Την περασμένη Πέμπτη, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός Αστυνομίας οργάνωσαν δημοσιογραφική διάσκεψη για να προβάλουν τα μέτρα που έλαβαν κατά της διαφθοράς στην Αστυνομία. Την ημέρα εκείνη, κι οι δύο εγνώριζαν για τη μεγαλύτερη «γκάφα» στην ιστορία της Κυπριακής Αστυνομίας:
 
Αντί να ενημερώσει την Ιντερπόλ Σερβίας, έστειλε σήμα στους φονιάδες του Φάνου Καλοψιδιώτη, να αναβάλουν την άφιξη τους στην Κύπρο. Και ο Υπουργός και ο Αρχηγός Αστυνομίας εγνώριζαν εκείνη τη στιγμή για το σκάνδαλο. Γιατί δεν ενημέρωσαν αμέσως τους δημοσιογράφους;
 
Γιατί το απέκρυψαν και αρκέστηκαν σε θριαμβολογίες για όσα πράττουν κατά της διαφθοράς;
 
Γιατί ανέμεναν από τα ΜΜΕ, συγκεκριμένα από τον «Φιλελεύθερο», να αποκαλύψει, την επόμενη μέρα, όσα εκείνοι όφειλαν να αποκαλύψουν; Συμπέρασμα πρώτο: Η Κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει σκάνδαλα. Τα αποκρύβει. Σκάνδαλα αποκαλύπτουν τα ΜΜΕ και η Κυβέρνηση τρέχει ασθμαίνουσα, εκ των υστέρων, να τα δικαιολογήσει.
 
Ερώτημα δεύτερο: Όταν εκδηλώθηκε εκείνη η επεισοδιακή διαδήλωση μελών του ΕΛΑΜ εναντίον του Τουρκοκύπριου συνταξιούχου κατοχικού ηγέτη στη Λεμεσό, ο Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον αρχηγό Αστυνομίας για τα συμβαίνοντα.
 
Τελικά ο τότε Αρχηγός εκπαραθυρώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σήμερα και πάλιν ο Υπουργός παρουσιάζεται να μην έχει ενημερωθεί για την γκάφα της Αστυνομίας από το Αρχηγείο. Άραγε θα εκπαραθυρωθεί τώρα και ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου;
 
Και επιτέλους, εάν είναι αλήθεια ότι ο Υπουργός δεν είχε ενημερωθεί, πόσες φορές θα ακούμε το ίδιο γιαλέλι, χωρίς οι επικεφαλής της Αστυνομίας και του Υπουργείου να καταφέρουν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους, ώστε να αλληλοενημερώνονται για τα συμβαίνοντα;
 
Ερώτημα τρίτο: Χωρίς καλά-καλά να διερευνηθεί το όλο φιάσκο, Αστυνομία και Υπουργείο βρήκαν την εύκολη δικαιολογία: Δεν επρόκειτο, είπαν, περί κρούσματος διαφθοράς, αλλά περί προβλήματος «εσφαλμένης αντίληψης».
 
Ο «Φιλελεύθερος», όμως, επανήλθε χθες και υποστηρίζει πως, με βάση έγγραφα που κατέχει, το τηλεφώνημα του αστυνομικού προς τον εγκέφαλο της συμμορίας που ερχόταν στην Κύπρο για να εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου και το οποίο η Αστυνομία απέδωσε σε λάθος αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
 
«Συμμορία πίσω από το 'λάθος', γράφει σε κύριο τίτλο της. Και υποστηρίζει ότι «δεσμοφύλακας έστειλε λεφτά στους εκτελεστές» και πως «η Αστυνομία» προειδοποίησε τους εκτελεστές, μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο Τύμπου, ότι είναι υπό παρακολούθηση και οι τελευταίοι αναχώρησαν με την αμέσως επόμενη πτήση για την Τουρκία, αναβάλλοντας προσωρινά τα σχέδιά τους.
 
Όλα αυτά, εάν είναι αλήθεια, δημιουργούν το εύλογο συμπέρασμα, ότι ολόκληρο κύκλωμα, μέσα στην Αστυνομία, συνεργάστηκε με τους εγκέφαλους της δολοφονίας του Φάνου Καλοψιδιώτη.
 
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εγκυρότητα των πληροφοριών της εφημερίδας. Αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν έπρεπε να ερευνηθούν εις βάθος προτού, εν ριπή οφθαλμού, αποφανθούν οι υπεύθυνοι ότι η ιστορία δεν ανάγεται σε θέμα διαφθοράς, αλλά αποτελεί προϊόν «εσφαλμένης αντίληψης»;
 
Γνωρίζουμε τις τάσεις της σημερινής Κυβέρνησης όλα να τα δικαιολογεί, όλα τα λάθη της να τα υποβαθμίζει και όλες τις γκάφες της να τις αποδίδει σε «ρουτίνα». Αλλά, ακόμη κι αν πράγματι η γκάφα αποτελεί αποτέλεσμα «εσφαλμένης αντίληψης», διερωτόμαστε:
 
Πόση αξιοκρατία και ορθή τοποθέτηση μελών της Δύναμης σε καίρια πόστα επικρατεί στην Αστυνομία, όταν τοποθετείται σε κρίσιμο πόστο αστυνομικός, ο οποίος διαπράττει τόσο «μεγαλειώδες» λάθος, να ενημερώνει, αντί την Ιντερπόλ Σερβίας, τους εγκέφαλους του εγκλήματος;
 
Κάτι το πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανίας. Και ναι μεν συμφωνούμε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ότι «για όσα συμβαίνουν στο Αστυνομικό Σώμα ευθύνη φέρει το πολιτικο-κοινωνικό κατεστημένο», αλλά αυτό το κατεστημένο συνεχίζεται ώς σήμερα.
 
Η κομματοκρατία διαχρονικά πλημμύριζε την Αστυνομία με ημετέρους, τους προήγαγε, τους ανέθετε καίρια πόστα, ανεχόταν τη διαφθορά τους και συγκάλυπτε τα ανομήματά τους.
 
Επιβραβευόταν η αναξιότητα του ημετέρου και η κομματική του ταυτότητα και παραγκωνίζετο η ικανότητα και η ευσυνειδησία του αστυνομικού που δεν είχε κομματικές πλάτες ή εθεωρείτο πολιτικός «αντιφρονούντας».
 
Αλλά αυτή η άθλια τακτική συνεχίζεται ώς σήμερα και οι ευθύνες των εκάστοτε Αρχηγών Αστυνομίας, που με δική τους έγκριση, ή ανοχή, διαπράττεται η εκθεμελίωση του Αστυνομικού Σώματος, δεν μηδενίζονται.
 
Αντίθετα καθίστανται συνυπεύθυνοι. Για τούτο, όπως εγράφαμε και στο άρθρο μας του περασμένου Σαββάτου, «ανίκητη καθίσταται η πέμπτη φάλαγγα» και δεδομένη η ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία αντί να πατάξει τη διαφθορά και τα κρούσματα «εσφαλμένων αντιλήψεων» τα εκτόξευσε στα ύψη...

Top